Új hozzászólás Aktív témák

  • V/

    Topikgazda

    válasz dethroner #56929 üzenetére

    Két különböző dologról van szó. Vám és áfa téma.
    Az EU-n kívülről történő importálás esetén a kereskedő beszedheti az áfát ha regisztrál az IOSS rendszerbe így a vásárláskor a vevő egyben fizeti a termékárával. Ettől függetlenül a terméket importálod és a ilyenkor a vámosok vámolják a vám-árúnyilatkozat alapján és beengedik az országba, ekkor történik szabadforgalomba helyezése, így a vámolás a másik dolog.
    Az új szabályozásban van egyszerűsítés is hogy 150 € értékig egyrészt a kereskedő beszedheti az áfát és csökkentett tartalmú vám-árúnyilatkozattal lehet szabadforgalomba helyezni. A Magyar Posta törvényileg fel lett hatalmazva hogy ezeket elektronikus úton elvégezze és a programjukon keresztül megtörténik a vám-árúnyilatkozta beadása aminél azt kell ellenőrizni hogy a kereskedőnek érvényes-e az IOSS azonosítója mert azzal igazolódik az hogy be lett szedve az áfa, így az adott küldeméynre az jön vissza válaszul a vámosok rendszerétől hogy mehet a szabadforgalomba helyezés, a címzett megkaphatja a küldeményt.
    Ezen munkafolyamat díja a 399 Ft
    Akkor van gond ha a Posta nem kapja meg az elektronikus adatok közt (vagy nem tudja a programjuk értelmezni az adatot) az IOSS azonosítót, mert akkor a másik ág fut az automatikus postai vámkezelésből amikor az a termék értéke (+ száll.dí) alapján lesz áfa felszámolva, a csökkentett tartalmú vám-árúnyilatkozat beadva és értéktől függően sávos díjszabással kell a vámügynöki díjat fizetni.

Új hozzászólás Aktív témák