Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Giii
senior tag
Helló!
Az azonnali alaplapot topicba is be írtam de itt is fel tenném a kérdést.
Vásárolnék egy Asrock b450m pro4 alaplapot amiben egy 2600as lenne futtatva.
Az alaplapon 2020 júliusi 4.20as BIOS van fent. Kérdésem az lenne, hogy visszafelé kompatibilis a Ryzen 2000es sorozattal?AMD Ryzen 5800x, Patriot Viper Steel 2*8Gb 3733Mhz RAM,Red Devil 6900xt, Gigabyte b550m s2h
-
Bivaly26
tag
-
Quent1n
senior tag
(#26147) tasiadam: 105 hiba az szerintem tuti memória már. De kevesebb is.
Nos, úgy néz ki siker!
A Kingston RAM-ot bedobtam 14 napon belüli cserébe (végülis a Win felment velük) és elhoztam egy G. Skill Trident Z RGB szettet. Memtestet kétszer lefuttattam (~4 óra) 0 hibával. Kék halál nincs, a rendszer működik.
Cinebenchet kb. 4szer futtattam eddig, ment. 4015 pont. Terhelés alatt 1.320V (teszt után egyébként ez változott, 1 alá ment) volt és 3897 MHz. A Ram-okat 2933-ra sikerült belőni, a 3200-al egyből fekete képernyő volt. Az 1-es XMP profillal mennek.
Összegezve:
Bár még a játék tesztek hátra vannak, egyelőre kijelenthető, hogy igenis működhet B550-es lapban 2000-es proci, akármit is állítson az AMD. Nem buzdítok senkit vásárlásra, mert nem garantálom, hogy minden gyártó, minden B550-es lapjában mennek (én is küzdöttem vele), de a B550-es Toma + 2700x + G. Skill kombó működőképesnek tűnik. A BIOS verzió: E7C91AMS.A30 (09/03/3030)
Köszönöm a segítséget és különösen fanti fórumtársnak a remek processzort, illetve tanácsokat!
[ Szerkesztve ]
Ha a fényt akarjuk, el kell fogadni az árnyékot is...
-
F e Z o
veterán
-
Csupingo
veterán
Sziasztok! Úgy nézem, ennél az msi x470-es lapnál egy 8-as és egy 4-es cpu tápcsatlakozó van. A tápegységen meg csak 2 db 4-es. Működik annyival is? Ha igen, akkor hogy kell bekötni őket? Mind a kettőt a 8-as pwr1 aljzatba, vagy 1-et a 4-es pwr2-be és egyet a pwr1-be?
Villám Shakesespeare... Főnök, ha zavarja a fogsora, vegye ki! (M-N)
-
Márk
senior tag
válasz Csupingo #26161 üzenetére
Ha a kettő 4-es csatit össze lehet rakni egymás mellé egy nyolcassá, akkor 8-as pwr1 aljzatba.
A 4-es pwr2-be csak eszetlen tuning esetén kell csatlakozó.
Szerintem.
2009.08.: LG 42LH4000 ---> 2011.08.: PANASONIC TX-P42G20E ---> 2014.05.: PANASONIC TX-P50UT50E ---> 2017.05.: PIONEER 9G KURO PDP-LX5090 tuned by janos666
-
Márk
senior tag
Költői kérdés.
Jövő héten alaplapot cserélek (Asus PRIME-X470-PRO------>Asus Pro-WS-X570-ACE), és a Prime-ban jól működő proci és ram finomhangolásomat átírhatom 1:1-ben a WS lap UEFI-jébe (Vcore offset, ram időzítések)?
Proci (Ryzen 5 2600X) RAM (2x8GB GSkill Flare-X 3200MHz) nem változik.
[ Szerkesztve ]
2009.08.: LG 42LH4000 ---> 2011.08.: PANASONIC TX-P42G20E ---> 2014.05.: PANASONIC TX-P50UT50E ---> 2017.05.: PIONEER 9G KURO PDP-LX5090 tuned by janos666
-
Jolly87
tag
Sziasztok! Tapasztalatok alapján egy Ryzen 2600x, asus rog strix b450-f gaming lap mellé milyen 2*8-as memóriát tudnátok javasolni ami fixen tudja a 3200-3466 mhzt? A mostani ramom 3466- os, profilbol, tuning videókból nézve sem sikerült fagyásmentesen 2866 fölé húzni fagyás nélkül. Friss bios. Alaplap manuálba sajnos nem is szerepel a támogatott listában, ezért váltanek.
