Új hozzászólás Aktív témák

  • leviske

    veterán

    válasz BeeNiTTo #30543 üzenetére

    Én próbáltam uppolni korábban a Linux-játékos topikot, de nem érdeklődtek sokan. Így szerintem jobban elfér itt, mint a kezdők problémái közt. Mindenesetre azért bátorkodnék árnyalni a képet, habár tényleg a CPT.Pirk által javasolt protondb böngészése a legbiztosabb.

    Előfordul, hogy driver miatt nem képes Proton alatt rendesen futni egy játék. Erre a legjobb példa a Detroit: Became Human, ami nálam Vega 64 + friss Mesa alatt az első indítás során végzendő shader fordítás alatt kifutott a fizikai+swap memóriából (folyton 46GB-nál kapcsolt le a gép) és ezt eljátszotta velem 5x, mire inkább felraktam Windows-ra és kijátszottam az addig shader fordításra szánt idő alatt. :DDD GeForce kártyákkal ilyen gond nincs, de azokkal cserébe van sok más.

    Aztán egyes "natív" játékokkal sincs minden rendben. Erre sajnos a legjobb példa a Witcher 2, ami nálam az elmúlt években (FX8320E/RX480, R7 1700/Vega64) konkrétan játszhatatlan volt. Akár X11, akár Wayland használata esetén random leáll. De felhozhatnám a Borderland 2 esetét is, ami önmagában egy piszkosul korrekt port, de a steamtricks ellenére sem képes bizonyos rolling disztrókon futni (Tumbleweed) és nem mellesleg a linux csapat már nem frissítheti tovább, így az Epic Store-os megjelenés óta megszűnt a cross-platform játék lehetősége.

    A streaming szolgáltatásokhoz annyit tennék hozzá, hogy a HBO Go nálam Augusztus 29-ig (nem újítottam meg) egész nyáron gond nélkül pattant 720p-re, viszont a Netflix esetében sokszor botlottam már abba, hogy nem hajlandó SD-ről felváltani Linux alatt, pedig most egymás után 2x is kaptam ajándékba Premium előfizut a Standard helyett (ergo 4K-ra is jogosult lettem volna megfelelő készüléken).

    Röviden: Szerintem is okosabb dual-boot formában kezdened és majd esetleg akkor átállni, ha Linuxon minden működik gond nélkül.

Új hozzászólás Aktív témák