Tabula Rasa - vége a dalnak

Tavaly novemberben nagy tervekkel indult útjára Richard Garriot új online szerepjátéka, a sci-fi köntösben tálalt Tabula Rasa. A veterán játékdizájner, a mögötte álló fejlesztőcsapat és a kiadásért felelős NCSoft egyaránt abban reménykedtek, hogy a zsúfolt MMO piac egyik meghatározó szereplőjévé nőheti ki magát a produktum, fél évvel a rajt után azonban kiderült, hogy ez aligha sikerülhet.

A Tabula Rasa eladásai messze elmaradtak a korábban reméltektől - az NPD adatai szerint Amerikában mindössze 61 ezer példány fogyott - a meglévő előfizetők száma pedig rohamosan csökkenni kezdett. Koreai lapok már tavasszal arról cikkeztek, hogy Garriot online szerepjátéka erősen veszteséges, az NCSoft legutóbbi negyedéves beszámolójában ráadásul már szó sem esett a Tabula Rasa előfizetői adatairól és az általa termelt bevételről.

Februárban véget ér a harc

Ezek után már sajnos nem volt különösebben meglepő a tegnap késő este napvilágot látott hír: február huszonnyolcadikán végleg leállnak a Tabula Rasa szerverei, másfél évnyi szolgálatot követően. Mielőtt azonban lekapcsolnák az online szerepjátékot, január tizedékétől ingyenesen játszhatóvá teszik a produktumot az illetékesek, s az ígéretek szerint a hátralévő hónapokat is igyekszik izgalmas történésekkel megtölteni a csapat, akik egyébként mindvégig keményen dolgoztak azon, hogy a játék megmeneküljön. Richard Garriot, az online szerepjáték atyja, már két héttel ezelőtt bejelentette, hogy elhagyja, az NCSoft és a Tabula Rasa kötelékét, miután a közelmúltban tett űrkirándulása saját bevallása szerint új távlatokat nyitott életében.

Azóta történt

  • In memoriam Tabula Rasa

    2009. február 28-án este magyar idő szerint 21 órakor elkezdődött a Tabula Rasa utolsó eventje, és 4 órával később a játék bezárta kapuit.