Tibor
-
Raidon
őstag
válasz Jolly87 #26170 üzenetére
Simán benyomtam 3200-re kiválasztottam azt a profilt. Mondjuk nekem csak HyperX Predator RGB-ramjaim vannak. Nem tudom menne e feljebb... Profilt állitottam a ramnak. Manuálisan nem próbáltam. Lőttem a procinak egy kis minusz offsetet. Amúgy minden auton-n van. Semmi gondom vele.
[ Szerkesztve ]
"A háború első szabálya (...): soha ne teljesítsd az ellenség vágyát!" George R. R. Martin
-
hokuszpk
nagyúr
válasz Jolly87 #26168 üzenetére
ha visszatekersz a topikban, rengeteg esetben olvashatod, hogy meggyogyult, miutan 1-3 -bol atkerult a manualok altal vastagbetuvel ajanlott 2-4 -be.
nemcsak asus, hanem barmely gyartmanyu lapon.
*3466 azert mar necces, a proci memvezerlojenek is birnia kell, a Pinnacle 2933 -ra van hitelesitve gyarilag, a 3200 -at altalaban tudja, felette meg sziliciumlotto.[ Szerkesztve ]
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
Francia91
veterán
Üdv!
Több évnyi WorkStation laptop (ThinkPad W500, EliteBook 8560W és Dell Precision M6600) használat után összeraktam magamnak egy Ryzen 2700X alapú gépet. A cél videoszerkesztés (Vegas Pro, a motoros túrákon felvett GoPro felvételek szerkesztése, összefoglaló videókká), meg némi játék.
A konfig röviden:
- ASUS Prime B450 Plus alaplap
- AMD Ryzen 7 2700X CPU
- Be Quiet Shadow Rock TF2 hűtő
- 2x8 GB DDR4 G.Skill 3.000 MHz RAM
- Gigabyte 512 GB M.2 2280 NVMe SSD
- 4 TB WD Blue 3,5" HDD
- Be Quiet Straight Powwer 11 650W tápegység
- Sapphire Radeon RX580 8 GB Nitro+ (Special Edition) VGA
- TP-Link Archer T5E WLAN kártya (PCIe)
- Silverstone Grandia GD09-es házikó
- 2x80 mm és 3x120 mm Arctic ventik házhűtésnekA gép alapjáraton hangtalan, íme a ventifordulatok:
Valamint a konfigról egy összegző képernyőmentés:
Tapasztalatok:
Játékban a SnowRunner és a War Thunder szerepel részemről. Mindkettőt viszi stabil 60 FPS-sel FullHD-ban közel a legmagasabb beállításokkal.... Ezt a két játékot sosem láttam még ilyen szép minőségben, a Dell Precision M6600-asom Quadro kártyája a közepes beállítások alját tudta csak hozni 40-50 fps között.
Vegas Pro-ban a videorenderelés meglepően gyorsan halad, nagyon tetszikHőmérsékletek:
2 óra Prime 95 alatt a proci nem ment 64 fok fölé, a Be Quiet CPU hűtővel (mindeközben a CPU hűtőnek teljes terhelés alatt is alig van hangja), a házventik felpörgését jobban hallani a CPU hűtő hangjánál. Játék alatt pedig 53 fok a plafon a 2700X-nek ezzel a hűtővel. Tuning semmi, minden alapbeállításon ketyeg. A gyári hűtőt nem próbáltam, eleve ezzel a Be Quiet-tel terveztem, és együtt vettem őket. De úgy látom, hogy egy jó hűtővel nem olyan melegedős proci ez.Összességében mind teljesítményben, mind hőmérsékletek terén megvagyok elégedve ezzel a konfiggal, és procival, hozza azt, amit elvártam tőle
Fateréknak korábban építettem össze egy Ryzen 2200G-s MiniITX gépet, méretéhez és árához képest az is egy gyors és aránylag halk masina
Pár kép a gépről
[ Szerkesztve ]
"Nincsenek példaképeim. A munkát, az elkötelezettséget és a versengést csodálom." /Ayrton Senna/
-
-
tasiadam
veterán
válasz Francia91 #26174 üzenetére
nemrossz. VRM tempet is nezted? bar az a huto szerintem fujja. Meg a procin lehetne hangolni amugy, mivel mind tobb szalat hasznal, pl fix 4ghz all core 1.25-1.3v kornyeken. Kevesebbet is eszik. Davinci Resolve-t hasznalsz, vagy mivel vagsz? az szereti az AMD kartyat, meg a final cut. (szerk: latom vegas)
memoriat gelhuzhatod 3200-ra teszt erejeig. Nekem hibatlanul tudja a GIBS aegis 3000mhz kit. Igaz nekem elore definialt profil volt hozza az MSI lapban. Szinten 580al van, csak armor.
