Új hozzászólás Aktív témák

  • Silver Star

    újonc

    válasz bambano #14397 üzenetére

    Minden szakma felhígult. Az emberek oda mennek, ahol pénzt látnak, el tudnak helyezkedni és tudnak is keresni. Nem mindegy, hogy milyen körülmények között mennyit, mit és mennyiért kell dolgoznod.

    Sajnos tapasztalatot csak úgy tud szerezni az ember, ha elhelyezkedik. Ha viszont nem veszik fel sehová, akkor hogy szerezzen tapasztalatot és minek tanult? Elég ördögi kör és nem újkeletű a probléma.

    Az ipar mást ért szakember alatt, mint az oktatás. Az oktatásnak az a szakember, aki elvégzett bizonyos iskolát és megszerzett valami papírt egy adott szakmában. Az iparban az a szakember, aki rendelkezik az adott szakirányú végzettséggel és rutinja is van (meg tud lehetőleg mindent csinálni önállóan és gyorsan).
    Az iparban nem igen oktatnak. Sokszor olyan kifogásokkal jönnek: nincs rá idő, nekik kész ember kell, stb. Régen volt idő és lehetőség is kitanítani az embereket és nem igen akart váltani az ember munkát, mert nem nagyon volt rákényszerülve. Persze mindig volt olyan, hogy valaki egészségi állapot változás miatt kénytelen volt váltani és lesz is. Annak is meg kell valahogy élnie és nem mindegy, hogy hogy.
    Másik dolog, hogy sok szakmát a csillagos égig magasztalják, de nem beszélnek az árnyoldaláról (hogy hat az egészségedre, milyen munkaidő van, stb.), csak arról, hogy mennyit kereshetsz vele. Persze ahoz el is kell helyezkedni az adott szakmában. Ha most elkezdesz valamit tanulni és évekig tart, akkor nagyon kiszámíthatatlan a jövő. Már 1 év múlva sem igazán tudod mi lesz a trend, nemhogy 3-5 év múlva.

Új hozzászólás Aktív témák