Botrány a Starcraft körül

A Starcraft hatalmas népszerűségnek örvend Koreában, ahol komoly pénzdíjas versenyeket szerveznek, és szinte külön iparág szerveződött rá. Neves "sportolók", szponzorok, rendezvények, tehát minden megtalálható benne, ami egy népszerű sport esetén is. Azonban felmerült, hogy sokan előre leszervezték a meccseket és olykor illegálisan fogadásokat is kötöttek, ezzel méretes hasznot húzva. A botrányba olyan nevezetesség is belekerült, mint sAviOr, hivatalos nevén Ja Mae Yoon, akit valószínűleg hazánkban kevesen ismernek, de elég annyit tudni róla, hogy a sportág egyik kiválóságáról van szó.

sAviOr
sAviOr

A probléma állítólag még 2006-ban kezdődött, de csak 2008-ban csúcsosodott ki igazán. Az előzetes információk alapján, edzők és még a rendezvényeket bonyolító E-Sport szervezők is belekeveredtek a botrányba. Akik eleinte még próbáltak ellenne tenni, de később teret engedtek a csalásnak.

Közzétettek egy listát is az érintett játékosokról:

Myung Soo (Yarnc), Chan Soo (Luxury), Sang Ho (SangHo), Jung Woo (EffOrt), Yong Hwa (Movie), Jae Yoon (sAviOr), Taek Yong (Bisu), Byong Goo (Stork), Jae Wook (BeSt), il Jang (hero), Myung Hoon (fantasy), Heui Seung (UpMaGiC), Jae Dong (Jaedong), Sang Moon (Leta), Jong Seo (Justin), Chang Hee (go.go)

Előzmények