Titan Quest teszt

Titánok felülnézetes harca

Az ókori görög mitológia sajnos nem olyan témakör, amiben a konzolos játékosok sűrűn elmerülhetnének – a játékfejlesztők jobban szeretnek a sci-fi és fantasy vonalon mozogni. Ilyen szempontból mindenképp üdvözlendő, hogy tizenkét évvel az első megjelenése után új kiadást kapott a Titan Quest – egy hagyományos ARPG, amely stílus hatékonyan ültethető kontrollerre. A végeredmény sajnos így is öreges, de alapvetően tisztességes munka, amit a műfaj kedvelőinek érdemes kipróbálni.

Történetünk a görög eposzok idővonalában játszódik, miután a titánok kiszabadulnak börtönükből, és az Olümposz isteneire támadnak. Ebben a nem túl békés időben kezdjük – kezdetben névtelen hősként – kalandozásainkat. A tájat elárasztják a mindenféle démonok és mitológiai lények, mi pedig Helos városából indulva teszünk rendet három területen. Görögország és Egyiptom mellett a Kínába vezető Selyemútra is eljutunk, ez a három szerteágazó, de végső soron lineáris térkép alkotja a játék egészét.

Titan Quest Xbox One

Innentől pedig egy, mai szemmel teljesen átlagos és hagyományos akció-szerepjátékot kell elképzelni. Úton-útfélen visszaköszönnek az unalomig ismert fő- és mellékküldetések, a szintlépések után pedig fejleszthetjük karakterünk attribútumait, illetve kapunk egy kiterjedt és tartalmas loot rendszert is. Nagyjából minden úgy működik, ahogy azt egy ilyen játéknál elképzeljük, aki egyszer is játszott már a Diablo III-mal vagy a Path of Exile-lal, az pontosan tudhatja, mire számíthat. A Titan Quest semmiféle újdonságot nem mutat, kora miatt ez inkább egy nosztalgikus utazás a műfaj (h)őskorába.

A „konzolosítás” többé-kevésbé jól sikerült, de azért kellett néhány patch, hogy ezt teljes őszinteséggel le lehessen írni. A Titan Quest meglepően szép játék – a világ dizájnja, a karakterek, a táj kifejezetten megkapó, a sok sötét, démoni ARPG-hez képest felüdülés napsütötte tájakat, erdőket, tengerpartokat látni. Ez persze nem jelenti azt, hogy a játék híján van a sötét barlangoknak, de az általános benyomás róla nem ez. A játék ugyancsak szépen fut, 60 fps-re optimalizálva – az erősebb konzolokon szabadon választhatunk 1080p vagy 4K, illetve 30 és 60 fps képfrissítés között.

Titan Quest Xbox One

Az irányítás alapjai is rendben vannak (igaz, ehhez is kellett egy nagy patch), a kontrollerre átszabott vezérlés alapvetően jól működik. Problémát megint csak a produkció kora okoz: 2006-os játékként a Titan Quest PC-re tervezett menürendszere elavult. Minden kis ablakokban nyílik meg, alig olvasható méretű feliratokkal, és szinte kezelhetetlen térképpel, ami nem is nagyon mutat semmit. A rövid leírásokon kívül a küldetésekhez sem kapunk semmilyen útmutatót vagy fogódzkodót. A fejlesztők további javításokat és módosításokat ígérnek ezen a téren, de örökké nem várhatunk erre, ugye.

A másik, kissé lehangoló része a játéknak maga a harcrendszer. Az irányítás ugyan rendben van, de a karakter célzása finoman szólva is hagy maga után kívánnivalót. Főhősünk gyakran pont nem azt az ellenfelet kezdi el ütni, akit mi szeretnénk, néha ide-oda szaladgál a távolabbi célpontok között. Nem érezni az ütések erejét (sem azt, amit mi ütünk, sem a bekapott sebzést), csak állnak egymással szemben a figurák, és püfölik egymást. Gyakran csak akkor tudjuk meg, hogy túlerőben van az ellen, ha már vészesen fogy az energiacsíkunk. Mai szemmel kicsit lelketlen, ingerszegény ez a játékmenet.

Titan Quest Xbox One

A Titan Quest egyáltalán nem rossz játék, teljesen vállalható alternatíva, ha valaki már unja a műfaj két nagyágyúját. De a kor sajnos nagyon látszik rajta, a kisfelbontású, agyontömörített videós betétektől az elavult menürendszerig. Ezeket leszámítva viszont egy szép, hangulatos és tartalmas játék, ami még a kihívással sem fukarkodik, úgyhogy érdemes belevágni, mondjuk egy leárazás alkalmával.

Pro:

  • Kellemes, színes látványvilág;
  • kontrollerre szabott, jól működő irányítás;
  • hosszú, tartalmas.

Kontra:

  • Elavult menü- és küldetésrendszer;
  • unalmas harcok, véleményes célzási rendszer;
  • még kell néhány patch, hogy teljesen kiforrott legyen.

60

A Titan Quest PS4-re és Xbox One-ra érhető el, a Nintendo Switch verzió valamikor idén érkezik.

dreampage

  • Kapcsolódó cégek:
  • THQ

Azóta történt

Előzmények