Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
HTCX715
tag
válasz bajtokarpi #16851 üzenetére
Ez egy nagyon jó ötlet! Ehez használom majd először a jogsim.
-
SSJmeszes
senior tag
válasz HTCX715 #16843 üzenetére
Én a GA ból vettem anno olyat, hogyha véletlen szétválik, akkor nem esik le a medence aljára, hanem fent marad a víz tetején.. Nagyon hasznos kis dolog tud az is lenni.
mdk: "minél több lóvé van rajta annál jobban viszi az algát."
[ Szerkesztve ]
YT:youtube.com/user/Meszes89 |Insta: ssmeszes |
-
mdk01
addikt
válasz Silentfrog #16855 üzenetére
Akár...
-
ozsvar
tag
Sziasztok!
Kicsit megijedtem...az mennyire normális, hogy egy 4 centi körüli anci időnként kifújja a levegőjét (bubik szállnak fel), aztán rögtön felszáll a felszínre (mint aki levegőt vesz), aztán megy vissza és teszi a dolgát? (Van, hogy 10 percenként, de van, hogy elvan órákig enélkül.) Van még 2 nagyon picike (másfél centisek) anci mellette, semmi bajuk. A többi hal is teljesen renden, a vizem is oké, semmi jelét nem látom, hogy bármi gond lenne..növényem elég sok van + fodroztatom a víz felszínt (külső szűrő esőztetővel). Szokott ő ilyet csinálni hobbiból, vagy valami baja van?
"In three words I can sum up everything I've learned about life: it goes on."
-
bajtokarpi
őstag
Sziasztok!
Levegőpumpa vásárlásán gondolkozom az új akváriumba (540l). Ezt a két típust néztem:
Tetratec APS 400 légpumpa - 400 lph
JBL ProSilent a400
Van-e valakinek tapasztalata velük? Igazából ezt a méretű pumpát ajánlják ehhez a méretű akváriumhoz, de szerintetek a kistesó az kevés lenne
Tetratec APS 300 légpumpa - 300 lph,
JBL ProSilent a300?
Majd fele annyiba kerül, mint a nagyobbik tesó. Igazából ez azért fordult meg a fejemben, mert úgy tudom, hogy ha minél kisebb maga a buborék, annál több levegő szállítására képes. Ebből akár arra is lehet következtetni, hogy egy jó minőségű porlasztókővel egy lényegesen nagyobb víztérfogat ellátását is lehet biztosítani.? Fontos a plusz levegőztetés az akváriumomba, mert olyan halak is lakják, akiknek nem elég a vízfelszín fodroztatása. Kíváncsi lennék a véleményetekre. Most eheim diffúzor tolja be a levegőt, azt szeretném a légpumpával kiváltani.Köszönöm
[ Szerkesztve ]
battletag: bossi#2666
-
havri1
félisten
válasz bajtokarpi #16859 üzenetére
Milyen halak vannak, aminek nem elég a vízfelszín fodrozása?
havri
-
bringasisti
őstag
Egy Eheim diffúzort nem tudod mezei porlasztóval kiváltani ha nem elég az Eheim akkor más a gond
BENEFON DELTA--------N8
-
Silentfrog
Topikgazda
Pontosan úgy gondolom én is mint amit bringasisti is írt.
Az Eheim diffúzor rengeteg apró légbuborékot juttat a vízbe, ha az is kevés akkor más gond van.
Miből gondolod,hogy kevés nekik az oxigén?Lehet kapni normális elzáró csapot amivel jobban vissza tudod fogni a légbeszívást a diffuzoron.
Én is úgy vettem észre, hogy vagy sokat nyom be vagy rengeteget.
Nem tudom miért nem lehet elzárni szinte teljesen a buborékoztatást.[ Szerkesztve ]
-
bajtokarpi
őstag
válasz bringasisti #16861 üzenetére
Szia!
Nincsen semmi gond (kopp-kopp), egyszerűen brutal mód tolja be a bubikat az akváriumba. Most úgy van megoldva, hogy a háttér egyik kiálló sziklacsúcsához van irányítva, így megtöri a bubik útját. Ha nem így lenne, akkor majd az akvárium teljes hosszában tolná a bubikat, ami optikailag is zavaró, meg némely fajta sem díjazza. Ezért gondoltam, hogy arra a bemenő ágra, amin most a diffúzor van, arra vagy Lilypipe-ot, vagy esőztetőt raknék. A készülő akvárium nem lesz hátterezve, így ez a megoldás nem lesz kivitelezhető. Max. annyit tudnék csinálni (amin filóztam is), hogy csinálok egy közel 90 fokban meghajlított terelőt, ami az üvegfal felé tolja a vizet.
