Új hozzászólás Aktív témák

  • Mr K

    senior tag

    Long Covid causes changes in body that make exercise debilitating – study
    (A long covidosoknak van egy olyan csoportja, akiknél testedzés után hosszú ideig tartó rossz közérzet és izomfájdalom jelentkezik. 25 ilyen pácienst hasonlítottak össze 21 egészséges (korábban covidos) alannyal. Az alanyoknak 15 percet kellett szobabiciklizni; a teszt előtt egy héttel és utána egy nappal vettek vért és végeztek izom biopsziát. A teszt során a long covidos csoport szignifikánsan rosszabb teljesítményt mutatott. Az előzetes minták vizsgálata alapján a long covidos alanyok izomszövetében nagyobb volt a fehér rostszálak aránya, viszont ezekben kevesebb volt a kapilláris és a mitokondrium tartalom. Azt is kimutatták, hogy a mitokondriumok rosszabbul is működtek, mint az egészséges páciensekben. Emellett a long covidosok izomszövetében több "amiloid" rög volt található, de a kutatók szerint a korábbi feltételezésekkel szemben ezek nem blokkolták a mikroereket. A teszt után vett minták alapján a long covidos pácienseknél romlott a mitokondriumok működése, illetve sokkal több izomsérülés keletkezett, illetve ezek javítására utaló folyamatok voltak megfigyelhetők. Az eredmények alapján a kutatók nem javasolják, hogy a fenti tünetektől szenvedő páciensek intenzívebb testgyakorlást végezzenek. Feltehető, hogy a megfigyelt jelenségek a long covidnál jelentkező általános fáradsághoz hozzájárulhatnak (de lehetnek egyéb faktorok is, mint pl. krónikus gyulladások). Illetve felvetik, hogy a mitokrondriumok működését javító terápiák segíthetnek a long covidos pácienseken.)

    A hivatkozott tanulmány:
    Muscle abnormalities worsen after post-exertional malaise in long COVID

    #71070 kpityu2 A cikk szerint long covid volt, amit én nem vitatok, mert nem értek hozzá, de éppen ezért azt sem vitatom, hogy szerinted meg nem az. :)

    [ Szerkesztve ]

    ''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''

Új hozzászólás Aktív témák