Mindrnben tudta eddig a 60+ fps-t, kiveve Detroit Become Humanban. De most 80fps lockban van, es eloszor esett 80fps ala a dolog, mert wotban 10v10 heavy fightban nem csipte a sok vasat a kartya. De amugy 60hz melle fasza.[ Szerkesztve ]
Boldog s̸̺̳̾͝p̶̝̖̅ò̵̫̾ọ̷̃͒k̸̮̓t̵͈͌͝o̶͓͘b̵͓͔͘è̸̱r̷̙͈̅̀ mindenkinek!
-
-
scott_free
senior tag
Sziasztok,
van egy 1600AF procim egy MSI B550-es lapban.
Alapon, a Ryzen Balanced energiasémánál a minimum procihasználatot kicsire állítva üresjáratban visszaveszi a szorzót 15.5-re, míg terhelésnél 36/37-re felviszi.
OC esetén (3.9/1.2V) viszont ugye a szorzó stabilan a beállított 39 marad idle-ben is.Jól értelmezem, hogy a szorzótól függetlenül valójában ilyenkor is leállítja (alvó állapotba) teszi a magokat, csak éppen nincs szoftveres progi, ami ezt ki tudná mutatni? (forrás)
OC-vel az alapjárati fogyasztás 18,5W-ről 21W-re emelkedett, a Cinebench eredmény kb. 7%-kal nőtt, TimeSpy +1%, a teszt alatti hőfok viszont 53-ról 63-ra.
-
tasiadam
veterán
legyszives valaki kezdje el jegyezni h melyik A520/B550 lapban, milyen bios-al mennek ZEN+ procik! Es osszefoglaloba ha lehet.
-
rumkola
veterán
válasz scott_free #26178 üzenetére
Tapasztalataim szerint jól értelmezed, és a Ryzen master mutatni is tudja.
-
Francia91
veterán
válasz TeeBee73 #26181 üzenetére
Ismerősi és családi körben építgetek gépeket össze évek óta, ez a része nem ismeretlen számomra
Csak most jött el az ideje, hogy magamnak is összerakjak szép apránként egy erős középkategóriás gépet, ami erős, és egyben halk is"Nincsenek példaképeim. A munkát, az elkötelezettséget és a versengést csodálom." /Ayrton Senna/
-
Emu
őstag
Felmerült egy kis gondom, kérem segítségeteket a hiba felderítésében.
A full konfig:
MSI B450M Mortar Max
Ryzen 7 2700X + Wraith Prism
2x8Gb DDR4 Patriot Viper 3600
Intel 530 SSD (240Gb)
Nvidia 1060 6Gb
XFX TS 550W tápKorábban már kértem segítséget és az alábbi beállítások stabilnak bizonyultak (1,5hét erejéig):
Proci kapott allcore 4Ghz "tuningot" fix 1,3V mellett
Ramok 1,28V mellett XMP1 profilban 3333Mhz-en voltak.Így memtest 2,5óra futás esetén sem dobott hibát, Prime95 esetében pedig 76C-ig ment el a CPU. Több óra játék alatt (Assassin's Creed, WOT) nem volt egyetlen fagyásom sem. Játék alatt 52-56C között volt a CPU - öröm boldogság.
Hétvégén gyerekek szerettek volna mesét nézni (gép a kiszolgáló serviio segítségével) és kifagyott a gép.
Újraindít semmi - kikapcsol csatlakozók ellenőrzése, újraindít semmi - BIOS reset semmi - SSD+HDD lehúz, indul. ->SSD-vel indul gyári beállítások mellett OK
(HDD-t másik gépbe rakva kapásból felismeri ír olvas nem fagy ki HD Sentinel nem dob rá hibát)Azóta viszont nem tudok semmi manuális "tuningot" beállítani mert fagy. Próbáltam PBO mellett Offsettel visszább venni a feszt, de win10-en belül kifagyott, és már a memória sem hajlandó XMP1 profilban (3333Mhz) menni, még 1,35V fesz mellett sem, úgy, hogy a procihoz nem nyúlok.