Köszi
havri1
L-es harcsáim vannak, amik köztudottan igénylik a kifejezetten oxigéndús vizet.
Silentfrog
Szia!
Nem kevés nekik az oxigén, nem azért cserélném le. Te is tudod, hogy milyen elképesztő módon tele van az akvárium apró kis levegőbubikkal, ehhez még az is társul, hogy igen brutal módon tolja ki magából a vizet a szűrő. Ezt úgy gondoltam kiváltani, hogy hátsó- középső résznél elhelyeznék porlasztóköveket, és az esőztető "nyugisan" tovább keringetné a bubikat.
[ Szerkesztve ]
-
bringasisti
őstag
válasz bajtokarpi #16864 üzenetére
Az a gond a linkelt első három pumpával hogy nem írja a valós teljesítményt. A negyedik írja de az harmat gyenge, az hogy hány száz liter az nekem semmit ne mond ugyanis itt ugyanaz a helyzet mint a szűrőknél az emelő magasság itt a nyomás a lényeg nem a literben megadott teljesítmény
[ Szerkesztve ]
BENEFON DELTA--------N8
-
bajtokarpi
őstag
válasz bringasisti #16865 üzenetére
Köszönöm a válaszodat!
Más:
Még valami, nekem ebben nincs tapasztalatom, mint említettem a mostani akváriumom hátterezett, a következő nem az lesz. Optikailag milyen "poszter"-t javasolnátok feltenni a hátfalra? Láttam már, világos-sötét kéket, feketét, opal fóliát. Vélemény?
Köszi
-
bringasisti
őstag
válasz bajtokarpi #16866 üzenetére
http://diszallatkert.com/akvarisztika/levegoztetes/resun-aco-01-aco-018-ig-legkompresszorok-termek-ismerteto.html
Ha nagyon ránagyítasz a képre jobb oldalon van egy grafikon ami minden pumpára igaz és lehet látni a nyomás liter összefüggéstBENEFON DELTA--------N8
-
HTCX715
tag
Nekem egy sera air 110-et használtam egy ideig, de ez veszettül hangos volt ,úgyhogy most egy barkács növény táp adagolóra van feltéve.
(#16866) bajtokarpi én fekete fotókartont használok.[ Szerkesztve ]
-
bringasisti
őstag
-
HTCX715
tag
válasz bringasisti #16869 üzenetére
Az a baja ennek a pompának, hogy nem teljesítmény szabályozós ezért csak a csőre rakott csappal tudom szabályozni ezért nemsokat lehet rajta csendesíteni. Olyan hangja volt, hogy nem tudtam tőle aludni pdig most egy eheim 2213 as van 30 centire a fejemtől alvás köze csak úgy csupaszon nem a polcban.
-
HTCX715
tag
válasz bringasisti #16871 üzenetére
Az igen! Szerencsére nekem nem fontos a levegőztetés mert elég sok növényem van.
-
mdk01
addikt
válasz Silentfrog #16857 üzenetére
Nem azért ennyire nem nagy. Bankkártyával 10 perc alatt átlehet menni rajta egy kicsi 54 literesnél, mint ami apukámnál is van azon 5perc kényelmesen.
-
bajtokarpi
őstag
válasz bringasisti #16867 üzenetére
Köszi mindenkinek a segítséget! elgondolkoztam rajta, lehet, hogy marad az eheim, csak csinálok egy terelő lapátot.
HTCX715
Én úgy tudom, hogy ha sok a növény, akkor bizony ám, hogy fontos a jó levegőztetés, mert nappal termelik az oxigént, éjszaka viszont pontosan kiveszik a vízből (tudjátok a vízbűl a zoxigént :-), anno ez óriási volt).
Ez a fekete matt háttér tetszik, én is szemezek vele. Egy dolog, ami miatt még gondolkodom rajta az-az, hogy úgy tudom rengeteg fényt nyel el (legalábbis ezt olvastam).Köszi
-
ozsvar
tag
válasz bringasisti #16862 üzenetére
Idáig én is eljutottam, de vajon mi okozza ezt? Amúgy azóta is csinálja, random időközönként..a többi hal köszöni, jól van.
"In three words I can sum up everything I've learned about life: it goes on."
-
ozsvar
tag
válasz bringasisti #16876 üzenetére
Hát nem nyugtattál meg... (de azért köszönöm!)
