Életre kelhet még a VR? Kipróbáltuk az új Half Life-ot az új HTC szetten

Nálunk járt HTC Vive Cosmos Elite egy villámteszt erejéig.

Dizájn, kényelem, összeépítés

A doboz tartalma

A dobozban megtalálható a VR szemüveg, két bázisállomás, az ezekhez tartozó mini állványok, valamint két kontroller, illetve értelemszerűen az összes szükséges vezeték, egy mini DisplayPort-DisplayPort átalakító, a használati utasítás és egy törlőkendő. Ez utóbbi nagyon fontos darab, érdemes rá vigyázni, és csak a termék lencséinek tisztogatására használni.


[+]

Maga a szemüveg meglehetősen szokványos kialakítású: a szemek elé építették a lencséket, így a készülékház itt meglehetősen vastag. A fejre vastag, párnázott pántok simulnak, amelyek egy tárcsa segítségével passzosra szoríthatóak. Oldalt található két lehajtható fülhallgató, tehát a modell rendelkezik beépített hangrendszerrel.


[+]

Kényelem

A fejszett tömege 702 gramm, ami azért nem kevés, pláne, hogy nagy része a frontfelületre koncentrálódik. Nagyjából egy óra után kezdtük érezni a súlyát, 90 perc után pedig kifejezetten kényelmetlen érzés hordani. A Vive Cosmos Elite elődjénél jobban szellőzik, a lencsék például egyáltalán nem párásodtak be, de még így is hajlamos befülledni, ami idővel egy kicsit kellemetlenné válhat. Mi hűvösben próbáltuk ki, egy nagyjából 20 fokos szerkesztőségben, viszont nyáron, amikor izzad az ember, valószínűleg sokkal rosszabb a helyzet.


[+]

A VR headset kialakításánál fogva tökéletesen elszigeteli a külvilágtól felhasználóját, ami egyrészt segít megteremteni annak tökéletesebb illúzióját, hogy egy másik világban vagyunk, másrészt viszont a pszichére nincs túl jó hatással, bár ez szubjektív, nem biztos, hogy mindenkire igaz. (Nekem az volt a benyomásom, hogy a bezártság érzete állandóan ott motoszkál az ember tudatában, de igazán csak a fejszett levétele után tűnt fel, mármint az, hogy hirtelen sokkal jobban kezdtem érezni magam.)


[+]

A HTC kísérletezik vezeték nélküli adatátviteli technológiákkal, de ez a modell még a hagyományos úton, vastag kábelen kapja a jeleket, ami elég nagy gond. A rendszer ugyanis lehetővé teszi, hogy egy viszonylag nagy, 3,5 x 3,5 méteres területen szabadon mozogjunk, viszont a forgolódás során állandóan a lábunkra vagy a nyakunkra tekeredett a madzag, ami egyébként folyamatosan verdesi a hátat. Mindez együtt idegesítő és kényelmetlen is egyben.

Összeszerelés

Az első összeépítés a HTC szoftverének telepítésével együtt nagyjából 80 percet vett igénybe. A program pontos instrukciókkal lát el azzal kapcsolatban, hogy mikor mit kell csinálni, ami magában foglalja a mozgásérzékelős bázisállomások elhelyezését, pozicionálását, a kontrollerek párosítását és aktiválását, az egyes komponensek összedugását, valamint a "játéktér" kijelölését. Elrontani nem lehet semmit, ha elakadunk, az alkalmazás mindig segít, totálisan bolondbiztos a dolog.


[+]

A teszt során csak egyszer építettük össze a rendszert, de azt tippeljük, hogy idővel jelentősen lehet gyorsítani a tempón, és akár 15-20 perc alatt le lehet zavarni ezt a folyamatot. A szétszereléssel és elpakolással megvoltunk 10 perc alatt, amit jó esetben 5 percre lehet redukálni meglátásunk szerint.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!