Új hozzászólás Aktív témák

  • Vikus

    tag

    Sziasztok! (bocsi a monológért!) :U

    Előre szeretném jelezni, hogy nem vagyok egy nagy mogul, de azért megtudok csinálni ezt-azt. Így kérem ha segítesz, akkor ezt vedd figyelembe! :U

    Elakadtam és nagyon nem tudom mihez kezdjek, totál tanácstalan vagyok már nagyon sokfelé olvasgattam, de egyszerűen nem bírok előrébb lépni. Win 10-et szeretném telepíteni, viszont meghajtó választásánál a következő hibaüzenetet kapom:

    „Nem sikerült sem új rendszerpartíciót létrehozni, sem meglévőt találni. További információt a telepítő naplófájljában talál”. – Amit persze nyilván nem tudom hol keressek.

    Kicsit a körülményekről:
    Van egy kb. 6-7 éves Notebookom. Samsung NP700Z5C. Anno Win 8-al volt telepítve. Egy ideig használtam, de nagyon nem jött be az a csempés felület, ezért lepucoltam és pendrive-ról felraktam egy win 8.1-et. Így tisztább volt. Ezt már az idő folyamán párszor eljátszottam. Egy jó ideig nem is volt vele gond, de mivel egyre több program, vagy frissítés igényelné a Win 10-et, ezért gondoltam váltok. Mivel elég sok „szemét” volt már a gépen, ezért gondoltam teljesen újrarakom a rendszert. Készítettem rufus-al egy bootolható telepítőt pendrive-ra. Újraindít, majd telepítő elindul, ezek után jelzett, hogy GPT formátum kellene, mert nem tudja felrakni. Mivel teljesen mindegy volt a tartalomnak és gondoltam nem volt semmi érdekes a gépen, ezért SHIFT + F10, parancssor, Diskpart, clean, convert GPT, exit és telepítő folytat. Ezek után kaptam az adott hibaüzenetet.

    A merevlemezről annyi, hogy elméletileg egy „normál” 1 terrás meghajtó van benne, elvileg egy 16 Gigás SSD gyorsítóval. Legalábbis így emlékszem. Bár mondjuk nem is tudom mennyire, vagy mire jó az a gyorsító, de mindegy. Mikor előszedtem a DISKPART parancsot és kilistáztam a meghajtókat, akkor a következőt mutatta:

    Disk 0 – online – 931 Gb – Free 0 B
    Disk 1 – online – 14 Gb – Free 0 B
    Disk 2 – online – 14 Gb – Free 0 B

    Nyilván nekem a DISK 0 kellett, ezért azt választottam ki. (amúgy nem értem mi az a két darab 14 gigás rész, de ez mindegy :F ) Majd telepítésnél a következőt listázta nekem:
    0.meghajtó – 931.5Gb – szabad – 931.5 Gb
    1 Partíció – 1 meghajtó 14.9 Gb – szabad – 0 B

    A 0-s meghajtót kiválasztottam, kettéosztottam, majd formáztam telepítővel mindegyiket így a következő lett belőle:

    0.Partíció – 1 meghajtó - ### Gb – Elsődleges
    0.Partíció – 2 meghajtó - ### Gb – Elsődleges
    1.Partíció – 1 meghajtó – 14.9Gb – Elsődleges (ezen 0.0Mb szabad ugye)

    És itt állt meg a tudomány. :U
    Hogy tetézzem a dolgot, sajnos a BIOS-ba se tudok belépni. Nem tudom miért, de mikor bekapcsolom a gépet, akkor hiába nyomkodom veszettül az F2-őt, csippan egyet és újraindul. :U Egyedül amit tudok az F10-el előhozni a boot menüt, hogy miről szeretnék boot-olni. Itt ki tudom választani a pendrive-ot, de amúgy ha nem hozom elő, akkor is bekapcsolásnál, igaz egy kis gondolkodás után, de elindítja a pendrive-ról a telepítőt.
    A BIOS-ba csak úgy tudtam belépni, mikor volt még rajta windows, ott parancssorba beírva a „shutdown /r /o” parancsot, mikor újraindult, akkor F2-vel zokszó nélkül belépett. Gondoltam rá, hogy DISKPART-ba visszakonvertálom MBR-re a dolgokat, de semmi.

    Próbáltam másik pendrive-al, hogy Win 8.1 vissza, de az se. Abból is próbáltam 2 verziót. semmi. Egyszerűen nem tudok tovább lépni. Gondoltam már arra is, hogy nem is lehet win 10-et felraknom, mert a samsung support oldalán is max win 8.1-es driverek vannak, de gondolom a 10-es csak megoldaná magának nem? 1000 éves gépekre is láttam felmókolták már a 10-est. De mindegy is, mert a 8.1-el is ugyanúgy megáll a telepítés.
    Most egy kőkorszaki laposon tudok csak „alkotni”, amin XP fut. Próbáltam esetleg felrakni egy újabb rufus-t hátha frissebb és több opció van, és így csinálni egy másik boot drive-ot, de 2.7-es a max ami elmegy XP-n, az újabb verziók már el sem indulnak. Legalábbis a 3.0 feletti tuti. Bár nem tudom számít-e ez a gondolatmenet szál.

    Mindenesetre elakadtam és totál tanácstalan vagyok ezért is fordultam hozzátok, hátha valaki tudna segíteni ebben az ügyben. :U . Pls help me!! :( :( :(

Új hozzászólás Aktív témák