Resident Evil: Revelation 2 (PS Vita)

A PlayStation Vita és a Resident Evil találkozása

Tartja a mondás, hogy "halottról jót vagy semmit", így a rothadó hullák mellett most kénytelenek lennénk a PlayStation család legkisebb, szülők által magára hagyott (és lassan éhen haló) csemetéjéről, valamint a kicsit szintén már-már agonizáló Resident Evil szériáról is csak szuperlatívuszokban beszélni. Mi most felrúgjuk ezt a nemes szabályt és gyorsan megdorgáljuk az okolható résztvevőket.

Resident Evil: Revelation 2 (PS Vita)
[+]

Kedves Sony! Miért kellett egy ilyen rendkívül csinos és kreatív lehetőségekkel megáldott kézikonzolt az enyészet markába taszítani? Ez a csodás kis masina még tucatnyi sziporkázóan leleményes bitbe öntött varázslattal kápráztathatta volna el a kicsit karcsú közönségét. Számos különleges funkció kapott helyet a gépben, egészen izmos hardveres környezet társaságában, ráadásul a dizájnerek is jó munkát végeztek, kellemesen formás lett a végeredmény, ezért annyira fájó, hogy komolyabb alkotásokat már nem készítenek rá.

Hirdetés

Kedves Capcom! Miért bénázik folyamatosan a kreatív részleg a Resident Evil kapcsán? Nincs néhány ügyes fejlesztő, akik megálmodnának egy ütős folytatást és technikailag a mai szinten valami látványossal rukkolnának elő? Még szerencse, hogy a széria nagy klasszikus első részeit képesek egészen pofás formában felújítani. A nosztalgiázók és a zombis túlélő horror műfaj megteremtőjével ismerkedők számára egyaránt üdvözítő, hogy ezeket a felújításokat komolyan veszik házon belül. Jelenleg egy halovány reménysugár felvillanására várunk egy igazi minőségi folytatás kapcsán.

Resident Evil: Revelation 2 (PS Vita)
[+]

Az első Revelations egyértelműen üde színfoltnak tekinthető, végre kicsit visszatalált az eredeti útra a sorozat, igaz tette ezt először a Nintendo kézikonzolján 3DS-en. A szűkösebb és hátborzongatóbb környezet jól működött a kis marok gépen, a rajongók kifejezetten szerették, így kapott nagy gépes átiratot is. Persze nem tudta maradéktalanul ugyan azt az élményt nyújtani, ráadásul látványban is nagyon elmaradt. A bevételi eredmények azonban folytatásért kiáltottak, ahogy a Capcom és a Resident Evil fanatikusok is, ami 2015 tavaszán meg is érkezett egy tisztességes iparosmunka képében. A bőséges tartalom minden elégedetlenkedő bagólesőjét befogta elvégre a pörgős akciódús Raid módja szinte önállóan is megállta volna a helyét.

Resident Evil: Revelation 2 (PS Vita)
[+]

Clair Redfieldet és Moira Burtont elrabolják a TerraSave partijáról, az aggódó apuka Barry Burton, pedig egy távoli szigetről származó nyomokra bukkan. Az események két szálon haladnak, Barry a szigetre érve egy Natalia nevű különös kislányra bukkan, aki mellé szegődik, hogy együtt kövessék Clair és Moira nyomait. A Revelations 2 epizódokra tagoltsága, kétkarakteres fejezetei egészen üdítően hatottak, főleg kooperatív módban, de korunk akciójátékait valljuk be megközelíteni sem tudta. Hőseink közül az egyik a lőfegyverekre szakosodott, míg a másik sajátos képességével (zseblámpa, ellenfél érzékelés) járult hozzá a túléléshez. A feszültséget váratlanul ránk rontó túlerővel, valamint ehhez igazított lőszerhiánnyal fokozták, míg mélységét fejleszthető karakterképességekkel és modolható fegyverekkel teremtették meg.

