Új hozzászólás Aktív témák

  • Geth

    addikt

    válasz H A M M E R #93826 üzenetére

    Ahogy többen írták, UEFI módban van feltelepítve a rendszered, mert
    - le tudod ellenőrizni
    - tudtommal a Windows legacy módban nem tud GPT-ről bootolni hekk nélkül, neked meg GPT van
    - Windows Boot Manager :) legacyban nincs ilyen

    A beállításra a tippem az, hogy attól mert UEFI módban van a rendszer, nem zárja ki, hogy egyes eszközök az újabb UEFI OpROM helyett a legacy OpROM-ot töltsék be (ha rendelkeznek ilyennel).
    Szerintem Nálad ez a beállítás csak annyit csinál, hogy a storage vezérlő a legacy OpROM-ot tölti be (amellett, hogy amúgy UEFI módban bootol a gép).
    Mivel kicsi az esély arra, hogy ne tartalmazná az UEFI változatot is (főleg hogy gondolom az integráltat használod), ezt könnyen letesztelheted, egyszerűen átállítod :) Ha mégsem bootolna, akkor csak visszarakod.

    Ha kalandozó kedved van:
    Ha jól megnézed, ezek a beállítások mind a CSM alá vannak rendezve. Ha a CSM-et (a teljes legacy mode-ot) kikapcsolod, ezek az opciók mind UEFI-re állnak be (még ha ez nem is látszik).
    CSM-et csak akkor tiltsd le, ha meggyőződtél róla, hogy a GPU is UEFI kompatibilis! Ellenkező esetben fekete képernyőt kapsz, amíg a Windows be nem bootol, visszaállítani pedig valószínűleg csak jó öreg "BIOS" resettel tudod majd.
    Az integrált és nem integrált GPU-k is ma már mind tudják az UEFI módot (tartalmaznak GOP-ot), de a régebbiek nem biztos, nekem pl. az RX380-on egy kis pöcökkel lehet állítani a kártyán, a GTX560-ban egyáltalán nincs GOP (de attól még mehet UEFI módban a rendszer, csak a CSM-et nem kapcsolhatom ki :) )
    Kikapcsolt CSM-mel apróságokat nyerhetsz csak (amellett, hogy elveszted a legacy bootolás lehetőségét), pl. Ultra Fast Boot, meg talán a Secure Boot csak ekkor érhető el.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák