Új hozzászólás Aktív témák

  • Algol

    senior tag

    válasz fairi #13377 üzenetére

    "mintha érintkezési hiba is lenne"

    Valóban érintkezési hiba.

    Ha mozgatod a kábelt, akkor a kábel végén levő dugó érintkezői hol érintkeznek, hol nem érintkeznek a tápegységen levő aljazat érintkezőivel, ez nagy áramlökéseket kelt a kábelen, az aljazatból pedig szikrázás sercegését is hallhatod. A tápkábel, meg a lakás elektromos hálózatának vezetékei ilyenkor elektromágneses sugárzást keltenek, amit a hangszórók vezetékei antennaként működve felvesznek, végül ezt hallod recsegésként a hangszórókból.

    "Tápcsatlakozó elég laza az aljzatban, szépen mozog benne"

    Hasonló problémával találkoztam egy Samsung monitor tápcsatlakozójánál, itt is a monitor váratlan kikapcsolódásában nyilvánult meg a jelenség. A monitort - minthogy még garanciális volt - tulajdonosa szervizbe vitte, ahol hibátlannak találták a készüléket. (Természetesen a tulajdonos nem tudta, hogy a laza tápcsatlakozó okozza a problémát, amit egyébként be sem vitt a szervizbe.) Otthon persze ismét kikapcsolgatott a monitor. Ekkor jártam nála. A helyszínen egykettőre kiderült a hiba, amit egy másik tápkábel alkalmazása sem tudott megszüntetni. Az aljazat és a dugó közelebbi szemrevételezésekor kiderült, hogy bár egymásba dughatók, mégsem kompatibilisek egymással. Az aljazat nem volt elég mély, a dugót csak félig lehetett beledugni, jóllehet ütközésig nyomtam bele. Általában az itthon vásárolható dugókban a homloksíkjuktól mért 5 mm-es mélységben kezdődnek az érintkezők, ezért a monitoron levő aljazat tüskéinek csak a csúcsát érték el. Ez okozta a hibát.

    Lehet, hogy nálad is ez a baj. Megoldás:

    1. A tápegységen kicserélni az aljazatot. Itt külön figyelni kell arra, hogy a hosszabb aljazat forrasztási oldali csatlakozói nem kerülnek-e túl közel a táp egyéb alkatrészeihez, a forrasztások fokozott szigetelésére lehet szükség! Ha még garanciális a táp, akkor ne ezt válaszd!

    2. A tápkábelen levő dugó végéből, a műanyagból kb. 3 mm-t levágni, pontosan annyit, hogy az érintkezőkig még maradjon 1-2 mm szigetelő. Így mélyebbre süllyedhet a dugó az aljazatba.

    3. Olyan tápkábelt vásárolni, amely - a fentieket figyelembe véve - illeszkedik a tápban levő aljazathoz. Elképzelhető, hogy ez nem fog könnyen menni.

    Üdv: Algol

Új hozzászólás Aktív témák