Jelenleg alap beállítás (3,7+PBO, minden auto-n + 2933Mhz ram) stabilnak tűnik, memtest64 alatt nem fagyott ki 3 óra futás alatt, tegnap este vacsora+zuhany alatt futott a Prime95 az sem fagyott ki, viszont így a proci elmegy 85C-ig, és a tényleges sebessége ~3850Mhz körül stabilizálódik, játék közben is 58-65C a hője.Mit rontottam el? Mit nem veszek észre? Milyen beállítást ellenőrizzek?
-
X2N
őstag
Így első ránézésre kevés procifesz pbo-val okozhat fagyást, aztán kevésramfesz és túl magas ram órajel. Nem értem miért kell ilyen magas órajelen járatni amikor a legtöbb Zen+ még stabil 3200MHz-en, fölötte már lottó.
-
Emu
őstag
Mindig tanul valamit az ember, úgy látszik a több nem mindig jobb
Azért ment 3333Mhz-en mert ez volt az XMP1 gyári profilja a ramnak, nem akartam manuálisan szöszölni a beállításokkal, de ezek szerint jobban járok vele. Akkor nézzem meg, hogy 3000-3200Mhz közül hol stabil és azt használjam?Bocs azt nem írtam le de allcore 4ghz esetén PBO ki volt kapcsolva.
-
pandras83
senior tag
Corsair Dominator ramjaim vannak, R5 2600 allcore 4Ghz fix 1.35V mellett és én is próbálkoztam a gyári xmp (3000Mhz 1.35 V) helyett alacsonyabb feszültséggel + magasabb frekivel de rögtön bsod lett a vége. Msi Memory Try It -ot használom és kb 1 éve stabil 3200 Mhz 1.36V mellett. Szóval ne sajnáld a ramodtól a feszt
Cyberfuck Patchrunner
-
scott_free
senior tag
Sziasztok,
egy 1600AF-et beállítottam fix 3.9-re 1.1V mellett, ahol teljesen stabil volt.
Kipróbáltam 1.05V-on is, de cinebench-nél már elhalt, most épp 1.075V-ot próbálom. Érdemes egyáltalán? Vagy teljesen okés az 1.1V is?
Kb. 1 fokkal lett hűvösebb terhelés alatt. -
Gyuri27
félisten
válasz scott_free #26187 üzenetére
Az 1,25 is teljesen oké (már ha a hőfokok is, mert szellőzik a ház).
Amd - Radeon - Ryzen
-
nagyúr
Srácok. MSI Mortar még mindig ajánlott mATX-es lap? Nekem AsRock van ITX-es, én meg vagyok vele elégedve, de most keresnem kell egy ismerőnek mATX-est. MSI-vel nekem nagyon régen voltak bajaim. 40eFt alatt maradnék ha lehet, de valami jó VRM-est, 2600x menne bele.
[ Szerkesztve ]
-
kismedve1982
tag
Sziasztok!
A segítségeteket kérem az alábbi problémával:
Konfig: 2600x msi x470 gaming pro carbon g.skill aegis 3000MHz CL16 rx590 nitro+ se
Alap beállításokkal minden Auto (PBO, LLC,...stb) kivéve memória, az 3000MHZ (alapból 2133MHz-re rakja, XMP2-vel 2933MHz).
Annyi a furcsaság, hogy üresjáratban megküldi a procit 1,488V-tal és 4,25GHz fix órajelekkel all core. Terhelésre az értékeket leviszi 1,38V és 4-4,15GHz-re.
Játékban van, hogy 3,7GHz fixre rakja, akkor persze leesik az FPS és a GPU 99%-ról is beesik elég rendesen.
Ha offset - 0,05V-ot állítok neki, akkor is simán felülírja és megküldi magas feszültséggel üresjáratban. Ha fixre veszem 4GHz-re, akkor is felülírja az órajelet és a fenti dolgokat műveli, mintha mindegy lenne mit állítok be.
