Új hozzászólás Aktív témák

  • KROK640

    veterán

    válasz frescho #90821 üzenetére

    Igen, pontosan. Mint mondtam volt egy haverom aki kb ugyanannyit locsolt rá éves szinten mint én, csak ő csúcsról csúcsra járt, én meg szaladtam, hogy legalább az alsóközép kategóriából ne essek ki...
    Ott volt elcseszve az egész, hogy elég szar alappal indultam, aztán a szar alaplapom korlátozta a bővítést. azt is csak egy szarra tudta lecserélni... egészen az Abit BD7-ig meg az 1700-as Celeronig, ahol ugye már adtam az alaplapra mert tudtam, hogy fontos. Csak ott meg az 1700-as Celeron volt a bukó, amit megvette a megjelenésekor relative jó drágán, (valami 40 ezer körül volt), aztán hirtelen népproci lett belőle és hatalmasat esett az ára, így se nem érdekes, se nem ritka, se nem értékes nem volt ... így hiába vitte a lapom akár a 3GHZ-es P4-et is, akkoriban esélyem nem volt akár csak egy 2GHZ-es P4 is belevenni. Aztán előbb 2000-es NW (nem, Wilamette!) Celeron volt bele a terv, mert abból szinte mind ment 2600-on, némelyik pedig 3GHZ-en, de abból nem lett semmi. Akkor kitaláltam, hogy 2200-as Cerkát teszek majd bele (garantáltan ment volna 2800-on), de közben felfedeztem és megismertem az Athlon XP-ket, így egyértelmű volt a választás. Pláne amikor marékszámra jöttek az olyan CPU-k, amikből 3500+ vagy akár 4000+ is csinálható volt. Kit érdekelt 25 ezerért a 2800-ra húzott Celeron, amikor 15 ezerért volt 4GHZ-es P4-el egyező teljesítmény! (mindezt úgy, hogy még 3.2-es P4 sem nagyon volt).
    Az volt az én nagy pillanatom, akkor sok pénzt kitermeltem, de az elment minden másra, a gépre meg nem költöttem mikor meglett az Athlon XP, eladni sajnáltam volna (pedig többen megakarták venni még 2006-ban is!) jó ideig nem is lett volna értelme mire fejleszteni.... aztán mire érdemes volt fejleszteni, elfogyott a pénz... szerencsére most is megvan ez az Athlon XP, nagyon örülök neki, hogy nem adtam el.
    Utána 2009-ben jött a Phenom 9500, ahol ráadásul megintcsak a pénz miatt (meg mert azt hittem csak DDR2vel megy) jött a 2GB DDR2-es Phenom 9500, két magos VGA-val, amit 3 év múlva HD4850-re downgradeltem (és meg se érzett a gép :D) de amúgy semmi sem történt a géppel.
    2014-ben is úgy tudtam cserélni, hogy hirtelen eltudtam adni a proci+lap+RAM+VGA kombót és gyorsan vettem egy akkor modernnek számító 4th gen I3-at, ami egyébként remek gép volt, annak ellenére is, hogy eléggé messze helyezkedett el a csúcstól. Aztán 2021-ben tudtam a mostani gép megvásárlásánál úgy állni hozzá, hogy akkor tisztesen, persze némi extra RAMot és VGA-t csak tavaly tudtam bele venni. Gondolkodtam, hogy a lap támogat 11th gen procit, hogy valami 11400-ra átállni, de igazából 0-4%-al lennék előrébb vele, ugyanakkor legalább 20-25 ezerbe kerülne az átállás rá, meg kínlódni hogy a régit eladni, proci ki-be stb. A másik út egy 11th gen I7 lenne, de abból a legolcsóbb is 110K környéke, vagyis a mostani eladása után is 70-80 ezret kellene belelocsolnom, ami momentán nekem most too much ... és biztos vagyok benne, hogy annyival nem lenne gyorsabb. Igazán talán 13th genre (I5/I7) érné meg átállni, és akkor már DDR5-re de az meg rohadt drága lenne...
    De tulajdonképp nem panaszkodom, mert sokéve most először érzem úgy, hogy "kész" van a gép :) harmonikus kiegyensúlyozott, nem kell a játékok gépigényét aggódva lesni (10th gen I5 6C12T, 32GB RAM, RTX3060 12GB VRam, 1.5TB SSD, 6TB HDD mindez FullHDn játszásra)

    Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

Új hozzászólás Aktív témák