A next-gen konzoloknak küzdeniük kell majd, hogy legyőzzék a PC-ket

Egyes ipari bennfentesek állítják, hogy a következő generációs konzoloknak már nem lesz olyan könnyű dolguk, mint a mostaniaknak volt megjelenésükkor. A Crytek ügyvezető igazgatója, Cevat Yerli is hasonlóképpen vélekedett, amikor a Crysis 3 turnéja során elmondta, hogy a jelenlegi generációs konzolok jóval a PC-k előtt jártak teljesítményben, ám azóta az asztali gépek látványosan felfejlődtek. Hozzátette azt is, hogy a jelenlegi processzor és memóriaárak mellett szinte lehetetlenség olyan következő generációs konzolt készíteni, ami akkora előnnyel indulhatna a PC-kkel szemben, mint a mostani generáció is startolt évekkel ezelőtt.

Az nVidia illetékese, Ben Berraondo szerint jelenleg a konzolok nagyobb bajban vannak, ugyanis már nemcsak a PC-k, hanem a mobiltelefonok és táblagépek ellen is harcolniuk kell. Állítása szerint ezt tovább súlyosbítja számukra, hogy az nVidia által is kínált GeForce Experience szolgáltatáshoz hasonló lehetőségek miatt a beállítgatásokhoz nem annyira értő játékosok is könnyebben áttérhetnek PC-re.

Ben Berraondo elmondása szerint az asztali GPU-val ellátott kártyák eladásai növekednek, pláne a magasabb szegmensben. A GTX 660 és afeletti teljesítménnyel rendelkező VGA-k száma drasztikus mértékben nő, míg a belépő szintű gépek eladásai csökkennek, hiszen az emberek inkább áttérnek mobiltelefonokra vagy táblagépekre. Azt is hozzátette, hogy ők maguk sem számítottak ekkora növekedésre, pár évvel ezelőtt még úgy gondolták, egy ideig stagnálni fognak az eladások, mégis azóta egyre több GTX kártyát értékesítenek.

Az nVidia embere azzal zárta mondandóját, hogy a játékgyártók a 2014-ben megrendezett E3 rendezvényen is főleg PC hardvereken fogják bemutatni az új technológiákat, mindegy, hogy a Microsoft vagy a Sony mivel rukkol elő majd 2013-ban. És a játékosok számára is egyre vonzóbb alternatívát jelent a PC mint játékplatform, hiszen a kiváló teljesítmény mellett az nVidia GeForce Experience szolgáltatás is megkönnyíti számukra a játékok automatikus beállítását.

Azóta történt

Előzmények