1 hete adagolok Carbo-t is (+Profito-t), lehet ez zavarta meg? Egyedül azt furcsállom, hogy egyedül egyetlen hal problémázik (már ha ez tényleg az)."In three words I can sum up everything I've learned about life: it goes on."
-
laspring
tag
Sziasztok!
Van ötletetek, hogy mitől rohadhat már hónapok óta a növényem?
Heti egyszer kap Happy Plant Universalt.
Másfél évig szép volt és nőtt mint a gyom.
Világítás gyenge, de nem változott (sőt már a csöveket is cseréltem újra). Szerintem más körülmány sem változott. Vízcsere sem segít...
Fotók -
mdk01
addikt
válasz laspring #16878 üzenetére
A crypto rohad? Azt nem tudom hogyan sikerül, de a növénytáp adagolást leírhatnád még illetve világítás időtartamát, fényerejét, vízcserék gyakoriságát, mennyiségét. Ez egy nagyon igénytelen növény ezért nem értem. Sztem túl sok növénytápot adsz lehet, mert pl. a szintén rettentő igénytelen valiznériát is az nyírja ki azért nincsen egyetlen növényes aksiban sem.
-
laspring
tag
Ez egy crypto?
Igen ez egy nagyon igénytelen növény, mondom másfél évig nem is volt vele gond.
Happy-Life HappyPlant Universal-t használok előírás szerint heti 1x, 400 literhez 20-25ml-t.
Világítás gyenge és rövid idejű, de mivel az nem változott ezért ezzel nem is dicsekednék
Vízcsere hát az változó, mondjuk havonta 50-60%
Anubia nana jellegű növényeim vannak még, azok a maguk módján egészen szépen nőnek, bár kicsit mintha algások lennének -
HTCX715
tag
válasz bajtokarpi #16874 üzenetére
Én úgy tudom, hogy nem szabad levegőztetni mert a levegő beoldással kioldom a co2-őt a vízből. A külső szűrőm esőztetője elég vadállatul fodrozza a vízfelszint és ezért elég levegő tud beoldódni. (meg ugye a ha jól emlékszem 28°c alatt tud elég oxigént beoldódni a vízbe) A halaim sose pipálnak.
A fotókarton igazából nálam nem matt fekete csak sötét szürke. Előnye, hogy nem látszik ha nincs teljesen rásimítva az akváriumra. Sötétíteni nem vettem észre, hogy sötítétené az akváriumot viszont jó kontrasztot ad és kicsit optikailag mélyíti a medencét.[ Szerkesztve ]
-
-
HTCX715
tag
válasz bringasisti #16887 üzenetére
Hát akkor ott kell keresgélni, mondjuk ugyan ezeket adagolom és az én ancimat nem zavarja.
ozsvar : mennyit adagolsz és milyen sűrűn?[ Szerkesztve ]
-
Yayoh
aktív tag
20 literes akvárium alá is kell rakni polifoamot vagy valami alátétet? Az akváriumhoz adtak ilyen műanyag "talpakat" , de nekem nem tetszenek , így jó ha csak simán rárakom a bútorlapra?
-
Pocee
senior tag
válasz laspring #16883 üzenetére
Elég halovány a watt a literhez képest,pláne,hogy 6 órát világítasz,ekkora teljesítménnyel nyugodtan nyomjál 12 órát,többet nem érdemes mert nem fotoszintetizálnak többet.
Én 7,5 órát világítok 48W-al 60 literbe,viszonylag sok növénynek.
Más kérdés,hogy egy növény bírja,elvan vagy jól érzi magát és növekszik.Nekem most(lekopogom) sikerült elkapnom az arányokat,az alga ami eddig volt kopik mint az állat kifelé ,a növények meg durrannak.
Be kell látnom,hogy ha megváltoztatom a paramétereket,annak két hét múlva látom eredményét,eddig össze vissza kapkodva bohóckodtam és mérgelődtem,hogy annak ellenére,hogy vagyont költöttem,algásodok és a növények nem úgy fejlődnek.Majd rakok be képeket,ha kicsit megerősödik a pázsit,meg felnőnek a háttérnövények,mert most volt visszavágás.
Mr.Brightside
-
mdk01
addikt
válasz laspring #16880 üzenetére
Cryptocoryne aponogetifolia az
Ha ez a két növényed van akkor úgy gondolom nem feltételn a fény a hibás, pláne hogy csöveket is cseréltél.