Korábban ilyen nem volt, szépen használtam auto órajelekkel alulfeszelve (1,36V) XMP rpofillal 3000MHz ramokkal. Nem is nagyon ment 4,25GHz előtte, de nem is lenne fontos. Inkább a kisebb fesz., kisebb hőfok jobb lenne Valami WIN10 frissítés cseszte el? energiaséma kiegyensúlyozottba van, de már próbáltam mindenhogyan, BIOS reset is volt. Ha a memóriát hagyom 2933MHz-en akkor jobb a helyzet, de ha egyszer 3000-esek akkor menjenek már annyival 3200-on adna neki 1,39V-ot is...Van valakinek ötlete, hogy mi lehet a gond? Köszönöm!
-
X2N
őstag
Bios reset, majd Bios frissítés, win reinstall, chipset driver felrak. Ryzen balanced energiaséma engedélyez. 16 vagy 32GB-os ram kited van? Ramokat meg nem xmp-vel használjuk, az intelre van. Ram feszt egyszer kell fixre beállítani 1.35V-ra. Érdekesen viselkedik a lap...nekem nem X-es procim van úgyhogy nem tudok a PBO-val kapcsolatos anomáliákra mit írni. Ha én valamit belövök fix órajelre vagy offsetre nálam az úgy működik ahogy annak kell.
-
kismedve1982
tag
Köszi, kipróbálom amit írtál, mindig tanul az ember fia .
2x8Gb kit. Tolok rá egy bios frissítést is, aztán beállítom így. Beírom kézzel a memória időzítéseket, mert 3000MHz-re beállítva azt is átírta CL15-re és crashelt újraindításkor. Lehet csak megzavarodott, mert eddig jó volt minden, üresjáratban szépen 36-38°C-on ment, játékok közben max 55°C-ot ért el, kártya 99%-on kihajtva, 65°C-on alulfeszelve. -
kismedve1982
tag
Ezeket változtattam, és levitte normálra az üresjárati feszt. Global c-state be
Amd coll n quiet ki
Pbo autoKikapcsoltam a core performance boost, ekkor meg levitte cpu core feszt 1,1V-ra, viszont nem is boostol terhelésre :) 3,3-3,6GHz-en pötyög.
Vissza rakom a régebbi biost, még a lite előttit, aztán ha az sem, akkor win újra. Ha pedig az sem segít...akkor a proci szórakozik, vagy az alaplap mondta be az unalmast.
Jó lenne tudni melyiknek lehet baja.[ Szerkesztve ]
-
tasiadam
veterán
válasz kismedve1982 #26196 üzenetére
azert nem boostol pbo nelkul, mert a PBO maga a boost. Jobb az alacsony fesz + fix freki
-
X2N
őstag
válasz kismedve1982 #26196 üzenetére
Cool n quiet-et én mindenképpen bekapcsolnám, azért ilyen magas az üresjárati órajel és feszültség..teljesen feleslegesen. Próbáld ki hogy kikapcsolod a pbo-t teljesen, úgy hogy viselkedik? Úgy látom tolja neki a feszt ezerrel, nekem ilyen 1.375V-al 4.1Ghz all core megvan stabilan, kb ennyinek elégnek kellene lennie hozzá, többet meg nem érdemes neki adni fixen mert degradálódik a szilícium hosszútávon. A feszt lődd be negatív offsettel hogy még stabil legyen és akkor nem fog annyira melegedni.
[ Szerkesztve ]
-
kismedve1982
tag
Kikapcsoltam teljesen a PBO-t, CNQ benyomtam, minden fesz auto, adtam offset vcore 0.05v-ot. üresen 4,1ghz 1,4v. Terhelve cinebench r20-al 3.9ghz 1.313v.
-
kismedve1982
tag
Aszem meg vagyok. Adtam neki fix 4.1ghz-et -0.05v, most tartja a feszt 1.331v-on terhelve. És üresen is csak 1.337-1.35v. 2989pont lett r20-al a teszt vége. Igaz 76fok, de venti profilt nem állítottam, brocken 3 most jól jött :)
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Milyen alaplapot vegyek?
- Milyen SSD-t vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- 180 Hz-es VA panellel jön az MSI 34 hüvelykes kijelzője
- PlayStation 5 Pro teszt
- További aktív témák...
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor!
- AMD Ryzen 5 2600 6-Core 3.4GHz (up to 3.9 GHz)OEM Processzor!
- AMD Ryzen 5 1600 6-Core 3.2GHz (up to 3.6GHz) AM4 OEM Processzor
- AMD FX-8320 8-Core 3.5GHz AM3+ Processzor
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest