Új hozzászólás Aktív témák

  • Keeperv85

    nagyúr

    válasz ksanc #13833 üzenetére

    "Annyit hozzátennék, hogy csepptöltés az van, mint minden Li-Po/Li-Ion töltőelektronikában (ami mellesleg mindig a telefonban van és nem az adapterben)"

    Nincsen. Hardveresen és szoftveresen is szétkapcsol a megadott feszültség és áramerősség elérése után a PMIC. Nem tudod csepptölteni tehát.

    "Elvileg nem szükséges teljes kisütés-feltöltés ciklusokat csinálni ezeknél az akksiknál, a gyakorlatban viszont hasznos."

    Elvileg és gyakorlatilag sincs értelme. Teljesen ugyan olyan az összes ciklus, hidd el,megmértem már párat! ;)

    "A magasabb árkategóriás notebookokban sem véletlenül van akkumulátor kalibráció. Ez pontosan egy ilyen lemerít-teljesen feltölt-teljesen lemerít-teljesen feltölt ciklust jelent."

    Ezekben az említett notikban van ciklus számláló, azt állítja be a szoftver, hogy mettől-meddig terjed egy ciklus azokkal a cellákkal. Neked ez nem jó, mivel ha a számláló túlmegy egy megadott értéken, akkor a vezérlőelektronika elkezdi csökkenteni a felvehető kapacitást, ezzel kímélve az akkut. A gond az, hogy akkor is, ha az akku még vígan bírná akár több évig is... A beállítás viszont jó arra, hogy a számláló tényleg csak akkor léptessen, amikor valóban lement egy ciklus.

    "Gyakorlati tapasztalat: ha az akksi kezd furcsán viselkedni, hirtelen töltöttségzuhanás, majd 5%-on órákig tartó működésnél segíthet pár ilyen ciklus."

    Nem, nem segíthet. Kivéve hogy a probléma szoftveres eredetű. Ha egy akku elkezd hirtelen merülni, azt többé semmivel sem állítod helyre. A folyamatot nem lehet ugyanis megfordítani.

    "A kikapcsolt teló töltésénél az adapter által szolgáltatot teljesítmény teljes egészében az akksitöltésre fordítódik, vagyis igen, kikapcsolva gyorsabban töltődik."

    Bekapcsolva pont annyival több áramot vesz fel, amekkora a működéshez is kell: nem töltődik gyorsabban kikapcsolva. Feltéve persze, hogy szerencsétlen töltő bírja szuflával, amit ki akarsz belőle szedni...

    "Viszont - ez is általában igaz - a rendszeres "gyorstöltés" élettartam csökkenéshez vezet."

    Nem tudod ezeket gyorstölteni. Mindig ugyan úgy tölt, az első és utolsó feltöltési karakterisztika totál ugyan olyan. Az öregedése során a kisülési görbe meredeksége fog változni, illetőleg előbb-utóbb nem tölt fel többé teljesen, mert az önkisülés sebessége átlépi a feltöltését.

Új hozzászólás Aktív témák