Napi Anime: Ghost in the Shell

A 95-ben készült mozifilm története szerint, a Japánban működő, cyberbűnözőkre szakosodott 9-es csoport munkáját követhetjük nyomon. A főszereplő, Kusanagi őrnagy és Batou nyomozó, akik szintén cyborgok, ám a fejlett technológiának köszönhetően, ugyanúgy hétköznapi embereknek tűnnek mint bárki más.

Kusanagi, Tachikoma, Batou
Kusanagi, Tachikoma, Batou

Aktuális nyomozásuk célszemélye, egy Puppet Master néven ismert Hacker, aki képes valódi emberek emlékeit manipulálni. Természetesen ezt nem hagyhatja annyiban a 9-es csoport, ezért megpróbálják kézre keríteni a bűnözőt, akiről később kiderülnek dolgok.

A Puppetmaster
A Puppetmaster

De mielőtt szétspoilerezem az élményt, azok számára akik még nem látták, inkább gyorsan át is ugrok, az egyéb említésre méltó dolgokra. A film tökéletes példája annak, hogy a Cyberpunkot és a cyber világot mennyire másképpen látja Japán és Amerika. Míg a Terminátorban a totális rombolás és az akció kap hangsúlyt, addig G.I.T.S. az akciódús jelenetei ellenére is, sokat hagyja gondolkodni a nézőt. Nem az a fontos hogy elpusztítsák a mesterséges intelligenciát és mindenki énekeljen a végén, hanem hogy hogyan tartsák fent az egyensúlyt ember és gép között.

Kusanagi inside
Kusanagi inside

A filmhez készült egy folytatás is, illetve a Ghost int he Shell Stand alone Complex(SAC) ami a 9-es csoport nyomozásait követi végig. Itt Batou és Kusanagi mellé felsorakoznak a pókszerű, Tachikoma robotok, akik folyamatosan segítik a munkájukat egy-egy húzósabb bevetésben.

Tachikomák bevetésen
Tachikomák bevetésen

Mivel a Tachikomáknak is igen fejlett processzoraik vannak, ezért a nyomozásokban is segítik a nyomozókat. Eközben folyamatosan diskurzusokat folytatnak és akaratlanul is, a mesterséges intelligenciájuk már-már öntudatra kél, ezért folyamatosan törlik a memóriájukat egy idő után. Tehát végeredményben elmondhatjuk, hogy azért szerethető a sorozat, mert érdekes kérdéseket vet föl, amikkel lassan időszerű lesz foglalkozni. A rajzok jók benne és a nyomozások is érdekes fordulatokat vesznek. Olyan dolgokkal foglalkoznak, amiket nem láttunk még eddig más sorozatokban. Akit viszont nem érdekel a cyberpunk világa, és nem szereti a bűnügyi krimiket, azt nem nagyon fogja lekötni a G.I.T.S. Klippnek pedig nem összevágott részleteket v. rajongói videókat szemeltem ki, hanem a 90-es évek nagy sikerű dalát a King of my castlet, mert ennek a videóklippje egy az egyben a Gits filmből lett összevágva. Szerintem nagyon hangulatos, és még a zene is passzol hozzá.

Galéria

Azóta történt

  • Napi Anime: Gantz

    A Gantz mindig is a kedvenc Animéim közé tartozott, mert a scifi elemek mellett olyan sokkolóan életszerűre sikeredett, hogy a készítők engem megvettek vele! Nézzük hát miről is van szó.

  • Napi Anime: Record of Lodoss War

    A sorozat vége felé közeledve, nem tehetem meg, hogy ne vegyem elő az egyik első animét amit láttam. Ez egy Fantasy klasszikus, mely sokmindenben hajaz a LOTR-re, de ez nem vált hátrányára. Sőtt!

  • Napi Anime: Rosario + Vampire

    Így a végére hagytam egy könyedebb nevet. Tudom, hogy sokaknak csalódást okoztam a nagy nevek után most ezzel, de hát ezt a vonalat is meg kell mutatni a palettáról, mert ugye sok ilyen van még, pl. Ikki Tousen, Great Teacher Onizuka stb…

Előzmények