Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
haypro
senior tag
Sziasztok,
A Genius SW-G2.1 3000 milyen hangfal? Eddig mindenhol csak jót olvastam róla. Vagy van ebben az árban esetleg jobb?
,,I look at the world, and i notice it's turning, while my guitar gently weeps"
-
Jamcsabi
tag
válasz haypro #19551 üzenetére
Igen van, Genius SP-HF1250B vagy SP-HF1255B. Összefoglaló
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
Mennyire működnek a gyakorlatban az Auralex MoPAD és a hozzá hasonló termékek?
tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
HUAFBANDITA
tag
Szerintem meg a gyakorlatban kevés lenne a különbség, és most nem hazabeszélek! Volt szerencsém pár hi-fi cucchoz, és csak értetlenül hallgattam ( néztem ) , hogy mi indokolja ezt a horror felárat, amikor hangzásban néha jobb, néha rosszabb eredményt hoz! A hi-fi annyira zene, és stílusfüggő, hogy megszállottaknak való, kísérletezgessenek kedvükre! Aláírom, a fül mindenhez képes hozzászokni, a Genius 1255A elindította nálam a lavinát, és most hétvégén hallottam megint, és tetszett.
-
Bodz
nagyúr
tipuka
Csak a rend kedvéért megjegyzem, hogy akár próbálkozhatsz külön hangfal + erősítő párossal is. Hamarabb összejönne a "hű ba' meg ez de jól szól, az állam leesett" érzés.[ Szerkesztve ]
-
AMDFan
addikt
válasz HUAFBANDITA #19549 üzenetére
Meg fog nyilvánulni az ártöbblet hangminőségben. Mint ahogy a Genelec meg egy high end stúdió monitor között is. A Genelec 8000-es szériája középkategória ahogy már írta is valaki. Abból mondjuk mondhatni a teteje körül van, de abszolút nem high end. A mindenféle hifi eszközökkel az a baj, hogy van egy gyártó, gyárt valamit, szól valahogy, beárazza valahogy, de ki dönti el azt, hogy az ér-e annyit, és hogyan? Annyira szubjektív az egész hogy elképesztő. Vannak gyártók akik 4-500 ezres hangfalakat már "audiofilként" árulnak. Annyi a titkuk hogy ki vannak hegyezve bizonyos zenei stílusokra, főként akusztikus, kevés hangszeres lágy zenékre, amiken marha jól szólnak, aki ezeket szereti annak tényleg az a high end hang. Pro Audio téren ez sokkal árnyaltabb az én véleményem szerint. Egy high end stúdió monitor gyakorlatilag minden stíluson jobban zenél mint egy középkategóriás, egy középkategóriás pedig mindenben jobb mint egy belépő szintű. Viszont egy dolgot ne felejtsünk el, nagyon félrevezető lehet összehasonlítani 8"-os membránnal szerelt hangfalat 5"-ossal. Tehát ha a Geneleccel akartok hasonlítani akkor az 5"-osaknál a 8030 az ellenfél, 6,5"-nál a 8040 és 8"-osnál a 8050. Ugyanilyen referenciának jó lehet egyébként a Dynaudio is, nagyon jó hangfalakat gyártanak.
Összességében azt tudom mondani, hogy igen, vannak különbségek árban felfelé haladva, viszont egyre feljebb egyre kisebb különbségekért kell egyre többet fizetni.(#19557) Bodz: ez így van, bár szerintem ez egyenes út az örök elégedetlenség felé Sajnos kevés gyártó van aki egyáltalán törekszik arra, hogy allrounder hangfalakat készítsen. De az egyik ilyen pl. a Dynaudio.
[ Szerkesztve ]
-
titán
válasz HUAFBANDITA #19561 üzenetére
A 8" nem a megoldás a problémákra. Alacsony kategóriában a 8"-osok szarul szólnak. Lesz mély, de semmi más nem lesz jó. A kerettől függően (120 fölött) én inkább a 6,5-eseket nézném.
