Hirdetés

Super Bomberman R teszt

Bombák földjén

Szinte hihetetlen, de idén már 33 éves a Bomberman sorozat, amely megélt szép és kevésbé szép napokat is. A japán Konami mindig kereste a franchise helyét a változó világban, de végül mindig az vált be igazán, amikor nem változtattak a jól ismert recepten. Nem olyan márkáról van szó, amely minden évben visszatér, úgyhogy örülhetünk neki, amikor újból előbukkan, hiszen egy műfajában gyakorlatilag egyedülálló, jó hangulatú produkcióról van szó. Ezért is volt örömteli hír, amikor bejelentették, hogy a korábban Nintendo Switch exkluzív Super Bomberman R PC-re és „nagy konzolokra”, Xbox One-ra és PS4-re is megjelenik. A játék megérkezett, mi pedig többé-kevésbé továbbra is örülhetünk.

A Super Bomberman R szerencsére nem próbál meg radikálisan újítani, vagy olyan irányba vinni a sorozatot, ami nem neki való. A fejlesztők belátták, hogy a legjobb, ha a mindenki által kedvelt formulát csupán modern formába öntik. Így aztán megkaptuk a szokásos játékmódokat. Adott egy meglepően jól kidolgozott, egyjátékos Story Mode, helyi és online lehetőséggel felruházott, 4 illetve 8 fős Battle Mode, és újdonságként egy Grand Prix Mode-ot is kapunk, ami a csapatjátékra helyezi a hangsúlyt.

Super Bomberman R

Az új Bomberman története a Planet Bomberen kezdődik, ahol hőseink (White, a mindenki által ismert karakter, és hét testvére) nagyjából semmittevéssel töltik az időt. Ebbe az idilli lustálkodásba rondít bele, amikor felbukkan a nagyon gonosz Emperor Buggler, és öt segítőjével megszáll egy egész naprendszert. Bombázóink elindulnak hát, hogy megmentsék az univerzumot. Ehhez öt bolygón kell végigrobbantgatniuk magukat, és legyőzni a világok végén rájuk váró hatalmas főellenségeket.

A cselekmény persze teljesen ártatlan, és kimondottan jópofa, remek szinkronnal és szép, képregényszerű átvezetőkkel. Nagyon jót tesz a játék hangulatának ez a mód, ami nem csak dísznek érződik, hanem tényleg egy jól kidolgozott, egyszerű, de mégis szórakoztató single-player tartalom. Minden világban nyolc pályát kell teljesíteni, ezeken változó feladatokkal találkozunk. Legtöbbször csak az ellenfeleket kell felrobbantani, máskor viszont kapcsolókat kell működésbe hozni, „túlélőket” kell a célhoz vezetni, vagy épp megadott ideig életben kell maradni. A játék kellően változatos, és a kihívással sincs probléma, no persze elakadni senki nem fog benne.

Super Bomberman R

A többszereplős Battle Mode is hozza a kötelezőt. Van egy csomó, egyedi kinézetű és különböző játékmechanikákat felvonultató aréna, egy rakás karakter skin, mindenféle behozható extrák, és szabadon állítható szabályok. A Bomberman sorozat szinte minden ismert finomsága visszaköszön itt, a pályákon felvehető különböző extráktól odáig, hogy a kiesett játékosok a partvonalról dobálhatnak be bombákat, ezzel keserítve meg a bent maradottak életét. A Super Bomberman R továbbra is egy nagyon jó partijáték, leginkább helyi multiplayer módban, de az online lehetőség is üdvözlendő. Külön jó pont, hogy az új változatokba exkluzív karakterek is bekerültek! PS4-en Ratchet, Xbox One-on Master Chief (az eredeti szinkronhangjával!), PC-n pedig P-Body a Portal 2-ből.

Remek játék, bár nem tökéletes

Ha az online játékot választjuk, akkor mehetünk Liga vagy Free Play módban, a lejátszott meccsek és győzelmek után pedig pénzt kapunk, amiből különböző extrákat vehetünk a boltban (mikrotranzakció nincs). Ez mind szép és jó, sajnos azonban a játék netkódja elég gyenge. Ha a négy (vagy nyolc) játékos közül bárkinek is gyenge az internet kapcsolata, akkor az akció nagyon durván képes belassulni, akadozni, és gyakran szét is esik a meccs. Nem egy robosztus rendszer, és kár érte, mert amikor működik, akkor nagyon szórakoztató az egész.

