Napi Anime: Gantz

A történet egy azonos című Mangán alapul, mely még most is gyártás alatt van, azonban az Anime csak egy részét dolgozza fel a 26 részben. A főhős Kei Kurono egy iskolás srác, aki elvan a saját kis mikrokozmoszában. Iskolába jár, és hazamegy. Hidegen hagyják a körülötte zajló kegyetlenségek és nyomor. Nem törődik senkivel és semmivel sem, egészen a halála napjáig. Aznap ugyanis, amikor hazafelé menet épp a metróra vár, egy hajléktalan beszédül a metrósínekre. Mindenki nézi a hajléktalant, azonban gyerekkori barátja Katou az öreg segítségére siet megpróbálja kihúzni a sínekről. Közben észreveszi az ácsorgó Kei-t a peronon és belerángatja a veszélyes helyzetbe a segítségét kérve. Nincs mit tennie Kei-nek, leugrik és kilökik a sínekről az öreget a peronra. A metró közben megérkezik és nekik már nincs idejük kimenekülni előle, ezért elcsapja őket

Kei-ék kellemetlen találkozása a Metróval
Kei-ék kellemetlen találkozása a Metróval

A történet egyébként végig ilyen morbid igazságtalanságokkal van megfűszerezve, mindig ha kapnak is valamit a főszereplők, kétszer annyit vesznek el tőlük. Vagy csak simán elvesznek. De térjünk vissza a sztorihoz. Tehát a két központi karakter élből meghal. Vagyis csak idézőjelben, mert a következő jelenetben egy lakásban ébrednek, melyben egy fekete gömb(és benne egy ember), és még néhány másik ember várja őket.

A gömb, és a sorozat során aztán gyűlöletessé váló szoba
A gömb, és a sorozat során aztán gyűlöletessé váló szoba

Senki sem érti hogy mi történt velük és Kei-en és Katou-n kívűl senki sem ismeri egymást. A gömb rövid idő után egy zenét kezd el játszani, majd egy feladatot ír ki nekik amit teljesíteniük kell. Ehhez a szobában lévőknek biztosít egy harci ruhát és egy fegyvert. Az emberek nem hisznek ebben. Rossz tréfának vélik, de nem tudják elhagyni a szobát. Hamarosan mindenkit elteleportálnak egy földi helyszínre, amely egy másik dimenzióban található, hogy teljesítsék a küldetést. Ezért van az, hogy amíg ők az életükért küzdenek, abból a világ nem érzékel nagyon semmit.

Teleportálás
Teleportálás

A harci ruha különleges képessége, hogy megtöbbszörözi a hordozója fizikai korlátait, tehát jóval erősebb, gyorsabb, ügyesebb lesz, ha rájön hogy kell használni. A fegyver általában egy pisztoly, ami nem golyókat lő, hanem lyukat robbant abba, amit becéloznak vele. A harctér egy lezárt helyszín, melynek határait elhagyva, automatikusan meghal az illető, tehát menekülés nincs. Az egyetlen megoldás az lehet, ha a gömb által kitűzött célokat teljesítik. Így hát kezdetét veszi egy véres kegyetlen játék, mely a játékosok számára a túlélésért folyik elsősorban.

A szobrok nem azok, aminek látszanak
A szobrok nem azok, aminek látszanak

Később kiderül, hogy itt nem csupán erről van szó, hanem a gömb minden sikeres küldetés után a túlélőknek pontokat oszt ki. A pontokat később belátásuk szerint felhasználhatják, például elesett társaik feltámasztására, vagy idővel kiválthatják saját magukat és távozhatnak a játékból. De azért, hogy a játékosoknak ne legyen túl egyszerű dolguk, idővel kiderül hogy ők a való világban igenis meghaltak, így a mindennapi életüket már nem folytathatják. Ez úgy lehetséges, hogy a gömb egy földönkívüli lény, és egy másolatot készített róluk a haláluk pillanatában. A sikeres küldetések végén, mindig elmehetnek a túlélők a szobából haza, vagy ahová akarnak. Ez is egy újabb szatirikus részlet a sorozatban.

A főszereplők
A főszereplők

Az Anime, jól kidolgozott lett, és néhány helyen előfordulnak benne grandiózus elemek is. Sok hangsúlyt kapnak a világ romlottságát elemző részek, a közöny, az önzés és a nyereségvágy. Szerintem kicsit túlzottan is negatívan állítják be a készítők ezekkel a jelenetekkel a mai világot. De talán pont ez ad egy hangulatot, a rengeteg brutális akciójelenet mellé, amitől nem silányul le az egész egy puffogtatós Robert Rodriguez(itt elsősorban a gagyibbakra gondolok, mint pl. a Desperado 1 és 3) film szintjére. A sorozat nem mentes az erotikus jelenetektől sem, ezért végül két verzióban került kiadásra a piacon. Van egy vágott, erotikus és erőszakos jelenetektől nagy részben mentesített verzió, illetve egy eredeti, ami sokkal jobb. Mindenkinek az eredetit ajánlom, aki kedvet kapott a Gantzhoz.

Galéria

Azóta történt

  • Napi Anime: Record of Lodoss War

    A sorozat vége felé közeledve, nem tehetem meg, hogy ne vegyem elő az egyik első animét amit láttam. Ez egy Fantasy klasszikus, mely sokmindenben hajaz a LOTR-re, de ez nem vált hátrányára. Sőtt!

  • Napi Anime: Rosario + Vampire

    Így a végére hagytam egy könyedebb nevet. Tudom, hogy sokaknak csalódást okoztam a nagy nevek után most ezzel, de hát ezt a vonalat is meg kell mutatni a palettáról, mert ugye sok ilyen van még, pl. Ikki Tousen, Great Teacher Onizuka stb…

Előzmények

  • Napi Anime: Ghost in the Shell

    A negyedik napi betevőnk, egy nemzetközileg is elismert rajzfilm , a G.I.T.S. Én azért szeretem ezt a rajzfilmet, mert egy olyan jövőképet mutat be, amelyben, ember és gép úgy él szimbiózisban, hogy egyik sem kerekedik felül a másikon.

  • Napi Anime: Dragonball

    Harmadik napi adagunk következik. Fikázni lehet, de ez akkoris kötelező! Jöjjön tehát a Dragonball!

  • Napi Anime: Neon Genesis Evangelion

    Sorozatunk második tagja, egy robotos világvége hattyúdal. Nézzük mit rejt a nyúl ürege.

  • Napi Anime: Death Note (A Halállista)

    Véget ért, a Napi Csaj, de a Napi sorozatunk megy tovább! Ezen a héten Animekről fogunk egy 7 napos kedvcsinálót publikálni, melynek a végén szavazhattok a legjobbakra!