[ Szerkesztve ]
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
AMDFan
addikt
válasz HUAFBANDITA #19561 üzenetére
Azt azért szögezzük le, hogy semmilyen tudásom nincs amit tisztelni kéne Csak sok zenét hallgatok meg volt már pár hangcuccom, és érdekel a téma. Én csak a tapasztalataimat írom le, ami remélem segít azoknak akiknek még kevesebb van ezen a téren. De úgyis meg kell tapasztalnia az embernek a saját fülén ezeket.
[ Szerkesztve ]
-
HUAFBANDITA
tag
Szerintem az egyensúly teszi élvezhetővé az adott zenét, és itt semmi kiemelésre nem gondolok! Nem értem miért kell ráerőltetni valakire egy adott hangzást! Mindenki úgy hallgatja ahogy tetszik, de alapból a hangszínszabályzást el lehet felejteni.
-
titán
válasz HUAFBANDITA #19564 üzenetére
Azt hittem, hogy valakinek javasoltad. Most olvasom vissza fórumot, már értek mindent. Az a már használható nyolcasok eleje, kiemelt, kicsit lassú, brummogó méllyel, szintén kiemelt, kicsit sziszegős magasakkal, hiányos középpel-középmagassal. (Most egy magasabb kategóriás cucchoz hasonlítom, nem kell félreérteni) Természetesen nem összevethető egy 80-as sorozatú Genelec-kel, de a magasabb osztályú JBL-ekkel sem. Az áráért egyáltalán nem rossz, sőt, de 6,5-esben talán kicsit precízebb hangot is kaptál volna ugyanennyi pénzből, de kicsit kevesebb alsó sávszéllel.
[ Szerkesztve ]
-
HUAFBANDITA
tag
válasz schawo #19567 üzenetére
Főleg így, hogy 80 alatt a 2310SP szól, szinte luxus. Amúgy egy-két jól megfontolt kapcsoló került a hátlapra, így a sziszegős magas megfogható, és a subot szabályozgatva a közép már-már több mint elég! Amit próbáltam érzékeltetni az, hogy 5db ilyet veszek egy 8050 árából, és ha kínai ha nem akkor sem ér 5x ennyit az a Genelec!
-
titán
válasz HUAFBANDITA #19568 üzenetére
és ha kínai ha nem akkor sem ér 5x ennyit az a Genelec
Ezt azért majd egy meghallgatás után revideálni fogod A "kínaisága" nem lényeg, ki is töröltem a hozzászólásomból, mert félreérthető lett.Szubot is vettél a 8"-oshoz? Az sokkal jobban érzi magát az 5"-ossal, ahhoz lett illesztve.
[ Szerkesztve ]
-
HUAFBANDITA
tag
válasz schawo #19569 üzenetére
Paraszt vagyok, de nem szeretek vakulni, azért ne legyünk már ennyire elfogultak, lehet a Te fülednek jobban szól 2szer, lehet az én fülemnek is, de azért maradjunk már a Földön! Meg is hallgatom szívesen, de amúgy most nem is ez a lényeg, hanem az, hogy hatalmas pénzbeli ugrás ebben a kategóriában csak kevesek számára hallható minőségbeli ugrást eredményez!
Igen rájöttem én is, hogy felesleges, de már mindegy, majd lehet egy nagyobb helyen jól jön, mivel úgyis zenehallgatásra van, nem munkára.
[ Szerkesztve ]
-
dudika10
veterán
válasz HUAFBANDITA #19568 üzenetére
" ... ha kínai ha nem akkor sem ér 5x ennyit az a Genelec!"
Ha azt írnád, hogy Te nem hallottad ennyivel jobbnak a Genelec-et, akkor még mindig azt mondanám, hogy azért hallgatni kéne egy-két hétig és utána visszaváltani, de ha még ekkor is az lenne a véleményed, hogy továbbra se ér neked ennyit a Genelec, akkor azt mondanám, hogy ez már egy rendes vélemény.
