Életre kelhet még a VR? Kipróbáltuk az új Half Life-ot az új HTC szetten

Nálunk járt HTC Vive Cosmos Elite egy villámteszt erejéig.

HTC Vive Cosmos Elite

Az évekkel ezelőtt óriási hype közepette berobbant, újgenerációs virtuális valóság eszközök végül nem váltották meg a világot. Ennek számos oka van, amelyekről mi is részletesen írtunk már korábban, például a nehézkes kezelhetőség, az izoláció és a képminőséggel kapcsolatos problémák mind közrejátszottak abban, hogy miért is maradt el az átütő siker.


[+]

Ettől függetlenül vannak még cégek, amelyek látnak fantáziát a VR-ban (Virtual Reality). Közéjük tartozik a HTC, aki néhány éve úgy határozott, hogy komolyan ráfekszik erre a területre, és a szektor egyik meghatározó szereplőjévé vált. 2017-ben mi is kipróbáltuk Vive fantázianevű terméküket, amellyel azért akadtak problémáink. A cég is érezhette, hogy lehet még hova fejlődni, és azóta több újdonsággal is színre léptek. Egyik legforróbb termékük a Vive Cosmos Elite, melyet az idei év elején mutattak be, és amely már hazánkba is eljutott. A cég hazai képviseletének jóvoltából nagyon-nagyon rövid időre mi is kölcsönkaptunk egyet, hogy egy villámteszt keretein belül kipróbálhassuk. Alapvetően arra voltunk kíváncsiak, hogy sikerült-e előrelépni, megoldani a problémákat, és hogy kinél válhat be egy ilyen eszköz.

Half Life: Alyx

Az 1998-as Half Life a maga idejében korszakalkotónak számított és óriási sikert aratott. Azóta több folytatás is megjelent hozzá, és nem túlzás azt állítani, hogy a szériának nagyon komoly rajongótábora alakult ki világszerte. A játékostábor 13 éve várt már egy újabb részre, és mindenki legnagyobb meglepetésére a fejlesztő Valve úgy határozott, hogy az új epizód kizárólag VR környezetben lesz játszható. Tehát itt van még egy cég, aki bízik abban, hogy a virtuális valóság életképes.

A Half Life: Alyx idén március közepén be is futott a várakozásoknak megfelelően, és több mint 300 000 darab fogyott belőle a mai napig, ami kiemelkedő eredmény ahhoz képest, hogy a használatához kompatibilis VR szett szükséges (Valve Index, HTC Vive család, Oculus Rift, Oculus Quest, Windows Mixed Reality). Nem túlzás azt állítani, hogy a Half Life: Alyxtól várták azt, hogy életet leheljen a virtuális valóságba, úgyhogy jelenleg ez a komplett VR univerzum talán legfontosabb programja. A Vive Cosmos Elite mellé is jár egy ingyenes példány, mi is kaptunk belőle, így értelemszerűen ennek segítségével teszteltük a HTC új virtuális valóság szettjét.

Tehát egy füst alatt arról is képet kaphattunk, hogy hol tart ma a VR játékfejlesztés, mire számíthatunk e téren a közeljövőben. Ez nyilván egy sarkalatos pont a technológia jövője szempontjából, hiszen persze a videók is nagyon látványosak, de azért alapvetően a játékokkal lehet eladni az ilyen típusú termékeket.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!