Új hozzászólás Aktív témák

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz Ezekiell #25178 üzenetére

    Ebben az a tragédia, az esetek többségében nem is kórházi kezelést igényelnének ezek a betegek.
    Az időskori leépülésben szenvedő emberek speciális ellátást igényelnek. Erre sem a körházak, sem az idősotthonok sincsenek felkészülve.
    Szükség lenne megfelelően felkészült gondozó otthonokra.

    Karcsi bácsi 92 koráig önállóan volt képes ellátni magát.
    Negyedik emeleten lakott, gondolom ez is hozzájárult a jó kondíciójához.
    Reggelente lement a szemeb lévő pékségbe zsemléért és újságért. Ebéd általában egy csirke láncban, nagy tál leves, sőrrel. Hetente két napot a barátnőjénél töltött. Magda fiatalabb volt de előre haladottabb leépült állapotban. Tulajdonképpen ideális állapot volt. Mind a ketten nagyot hallottak, nem volt nagy nézeteltérés. Mindenki mondta a magáét.

    Karcsi bácsi egy szombat délelőtt felhívott bennünket. Rosszul lett éjszaka, ha nem javul a hétvégén akkor hétfőn megy orvoshoz. A tünetek gyanúsak voltak. Orvosi ügyelettel konzultálás után mentő ment érte. Agyvérzés. Telefonon beszéltünk másnap az ügyeletes orvossal. Karcsi bácsi jobban lett. Sokkal jobban lett. Annyira jól, hogy még két stroke következett. Az egyik fél oldalára bénította le. Enni és inni azért újra tanult. Innentől begyorsult a szellemi leépülés. Rehabilitáció, tökéletesen eredménytelenül. Nyugdíjas otthon, hosszabb - rövidebb kirándulások az idegosztályok zárt részébe. Karcsi bácsi megbolondult. Előtte nem láttam ilyen állapotú embert. Borzalmas volt. Altatták hosszabb ideig. Végülés jobban lett. Ennek a történetnek akkor lett vége, amikor lebénulva, egyik szemére vakon, a másikra félvakon, sikeresen ütött ki egy ápolót. Ekkor került egy speciális gondozó otthonba. Olyan zárt osztályra, ahol ilyen betegekre voltak specializálva.
    A problémák azonnal megszűntek. Több mint egy évet töltött ott. Az állapota elkezdett romlani. Átkerült normál osztályra, aztán hospice ellátást kapott.
    Ha nem lett volna a korához képest kimagaslóan jó fizikai állapotban az első kórházba szállítás után, a következő stroke megölte volna.

    Ezzel az elsőre linkelt cikkre akartam reagálni. Az az ember legalább a szeretett hozzátartozója mellett halt meg. Ez talán többet ér, mint még néhány nap szenvedés.

    Amennyiben egy beteg, nem az egyirányú utca leges-legvégén került ki a kórházi kezelésből az valóban nagy probléma.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

Új hozzászólás Aktív témák