A "valami ér valamit" egyáltalán nem absztrakt, és ezt még megtoldottad egy előítélettel, szóval mindenféle bántás nélkül mondom, hogy ez csak billentyűzetkoptatás, semmi más.
Kár azon lovagolni, hogy mi kerül annyiba és miért kerül annyiba.
Ugyan addig nem olvastam vissza, hog ymelyik Yamaháról beszélgetünk, de elég sokat hallottam már az ákategóriában, tudom, hogy csodák nincsenek, és állíthatom, hogy az a Genelec minden objektív szempontból jobb, tehát a magasabb ár indokolt, és a Genelec áráért jelenleg nem tudok olyat, ami objektív szempontok szerint jobbnak bizonyulna, így az ár nem magasabb mint az indokolt (szerintem, de persze sok mindent nem hallottam még, lehet, hogy létezik olyan, ami ugyan azért az árért jobb). Hogy a kettő közti különbség kinek mekkora és mennyi pénzt hajlandó azért fizetni, az egy olyan kérdés, amire helyes válasz nincs, kár is belemenni.
Azt tudjuk már, hogy Te nem fizetnél ki annyit hangfalra. Ha ez megnyugtat, én sem.Egyelőre olyan minőségbeli különbségekről beszélgetünk, ami bármely megfelelően türelmes ember számára hallható lenne, ha a lehetőségek adottak volnának ahhoz, hogy két hétig otthonában használhasson egy komolyabb rendszert, majd azt összevethesse az olcsóbbakkal.
Csak nézd meg, hogy picit feljebb az alsó kategóriában mekkora különbséget fedeztek fel páran hallgatózásuk folyamán. Gondolod, hogy a 4-5-ször drágábbak nem szólnak jobban?[ Szerkesztve ]
Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.
-
HUAFBANDITA
tag
válasz dudika10 #19571 üzenetére
Előző hozzászólásom, mielőtt még meg leszek kövezve, hogy nem esek hasra egy 400.000 Forintos/db doboztól. Hányszor írjam le, hogy ár/értékről beszélek?
Szívesen elmegyek bárhova zenét hallgatni, és a kocsiba be is fér a kis zenecuccom, el is viszem, mert nekem meg ez tűnik billkoptatásnak! Hiszem ha hallom, mondhat bárki bármit! Ufók is léteznek...
[ Szerkesztve ]
-
dudika10
veterán
válasz HUAFBANDITA #19572 üzenetére
Ez az amire én azt mondom, hogy nincs olyan, hogy objektív ár/érték. Nincs mérhető teljesítmény, mint processzorok vagy videókártyák esetén, nincs objektív érték. Innentől kezdve az emlegetett hányados objektíven nem létezik.
Definiáld mit jelent az, hogy kétszer jobban szól egy hangfal (ezt videókártyáknál meg tudom tenni, mondjuk játékokban átlagosan 2x több képkockát számol ki másodpercenként azonos beállításokat és egyéb hardvert feltételezve, de itt sem egyértelmű, mert pro felhasználásra szánt kártyáknál ez nem érdekli a felhasználót, és ő más dimenziókban gondolkodik).
[ Szerkesztve ]
Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.
-
titán
válasz HUAFBANDITA #19570 üzenetére
A te dobozaid és a Genelecek között árban félúton helyezkedő stúdió monitorokat használok, és bátran állíthatom, hogy a nagy Genelec felmossa a padlót az én duál-6,5-es monitoraimmal. Pedig az enyém is lemegy 37 Hz-ig, deszka-sík a frekimenete a mellékelt mérőlap alapján is, de azt a kontrollált, ultragyors basszust, amit az tud, vagy azt a precíz részletességet meg sem közelíti az enyém. Pedig az én M-Audióm a mélyei sem lassúak, és a részletessége sem rossz, az árkategóriáját szépen hozza, de ennyi. Abszolút indokolt a Genelec ára. Hogy te mit tekintesz ár/érték aránynak, az a te szuverén véleményed.