Resident Evil hamisan muzsikál a Vitán

A Sony valamilyen úton-módon meggyőzhette a Capcomot (mostanában amúgy is jóban vannak, a Street Fighter V exkluzivitás is ezt mutatja), hogy ugyan készítsenek már egy PlayStation Vita konverziót is, mert ég az arcuk, hogy ők túlságosan spúrok a saját gépükre rendes játékokat fejleszteni. A munkát elvégezték, viszont érződik az izzadság szag a végeredmény kapcsán. Ezt azonnal megtapasztalhatjuk indítás után, mivel akkora töltési időket kapunk az extra letölthető tartalmak mellé, hogy simán bevághatunk alattuk egy kávét meg egy krémest. Az említett extrák alatt egyébként a két történetet kiegészítő bónusz küldetést, valamint a karakter kosztümöket értem.

Resident Evil: Revelation 2 (PS Vita)
[+]

A Vita adottságaiból néhányat beépített a játékba a Frima Studios, így a guggolás, életerő visszatöltés vagy a zseblámpa funkciók az érintőképernyő sarkaira bökve érhetőek el. A vezérlés összességében használhatóra sikerült, azonban a kisebb kijelzőnek és analóg karoknak köszönhetően nehézkesebb lett a célzás. A mozgásérzékelő vagy a hátsó tapipad ezúttal nem jutott szóhoz, ha jobban belegondolunk nem is lett volna rájuk szükségünk. A Resident Evil játékok sosem voltak híresek a kifogástalan vezérelhetőségükről, Vitan megelégszünk azzal is, hogy minden funkció elérhető.

Akad néhány becsülhető erénye is a Revelations 2 vitás kiadásának, így nagyon kár érte, hogy teljesen lerontják ezeket az értékeket a technikai megvalósításból fakadó bosszantó hibák. Annyira rosszul sikerült a portolás, hogy akadtak játszhatatlanul szaggató szakaszok, esetleg totális kifagyások töltés alatt. Grafikai téren az eredeti nagygépes kiadás sem volt egy VGA durrantó effektparádé, így meglepő, hogy mekkora kompromisszumok révén sikerült ebben a formában Vitara átültetni.

Resident Evil: Revelation 2 (PS Vita)
[+]

A szegényes környezetet még lejjebb butították, a textúrák kellemetlenül ízlésrombolóak, ráadásul megesik, hogy még villódznak is a környezeti elemeken. Szóval vizuálisan olykor lapos, kevés, csúnyácska, a hasonló átiratokkal ellentétben a kis képernyőn ezúttal közel sem néz ki annyira ütősen, mint várnánk. A közel 1 gigás 1.01-es patch nem véletlenül érkezett nem sokkal a megjelenés után, ugyanis stabilizálja a Raid módot, javítja a grafikai bugokat, finomítja az irányítást és pár kimaradt kosztümöt is hozzácsap a játékhoz.

Resident Evil: Revelation 2 (PS Vita)
[+]

A Resident Evil: Revelations 2 PlayStation Vitan egy sziporkázó alkotás is lehetett volna, de nem sikerült élvezhető és látványos formában implementálni a hordozható konzolra. A hangok nagyon erőtlenül, tompán szólnak a gép hangszóróiból, így célszerű fülhallgatóval játszani, de ez csak egy újabb bosszantó hátránya, amit kiküszöbölhettek volna. Aki nem találkozott még a játékkal és van egy sajnálatosan porosodó kis csodamasinája, az mindenképpen gondolkozzon el a kipróbálásán.

Pro:

  • Hordozható verzióban ölhetjük a zombikat;
  • igazán tartalmas: bónusz küldetések, kosztümök;
  • a Raid mód egyedül és társaságban is élvezetes.

Kontra:

  • Több sebből vérző átirat;
  • a Vita ennél minden valószínűség szerint szebb látványra lenne képes.

67

A Resident Evil: Revelations 2 tavasztól elérhető PC-n, PlayStation 3-on, PlayStation 4-en, Xbox 360-on és Xbox One-on, augusztus 18-ától pedig már PlayStation Vitan is.

Rage23

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények