Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz S_x96x_S #5117 üzenetére

    Ezt a vitát egyszer már lejátszottuk.
    Én valahogy nem tudom elképzelni hogy erre - hogy csak egyszer kelljen megvenni a procit,de a kupak alatt kétféle maximálisan profi rendszer legyen, amik között reboottal lehessen váltani - nem tudom ki akarna. Én nem gondolom, hogy ennyire bénakacsák lennének a cloud szolgáltatók, hogy annyira ne legyen elképzelésük, hogy milyen ISA-ra lesz igény 2-5 év múlva, hogy nekik egyenlő mértékben kéne különböző ISA-kból számítási kapacitásra beruházni, mert ki tudja, mit hoz a jövő. Szerintem ők ezt nem annyira lereagálni, mint inkább költség alapon irányítani szeretnék.

    Annak esetleg látnám értelmét, hogy olyan heterogén architektúra, amiben egyszerre van jelen az x86 és az arm processzor, mindkettő aktív, de persze csak az egyiket használja a host rendszer, a másik lehetőséggel csak tisztában van és ennek megfelelően tud rajta virtuális futtatási környezetet (VM-et) futtatni.

    Ha jól emlékszem, az intelnek volt PCIe slotba dugható compute cardja
    [link]

    Ha így nézzük, akkor a gpu is egy hasonló. Egy saját ISA-val rendelkező rendszer, amin ezért sajátos módon, sajátos kódot lehet futtatni. Tehát egy x86-os host rendszerbe dugott Arm kártyán miért ne lehetne Arm kódot futtatni? vagy fordítva.

    Azt gondolnám, hogy ennek neked otthon, aki esetleg nem engedhetsz meg magadnak két számítógépet, még lenne értelme. De egy nagy cloud szolgáltató miért járna jobban?

    Az persze hatalmas húzás lenne az AMD-től, ha kiderülne, hogy az architektúráit mindig is úgy készítette el, hogy ugyanabból a zen-ből létezett egy olyan változat is, ami nem x86, hanem Arm ISA frontenddel rendelkezik. De ha ilyennel rendelkezik, akkor szerintem azzal már előálllt volna, ha úgy gondolná, hogy előnyös a szerverpiacot két irányból támadni. Ha viszont visszatartja azért, hogy majd a megfelelő pillanatban rántsa elő, amikor az Arm adoptációja már erre készen áll, akkor az valójában azt jelenti, hogy valaki ezt az utat - az AMD x86-os törekvései ellenére - kijárta, kitörte, ha ennél nem jobbal áll elő az AMD, akkor ezen a piacon is elvesztette a versenyt, ha viszont jobbal rendelkezik, akkor minek várt vele?

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák