Új hozzászólás Aktív témák

  • PROTRON

    addikt

    válasz FlashLed #6434 üzenetére

    A védőcső elfúrás ellen ugyan nem ad valós mechanikai védelmet, de legalább egy hajszálnyi esélyt ad arra hogy odébb lökje zárlat nélkül a vezetéket. Ha csak el van vakolva abból szép zárlatok lehetnek, mert x év múlva senki se fogja tudni mi hol megy.

    A vezetékek szigetelésén keresztül is mindenképp szivárog valamennyi áram, ha vakolat alá gipszeled könnyebben elszivárog. Ha nem veszed észre és meg sérül a vezeték telepítéskor, vagy csak elvékonyodik a szigetelés, még jobb.
    Idővel azért ezek a műanyag szigetelések is el tudnak öregedni, pláne ha a terhelhetőséghez közel vannak használva, a sok felmelegedés-gyors kihűlés ciklus miatt idővel elfáradhat az anyag és elkezd kirepedezni.

    Amúgy szakmán belül elég sok a vita, de biztonságilag általános hogy legalább kettős szigetelésű kiskábelt fektetünk védőcső nélkül vakolat alá. A kábel lehet belül 1 eres, de legalább kettős szigetelés kell.

    Ha véletlen leugrik a vakolat, alatta ott a vezeték, belekakad egy izgő-mozgó gyerkőc és megrázza az áram a megsérülő vezetéktől az hagyján hogy ki fog börtönbe menni, de ki fogja visszahozni az életet?

    1x-es szigetelésűt csak védőcsőben akárhol.

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

Új hozzászólás Aktív témák