Életre kelhet még a VR? Kipróbáltuk az új Half Life-ot az új HTC szetten

Nálunk járt HTC Vive Cosmos Elite egy villámteszt erejéig.

Vélemény

A HTC Vive Cosmos Elite egyértelműen előrelépést jelent az elődökhöz képest, de szintet ugrani nem sikerült, forradalmi jelentőségű változásról nem beszélhetünk. Sajnos. A fejszett továbbra is nehéz, és nem lehet órákon át használni, mert egy idő után kényelmetlenné válik. A kábel sokszor akadályozza a mozgást, és egyébként már magában is zavaró. A kontrollerekkel való hadonászást és a "rendes" mozgást ötvöző irányítás jól működik, de a néhány négyzetméteres játéktér azért eléggé behatárolja a lehetőségeket.


[+]

A beépített hangrendszertől nem voltunk elájulva, a kép minősége még mindig távol van a tökéletestől. Továbbra is látszódnak a pixelek, a grafika pedig még mindig jelentősen elmarad attól, amit a hagyományos játékoknál megszoktunk. A Half Life: Alyx jobb, mint bármelyik általunk kipróbált VR játék, kihasználja a virtuális valóság által kínált lehetőségeket, de szerintünk játékélményt tekintve elmarad attól, amit a mai jobb programok produkálnak. Ugyanakkor azért tény, hogy a VR élményt nem adja meg egy PC-n vagy konzolon játszott játék.

A feketelevest a végére hagytuk: a Vive Cosmos Elite most 360 000 forintért vihető haza. És ebben nincs benne az az átlagnál erősebb számítógép, ami szükséges a működéséhez (minimum: Intel Core i5-4590 / AMD FX 8350, NVIDIA GeForce GTX 970 4GB / AMD Radeon R9 290 4GB, 4 GB RAM, de ez csak a különféle egyszerűbb anyagokhoz elég, a Half Life: Alyxhoz péládul már ez kell: Core i5-7500 / Ryzen 5 1600, GTX 1060 / RX 580, 12 GB RAM). Mindez pedig azt jelenti, hogy a VR továbbra is igen drága játékszer, gyakorlatilag a gazdagok hóbortja. Ameddig pedig ilyen sokba kerül, és még így is ennyi kompromisszum megkötésére készteti a felhasználókat, addig felesleges a nagy áttörésben reménykedni.

elefant

A HTC Vive Cosmos Elite VR szettet és a Half Life: Alyx játékot a HTC magyarországi képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.