Mondhatnánk olyan ostobaságokat is, hogy 16 Genius 1255-t lehet vásárolni a te JBL-jeid árából, tehát a legnagyobb baromság egy olyan JBL-t venni, hiszen a Geniusnál nem szólhat 16x jobban. De nem mondunk, mert hülyeséget kár beszélni
[ Szerkesztve ]
-
HUAFBANDITA
tag
válasz dudika10 #19573 üzenetére
Pont ez az, hogy nem lehet definiálni, hogy 2szer jobban szól, mert ilyen nem létezik, de nem is ér nekem 5x annyit! Ha megnyerném a lottót szarnék az ár/érték arányra, de pc alkatrészt is mindig így vettem, mert igenis számít a minőség, de nem vagyok hajlandó, és nem is tehetem meg, hogy vagyonokat áldozzak rá! Amúgy meg kíváncsi lennék ha hirtelen lenne 800.000 Ft a pénztárcádba, és hangrendszerre kellene költened, ami Neked megfelel, szinte tuti, hogy nem az emlegetett hangfalpárt vennéd meg
-
zolikaDB
veterán
Melyik Microlab Solo 6C forras megbizhato??
-
tipuka
addikt
válasz HUAFBANDITA #19575 üzenetére
Na ezt már szeretem, amikor mindenki véleményt oszt és tudok leszűrni magamnak néha-néha dolgokat.
Más dolog:
Aki hallgatta még a szóban forgó MK3-at, az mit gondol a mélyekről? Nem, nem vagyok mélyb*zi. Szóval, hogy ugye jobban érezni a mélyet ebben a típusban, mint az RCF vagy KRK-ban, legalább is ilyen dnb,drumstep félékben. Igen olyan zenét nem vittem magammal, amivel direkt ezt megtudnám hallgatni, de utólag én is okos vagyok. Na és ez a mély oda is kihat, ahova nem kell a mély, és ezért olyan, hogy is mondjam.. populárisabb?! Vagy mert még egy nótári mari alatt is az megy? (nem nem hallgatom a nótári marit. )Hogy reagáljak arra is, amit írtatok nekem:
Hifiben eszem ágába sincs gondolkozni, de azért köszönöm az ötletet.(Bodzának )
Meg akkor még gondolkoztam, kicsit kérdezek még másképp. (Inkább most kérdezzek, minthogy később kivágjam az ablakon ezt a 95k-s "vackot" )Ugye mondtatok több féle véleményt erről az MK3-ról, jót és rosszat egyaránt. Azzal tudok is azonosulni, hogy amelyik tetszik hangzásban, azt vigyem el. Na nem csak egy tetszett ugye. Bővebben még nem láttam hozzászólást, mi az ami nem tetszik az MK3-ban, mert csak pár számot tudtam meghallgatni a friendlyben, pumba együtt tud érezni velem. -
titán
válasz HUAFBANDITA #19575 üzenetére
nem is ér nekem 5x annyit
Ennek semmi köze az emlegetett ár/érték arányhoz.nem vagyok hajlandó, és nem is tehetem meg, hogy vagyonokat áldozzak rá
Ennek sincs.Amúgy meg kíváncsi lennék ha hirtelen lenne 800.000 Ft a pénztárcádba, és hangrendszerre kellene költened, ami Neked megfelel, szinte tuti, hogy nem az emlegetett hangfalpárt vennéd meg
Ezt pedig egyenesen feltételezésnek hívják.(#19577) tipuka
Sajnos kevesen hallották még az MK3 sorozatot. Az MK2-ről bátran állítom, hogy erős, búgós mélyközép kiemelése van, amit az említett műfajok elviselnek, és ha azt tervezed, hogy a jövőben is ezeket a műfajokat hallgatod, akkor az MK2 lesz a te dobozod, nem az MK3.[ Szerkesztve ]
-
HUAFBANDITA
tag
válasz schawo #19579 üzenetére
Nem emlékszem, hogy ezt Neked címeztem volna, de látom szereted megvédeni az álláspontodat, ahogy én is! Ja és utálom az ilyen kioktató hangvételű mondatokat! Lehet intelligens valaki ezek nélkül is! Bár én vagyok a bolond, minek megyek bele bármibe is, élvezem a zenét itthon, ha kell érzem is, mert néha az is kell, semmi értelme itt osztogatni a lapot! Jó zenehallgatást nektek
[ Szerkesztve ]
-
titán
válasz HUAFBANDITA #19581 üzenetére
Jó, tök mindegy az egész, písz. Szerintem kifejtettük az álláspontokat, ezek közeledni nem fognak, a vita innentől max vitatkozásba fordulhat, aminek semmi értelme nem lenne.
[ Szerkesztve ]
-
tipuka
addikt
válasz schawo #19579 üzenetére
Hát igen az MK2 az tényleg olyan volt, (már ameddig hallgattam őt), de az se nem tetszik, se nem búgós mély nem kell. Meg neked is meséltem, hogy mindenfélét hallgatok, azért is kérdeztem, hogy minden stílusra kiterjed e ez a mélység, ami az MK3-nál tetszett a dnb/drumstep számoknál, az MK3-nál nem is volt rossz, de nyílván más stílusnál nem kell a mély dominálása semennyire sem.
[ Szerkesztve ]
-
Tin
veterán
válasz tipuka #19577 üzenetére
én most hallgatom pár napja az mk3-as mackie-t, és a véleményem: filmnézéshez elég a mély. általános zenékhez szintén. a hátsó kapcsolóval 2 lépésben még jobban kiemelhető a mély, ha mélyebb hangzást szeretnél. viszont, frekvenciában nem fogod hanyattdobni magad. 50-60 Hz között van az alja. szól alatta is, talán kb. 30 Hz-ig, de nagyon halkan. azokban a zenékben, ahol sok a nagyon mély hang, ott a mélyhangokon elhalkul, oda kell egy mélynyomó is. jók a mélyei, pattogós is, de jópár elektronikus zenét találtam, aminek az alját már nem bírta kihozni. de mondom, a legtöbb zenénél ezt nem lehet észrevenni, mert nem mennek 60Hz alá. ha viszont neked sok ilyen zenéd van, szerintem inkább a 40Hz-et lődd be alsó határnak, vagy rakj mellé egy mélynyomót.
schawo: ne keverd a mélykiemelést a mély hangokkal. az mk3 hátulján ott a 3 állású kapcsoló, +4dB-t tud a mélyhez adni, felső állásban úgy búg, mint a beindult csaj. szerintem az mk2 sem megy le frekiben sokkal mélyebbre (speckó szerint sem), maximum azon alap állásban jobban ki vannak emelve a mélyek. amikor a kettőt együtt hallgattam, átkapcsoltattam a sráccal, és kipróbáltam itthon is, az mk3-on is ugyanúgy lehet súlyozni a mélyeket, de egyik sem megy le 50Hz alá normális hangerővel.
HUAFBANDITA: szerintem azért van különbség, és mindenkinek a hobbija és pénztárcája határozza meg, hogy mi mit ér. én pl. laptoppal dolgozom, abból élek, tehát veszek egy normális darabot, és ha mondjuk összetöröm, nem búsulok, másnap veszek egy másikat. ebből élek, ez hozza a pénzt. mondjuk aki stúdiós, biztos hasonlóan gondolkozik a monitorokról, ha baja van vele, vesz egy másikat, vagy megszerelteti. neki még a 400e-s kategória is lehet, hogy csak a fogyóeszköz kategória. de neked vagy nekem már az a hangbéli különbség kisebb, mint amennyit megér. persze ha lottó ötösünk lenne, akkor meg nem 400e-s hangfalban gondolkoznánk. másoknak meg lehet, hogy évekig kell spórolni, de annyira a hobbijuk, hogy megveszik. de valószínű ők olyan zenét hallgatnak amin kijön az előnye, vagy annyi zenét hallgatnak, hogy van értelme a dolognak.
én örülök, hogy nem a dobozhangú pontos, hanem a populárisabb hangzású kevésbé pontos monitort vettem, mert élvezhetőbb általános használatra. és valaki írta, ennyiért használt de jó hifivel és hangfalakkal az ember többre megy, csak ott megint más a cél és tök más kategória.
[ Szerkesztve ]
-
Tin
veterán
válasz schawo #19588 üzenetére
Sajnos kevesen hallották még az MK3 sorozatot. Az MK2-ről bátran állítom, hogy erős, búgós mélyközép kiemelése van, amit az említett műfajok elviselnek, és ha azt tervezed, hogy a jövőben is ezeket a műfajokat hallgatod, akkor az MK2 lesz a te dobozod, nem az MK3.
akkor félreértettem. az mk3 mélykiemeléssel ugyanolyanra "hangolható", mint az mk2, csak az alap hangolása sokkal jobb. viszont 50Hz alatt szerintem mindkettő elvérzik, az mk3 biztos, az mk2-t pedig hallgassátok meg, de fogadok hogy az is. és vannak zenék amik lemennek 50Hz alá.
-
titán
Pont ezt írtam, hogy mélyközép kiemelése van az MK2-nek. Ráadásul ez olyan 150Hz körül érkezik, ami hangszeres zenéhez nem kellemes. Ha azt lejjebb kapcsolod, akkor nem csak a púpot viszed lejjebb, de az alsó határfreki is hamarabb bukik. Az MK3-at nem hallottam, arról továbbra sem tudok nyilatkozni.
-
tipuka
addikt
válasz AMDFan #19584 üzenetére
Nem volt bontott darab, amit meg lehetett volna hallgatni, meg nem is terveztem, hiszen 8"-as 90k-rt szerintem nem lehet olyan jó. Meg most mondom, hogy attól félek, hogy sok lesz a mély, ahol nem kellene, attól nem, hogy kevés lesz. Bár lehet már kicsit félre érthetően beszélek, azaz én hibám valóban.
Tin: na, így már is többet tisztábban látom a képet, köszönöm. Ez a része akkor így számomra rendben van. Még az ellentét akarnám megkérdezni, hogy nem érzed sehol se soknak a mélyet?
schawo: értem, azért köszönöm.
-
Tin
veterán
válasz tipuka #19591 üzenetére
de, kicsit néhol még így is kicsit soknak érzem a mélyet (leginkább mély beszédhangnál), de az már sztem akusztikai probléma a szobában, plusz az egyik hangszóró sarokban van.
schawo: akkor egyről beszélünk az mk3-ban pont az a jó, hogy alapállapotban nincs túlsúlyozva a mély.
-
AMDFan
addikt
válasz tipuka #19591 üzenetére
Általában az olcsóbb 8"-os membránoknak az a problémája, hogy a felsőközepeket (1-2Khz) nem tudják olyan tisztán leadni, ezért is van az, hogy egy 8"-os monitor teljesen másképp szól mint egy 5"-os, ugyanis általában az 5"-osoknál 2,6-3Khz-en történik a keresztváltás, míg a 8"-osoknál minél lejjebb próbálják vinni, 1,6-2Khz közé. Viszont mélyben jobban terhelhetőek a nagy membránméret miatt, így akár szub nélkül önállóan is megállják a helyüket. Ez tényleg nagyon magánvélemény, de szerintem 8" for prezident Lehet, hogy ha 100-200 között kellene vennem valamit, akkor én valami 8"-os cuccot vennék, felvállalva azt hogy a közepei nem lesznek olyan szépek mint egy 5"-osnak.