Super Bomberman R

Szerencsére ez a legrosszabb, amit a Super Bomberman R-ről el lehet mondani, mert minden más úgy működik, ahogy azt egy ilyen játéktól elvárjuk. Az irányítás egyszerű, és köszönhetően a szép, tükörsima grafikának és a 60 fps képfrissítésnek, érzékeny is. A bombák lerakása, a pályákon való navigáció ugyanolyan élvezetes, mint akár évtizedekkel ezelőtt, ez egy tökéletesen játszható epizód. Problémát legfeljebb az okoz, hogy némelyik helyszín egészen csiricsáré, a színorgiától és a kissé döntött, 3D-s nézettől pedig néha nem egyértelmű, hová mehetünk, és hová nem. Ez különösen a „többszintes” pályákon okozhat gondot, de néhány halált leszámítva ez sem olyasmi, ami miatt igazán mérgelődnünk kéne.

A Super Bomberman R egy kifejezetten szép játék! A fejlesztők megtalálták az egyensúlyt a japános, gyerekes, vidám stílus és a modern grafikai megoldások között. Színes, plasztikus helyszíneket kapunk, ügyesen animált, jópofa karakterekkel és ellenfelekkel. Egyszerűen jó ránézni, hogy a borotvaéles, életteli átvezetőket ne is említsük. Az erősebb konzolokon 4K támogatás sajnos nincs, be kell érnünk az alap specifikációkkal, de a játék így is szép. Nem tolakodó, teljesen jól átlátható, kifejezetten „nintendós” a látványvilág, ami Xbox One-on és PS4-en bármikor jól jön. A prezentációt a remek zenék egészítik ki, amik tökéletesen illeszkednek a látványhoz. Szinte nincs olyan pálya vagy menüképernyő, ahol ne valami jópofa japán őrület szólna.

Super Bomberman R

Az a helyzet, hogy a Konami egy kicsit drágán adja a Super Bomberman R-t. A játék szerintem nem ér meg tizenkétezer forintot, egy leárazásnál viszont tökéletes vétel lehet. Leggyengébb pontja az online játék, de minden másban hozza a kötelezőt, és az örökzöld Bomberman formulát tökéletes érzékkel önti modern formába. Összességében egy egyszerű, jól ismert, de nagyon szórakoztató program, aminek nagyon örvendhetünk a sok lövöldözős és gyilkolászós „mainstream” játék között. Még több japán őrületet, még több ilyet kérünk!

Pro:

 • kipróbált és csiszolt játékmenet;
 • jól kidolgozott Story Mode;
 • szórakoztató multiplayer lehetőségek;
 • nagyon kellemes grafika és szuper zenék.

Kontra:

 • gyenge online kód;
 • a tartalom hamar kimeríthető;
 • kissé drága.

80

A Super Bomberman R új kiadása PC-re, PS4-re és Xbox One-ra érhető el.

dreampage

Azóta történt

 • Super Bomberman R Online teszt

  Újabb kört fut a Konami a legutóbbi Bomberman játékkal, ezúttal ingyenes Battle Royale címként próbálnak megfelelni az aktuális trendeknek – nem teljesen eredménytelenül.

Előzmények

 • Titan Quest teszt

  A THQ újjáélesztette a 2006-os, de a görög eposzok idővonalában játszódó akció-RPG-t, és bár tette ezt viszonylag sikeresen, az idő vasfoga érezhető nyomokat hagyott a produkció összképén.

 • Starpoint Gemini Warlords teszt (Xbox One)

  Egyszerre űrhajós és stratégiai játék: az SPGW mindenben elég jó, de igazán maradandót semmilyen téren nem nyújt.

 • Super Lucky’s Tale teszt (Xbox One)

  Új hős lépett az Xbox színpadára, aki elsősorban a gyerekek kedvence lehet. Lucky kalandja nagyon kellemes játék, de nem nevezhető úttörőnek.