Azért gondolom mert a crypto levele a vízfelszínen van, vagy közel hozzá, az anubias meg szinte a bujkáló fénnyel is elvan, mert lassan nő.
Próbálj meg naponta tápot adagolni vagy kétnaponta, ha van rá módod, illetve most nem számoltam utána mennyi növényhez kell adagolni ennyi tápot amit írsz, de lehet hogy sokat adsz. Ez egy kényes dolog, mert a tápozás sokban függ a növények fajtájától, és a fénytől amit kapnak és még passzolnia kell a táp arányának is ide értve a makro tápanyagokat. Ezek a növények eléggé igénytelenek nem annyira kell nekik a mikro tápanyag ráadásul ha összességébe nézzük a makro tápanyagok fontosabbak, a mikro-ból kevés kell.
Nem tudom mennyire akarsz belemerülni a tápozásba ezért feleslegesen nem írogatnék ,meg hát én sem vagyok profi benne, csak olvastam már pár dolgot, meg tapasztaltam.
Az is gond lehet nálad hogy hetente nyomod az aksiba a tápanyagot ami valószínű alapból sok, és erre jön még rá az is hogy havonta cserélsz sok vizet. 4 héten keresztül kapják a sok tápanyagot amiből a hónap végére felhalmozódnak azok a tápanyagok amikre nincsen szüksége(vagy nem olyan arányba) a növényeidnek, tehát elcsúsznak az arányok, amivel hiánytünetet tudsz produkálni.
Az is lehetséges(szinte biztos), hogy ha ráállnál a heti 30-50% vízcserére és ez mellé csak 10ml/hét adagolnád a tápot semmi gondod, nem lenne mert a csapvízben is sok ásványi- és tápanyag van, ami jó a növényeken és a heti rendszeres vízcserével egyensúlyba hoznád az aksit és egy állandó vízminőség alakulna ki. A növények ugyanúgy nem szeretik ha változik a vízminőség mint a halak.
Ha nem akarsz hetente vizet cserélni, mert macerásnak gondolod(de megfontolnám a helyedben) akkor sztem elég az 5ml/hét is akkor nem nagyon tud elmászni a tápanyag egyensúly és nem viselik meg annyira a növények.
Nem nagyon merek tanácsot adni, mert ahányan vagyunk annyi félét írnánk és az is lehet egyik sem válik be neked.
Próbálgatnod kellene, de egyszerre csak egy dolgot és legalább egy hónapot kellene várnod mielőtt mással próbálkozol, mert 3-4hét kell a növénynek mire valami változást mutatnak.
Én első körben a fentiek közül választanék egyet. -
Silentfrog
Topikgazda
Sügerező fórumtársaktól kérdezném, hogy szerintetek lehet adni párolt tököt a sügereknek?
Salátát,uborkát adtam már a Malawi mixben van banán, de most friss itthon termett vegyszer mentes zöldségem csak a tök/cukkíni/ van.
Megenni tuti megeszik,de sehol sem olvastam még , hogy valaki adott volna nekik.
Szerintetek?[ Szerkesztve ]
-
myk74
senior tag
válasz Silentfrog #16895 üzenetére
Nem értek sügerekhez,de nekem a kis anci ,garnélák és Gertrúd a tylo csiga,nagyon verik befelé tököt.
Nincs kéz Nincs csoki!
-
myk74
senior tag
-
laspring
tag
Na ez egy nagyon klassz okfejtés amit leírtál, köszönöm szépen!
Ugye előtted már többen is a túltápozásra gondoltak, amit Te leírtál annak is ez a lényege, csak Te az ok-okozati összefüggéseket is leírtad. Akkor megpróbálom a sűrűbb vízcserét és a napi tápadagolást első körben!
Köszönöm a többiek hozzászólását is! -
farkas26
tag
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni,hogy milyen 2db T5 24W neont vegyek, 2db daylight 6500k-est nem szeretnék mert számomra túl sárgás a színe.
(Tudom már lerágott csont a világítás).Milyen kombót és márkát ajánlotok?
[ Szerkesztve ]
"A jövő sem a régi"
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen légkondit a lakásba?
- Külpolitika
- Gamepad
- Asszociációs játék. :)
- Intel Core i3 / i5 / i7 8xxx "Coffee Lake" és i5 / i7 / i9 9xxx “Coffee Lake Refresh” (LGA1151)
- Mazda topik
- Félórányi kulisszák mögötti videón a South of Midnight
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Lexus, Toyota topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest