Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    Ez a tweet annak felismeréséről szól, hogy a cloud szolgáltatók nem processzor magokat, hanem processzormagok hardveres szálait adják bérbe vCPU néven.

    A cloud persze ugye arról szól a legtöbb szolgáltatónál, hogy a virtuális gépedhez kérhetsz bizonyo vCPU számot. Ami tehát még csak nem is cpu mag, hanem hardveres szál. És hogy ezeket a hardveres szálakat sem kapja meg dedikáltan egy virtuális gép, hanem több virtuális gép osztozik rajtuk, amit az tesz lehetővé, hogy a virtuális gépek potenciálisan nem használják ki az idő 100%-ában a rendelkezésükre álló kapacitásokat 100%-osan.

    Egy a buszokon néha megtalálható a szokásoshoz képest másfélszer szélesebb "elsőbbségi" üléssel tudnám illusztálni. A normál üléshez képest az SMT adja ezt a másfélszerességet.

    Ha van egy ilyen ülésed a puszta közepén, kényelmesen elférsz rajta

    Ha ezt a széket (vSzék) bérled, akkor könnyen előfordulhat, hogy valaki más is leül melléd. Ekkor kicsit arébb kell húzódnod és csak a segged fele van a széken.
    Namost mivel nem vágysz a nap24 órájában ülésre, néha ugye felállsz, kinyújtóztatod magad. Ha a széked a sajátod, akkor persze ilyenkor üresen áll. Ha bérled, és épp ült melletted valaki, ő teljes kényelembe helyezheti magát. Adott esetben cserélhettek is.
    De ha bérled, akkor könnyen lehet, hogy a kihasználás maximalizálása érdekében a szolgáltató küld még pár embert arra a székre ülni. Amíg Te állsz, nem a melletted ülő húzódik beljebb, hanem valaki más ül a helyedre.

    Az eredmény tehát az, hogy elvileg igény szerint ül le és áll föl valaki.

    Ez igazán remek, amíg azt nem érzed, hogy nem tudsz megfelelő mennyiségűt ülni a bérelt székeden (vSzék) mert téged felállítanak amikor épp annak a másiknak a hypervisor szerint nagyobb szüksége van az ülésre, vagy már régebbóta vár. És hát ő ugyanúgy bérli azt a (fél najó, háromnegyed) széket, mint Te.

    Ezzel a kis szösszenettel arra próbáltam rávezetni a gondolatot, hogy valójában az a cloud szolgáltató, aki AMD-re vált a jobb SMT yield miatt magasabb számítási kapacitást tud biztosítani az ügyfeleinek (azonos egy magra jutó ügyféligény mellett) - ez eddig jól hangzik - , vagy több ügyfélnek tudja eladni ugyanazt a hardveres szálat. Utóbbi már a szolgáltatást igénybevevőknek nem annyira kafa...

    És most képzeljük el, hogy az AMD bevezeti azt a széket, ami a normál mérethez képest továbbra is másfélszeres (az intel csak +30%), de nem 2-en, hanem 4-en lehet ráülni.

    Szerintem innen válik érthetővé - de legalábbis elgondolkodtatóvl - , hogy miért is tűnik realitásnak ez. Ezzel ugyanis a cloud szolgáltatók 2x annyi vCPU-t adhatnak el (miközben persze a vCPU számítási kapacitását elinflálhatják)

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák