Új hozzászólás Aktív témák

  • -NoVa-

    addikt

    válasz <Adamsky> #10513 üzenetére

    Ez közepesen hosszú lesz :)

    A jó IEM tér nem univerzális. Hangfalnál, fejhallgatónál a fülkagyló formája, a keltett visszhangok fáziseltolásai összeraknak egy együttállást, amitől pontosan megbecsülhető egy hang iránya és távolsága. Ezt a visszhangot és hangképváltozást az in-ear cuccok részben hangolással szimulálják, részben a füles testében alakítanak ki olyan kamrát, ahol a visszaverődések jótékonyan befolyásolják ezt, részben a sok driveres cuccoknál a különböző hosszúságú belső csövezésekkel vagy eltérű távolságú elhelyezéssel a különböző magasságú hanghullámok fázisait igazítják megfelelőre.

    Na TWS-nél hely nincs kamrákra, meg sok driverre, marad a hangolás, apró trükkök 10KHz környékén a magasaknál egész jó illúziót teremtenek.

    Konkrét IEM-jeimhez viszonyítva pl a Blon BL03 habár képes mélységet megmutatni (elöl - hátul - egy vonalban különbség), de mégis a fejen belül játszódik a zene, a két fül között marad a sztereó érzet.
    Ez nen tűnik valami soknak így leírva, de a legtöbb consumer füles lapos, mélység nélküli lapos sík kétdimenziós vonalban ábrázolja a sztereó teret. Egy 20$-os véletlenül remek IEM aminek a dobozán Driams és Opoty feliratok adják meg az összhangot, ez bámulatos.

    A Tripowin Mele már tudatos tervezett tuning, a térérzet, atmoszféra már kikerül a fejemből, egy apró, négyzetméteres virtuális színpadtérrel bele lehet feledkezni a zenébe, körbevesz, végre jól csinálja a pszichoakkusztika alapjait.

    Na kb itt van a Sony is, szélességben néha-néha túlmutat a telefonfülkébe zárt atmoszféra határain, karnyújtásnyi területen itt-ott megszólalnak hangok.

    Egy jobb felső-középkategóriás IEM, pl Mangird Tea, Tanchjim Oxygen simán betölti hanggal a körülőttem lévő 2-3 méter sugarú teret, ahogy egy jobb nyitott fejhallgató, pl Sennheiser HD580 is.
    Na innen nézve kell értelmezni a Sony szűkös terét. Valahol ez alatt de a Mele fölött reális. Olcsó nyitott fejesek, filléres earbudok játszótere ez.

    És akkor a drága jó sokdriveresek, komolyabb rendesen erősített nyitott fejesek, többszáz dolláros earbudok területe jön, ahol a dolgozószobámban az asztalon túl énekel az énekesnő,és 4 sorral mögöttem kicsit balra mocorog valaki a közönségből a felvételen, kitöltenek és kitágítanak minden teret.
    Innen nézve szűkös a Sony, a helyén kell kezelni. Fizikailag még képtelen egy nyitott Grado on-ear tágas terét hozni. Gondolom több effélét halmoz fel egy audioengineer, mint az átlag.

    Csak a szóhasználat nehézkes a témában. Szar a tere? Nem, csak apró modelltere van.

Új hozzászólás Aktív témák