-
tipuka
addikt
válasz AMDFan #19593 üzenetére
Akkor nem lenne jobb, hogy 5"-ös monitor egy 10'-es subládával? Az ilyen problémát, minthogy nem olyan jó a a közepe azt ki lehetne küszöbölni nem? És akkor még nem is kell egyszerre megvenni ezt az embernek, ha netalán valakinek kellene (nem, most biztos nem nekem ) az a sok-sok mély.
-
Zola007
veterán
plazamarket microlab termékleírásból:
".... teljesítmény 2x 50W RMS és érzékenysége 88dB. Csatlakozás egy bubi. Tartalmazza a távirányító.... "egyébként jól megugrott az áruk, Edifier r1600 viszont 33.000-ért már tőlük is elég erős, főleg annak fényében hogy nyugaton 20-21e körül árulják.
[ Szerkesztve ]
Mʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs
-
Zola007
veterán
válasz zolikaDB #19597 üzenetére
semmire, csak ha valaki ilyesmit keresne mostanság olyasmit amit én is
edifier 23 -> 32
microlab 34 -> 42 ezer ft-ra módosultezek fényében már elgondolkodtató egy megbízhatóbb helyről (friendly, hit) egy AV40 vagy egy MS 40-et választani
Mʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs
-
titán
válasz schawo #19590 üzenetére
Amit kifelejtettem az MK2-vel kapcsolatban, az az hogy a mély kiemelésének több módja van.
A hagyományos mély kiemelés, amikor a bejövő szinuszra a teljes tartományhoz viszonyítva kicsit többet adunk az átlagosnál. Ez nem rossz, ez lehet kellemes, az ilyen mélyeket elfogadom bizonyos szintig még akusztikus zenére is. Kedvenc olcsóbb monitoromra, a Fostexre, pont ilyen mélyek jellemzők.
Egy másik módja, ha a bejövő impulzusjelet követően a membrán beleng, és az impulzus végén nem képes megállni. Ilyenkor tovább szól a mély, mint ahogy kellene, ezért összességében többnek hallatszik. Ezt általában egy gyengén illesztett erősítő fokozat, vagy egy túl nehéz membrán okozza. Ezt mezei frekimenet méréssel nem is lehet kimutatni, hiszen akkor a membrán folyamatosan leng, nem kell megállnia. Ennek ellentéte a lassan induló basszus. Ezek ketten általában együtt járnak. De az indulás egy sokkal könnyebb feladat, az erősítők jobban megbirkóznak vele, így a mély mennyisége effektíve növekszik. Ezt együtt hívjuk lassú mélynek, ami búgással jelentkezik, és jól hallgatva észre lehet venni, hogy a mély tartományról hiányzik a mintázat (textúra), nem elég részletes. Az elektronikus zenék ezt a mélykiemelést elég jól viselik, hiszen eredetileg a ebben a zenében is jellemző a lassú, impulzus nélküli, búgós basszus.
A korábbi vitához tartozik, hogy a gyors basszus nagyon sokba kerül. Ez egy relatíve jól mérhető valami, és jól mutathatja a készülék értékének egy részét. Feltételezés következik: Míg a nagy 80-as Genelec egy 10ms-os 100Hz-es teljes szinusz hullámra (egy púp fent, egy púp lent) mondjuk másfél komolyabb kitérést hajt végre (ki-be-ki) (0,5 hiba), addig az én M-Audióm mondjuk (fülre kábé) 2-2,5-et (1-1,5 hiba), de egy jobb belépő kategóriás monitor ezt már 3-4-ből oldja meg (2-3 hiba). Így mérve akár még az ár/érték arányok is precízen igazolhatók lennének.
A Mackie MK2 mély kiemelése nagyrészt ilyen jellegű, és fül alapján bizony elég hosszú a lecsengése, nem olyan, mint egy jobb belépőé, ezért is mondjuk, hogy a régebbi Mackie-k jellemzően nem érik az árukat. És ezt a jellegű kiemelést nem érdemes és nem is lehet a hátsó kapcsolókkal csillapítani, mert a mély mennyisége ugyan kevesebb lesz, de gyorsabb, szebb nem. Valószínűleg ezt javították az új sorozatban egy jobban illesztett végfokkal.
A harmadik, legcsúnyább mély kiemelés az amikor a doboz önfrekvenciáján begerjed egy tartományra. Itt nem segít semmi, relatíve szűk tartományt érint, és abszolút tervezési hiba. Ezt egy frekimenet-teszt is megmutatja.
Egy (kiváló?:S) példa erre a kiemelésre (hibajelenségre) a Superlux 5"-os monitorja, ami olyan 150-200Hz körül gerjed. Rövid, gyakorlatlan meghallgatásra egy fura mély érzetet ad, de nagyon hamar zavaróvá válik, sőt direkt bosszantó minden zenével. A népszerű Geniusoknak is van ilyen rezonanciája, de ez az árcímke miatt megbocsátható.
A negyedik, legkellemesebb, és egyben legdrágább mély kiemelés a színezés. Ezért töltenek jobb hifi gyártók hónapokat, éveket a tervezőasztalnál, majd a mintadarabok tesztelésével. Az oka egy tervezett modulációs torzítás, ami egy bejövő középmély hangra az adott középmély frekvencia mellett egy másik, mondjuk mélyebb (optimális esetben) pontosan tervezett frekvenciát is megszólaltat. A jellegénél fogva egy frekimenet teszt ezt sem fogja megmutatni. Ezt a ház anyagának, méretének, annak üregeinek, kitöltő anyagának hangolásával érik el.
Ha a modulációs torzítás hangolása kellemesre sikerült, akkor nagyon magas lesz a hangdoboz árcímkéje, ha viszont nem sikerült a hangolás, akkor direkt árt a kapott színezés, és kellemetlen lesz a torzítás. Ekkor azok a cégek, akik rétegezni tudják és akarják a termékpalettájukat, olcsón dobják piacra ezeket a cuccokat. Ez sajnos elsősorban az olcsó hifi dobozoknál fordul elő, stúdiós megoldások igyekeznek kiküszöbölni a torzításokat, úgy en bloc. Már amennyire sikerül, ez is azért árcímke függő.
Magánvélemény: Itt érkezett el az a pont, amiért én nem szeretem annyira a Genelec 80-as sorozatát. Ezek ugyanis az abszolút tökéletesség elve mellett törnek lándzsát. És nem torzítanak. Se pro, se kontra. Az alu öntvény ház olyan merev, mint a beton (nem, valójában merevebb), ami miatt (többek között, hiszen nem csak aluházas monitorok tudnak ilyet) képesek pont a tökéletes megfogásra, nagyszerű részletességre is. De nincs ingyen ebéd, ezért be kell áldozni a színezést. Én pedig otthon szeretem a színezett hangot, és inkább áldozok a gyorsaságból, tökéletességből. A monitorom is színez picikét, és azt is szeretem, de a hifimen jobban szeretek zenét hallgatni.
És eljutottunk oda, hogy ki milyen színezést szeret. Aki olyat szeret, amit egy olcsóbb hifitől is megkaphat (mert gyakorlatlan, nem jó a füle, nem zavarja stb.), annak jobban fog tetszeni egy komponens hifi, aki utálja a torzítást, az olcsóbb kategóriákban a stúdiós jellegű monitorokkal jár jobban. Közép és felső kategóriában is ugyanez a helyzet, aki egyáltalán nem szereti a színezést (ami ugye egy torzítás), az ragaszkodik a stúdiómonitorokhoz (lásd AMDFan), mások viszont pont a színezést keresik. Emiatt van a hifi topicban néhány hetente menetrendszerűen kisebb-nagyobb ütésváltás.
Új hozzászólás Aktív témák
- Videoteszt Zenehallgatásról dióhéjban III.
- Teszt A zenehallgatásról dióhéjban II.
- Videoteszt A zenehallgatásról dióhéjban I.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest