Új hozzászólás Aktív témák

  • Mr K

    senior tag

    válasz Lauda #38322 üzenetére

    Innen indultunk:
    "Ha 140 470-ből elhunyt 1264, az majdnem 1%-os halálozás a két oltást kapottak között." (#38291)

    Ez így betű szerint nem igaz. Romániában a wikipédia szerint kb. 19,2 millióan élnek, közülük az ourworldindata szerint 33,7% kapott két oltást, azaz 6,47 millió kétszer oltott lehet, közülük 1264-en haltak meg, azaz a halálozás a kétszer oltottak körében 0,0195%.

    "»140 470-en lettek koronavírus-fertőzöttek azok k­özül, akik mindkét oltást megkapták«,
    Tehát ők igazoltan megfertőződtek két oltással a hátuk mögött.
    »közülük 1264-en elhunytak«
    Ebből következik, hogy az igazolt halálozási rátája ennek a csoportnak közel 1%." (Kiemelés tőlem.)

    Ez igaz. De itt a csoport nem a kétszer oltottak, hanem a kétszer oltottak azon része, akik nem úszták meg a fertőződést a vírussal való találkozáskor, azon belül is azok, akiknek feltehetően tüneteik is lettek, azokon belül pedig azok, akik elég betegek is lettek ahhoz, hogy felvállalják a teszteléssel járó macerát (vagy egyéb okból rákényszerültek.)

    "A cikkben nem is tudom a 0,02% hogy jött ki nekik."

    Talán ők is úgy számoltak, mint én fent.

    Lábjegyzet:
    A 0,02% érdektelen abban a tekintetben, hogy benne vannak azok is, akik elszigetelten élnek, és soha nem találkoztak a vírussal, azaz ez a szám nem mond semmit az oltás által nyújtott védettségről. Az 1% meg azért érdektelen, mert nincsenek benne azok, akik megfertőződtek ugyan, de nem tesztelték őket (bár lehet, hogy akár komolyan is megbetegedtek). Azaz egyik szám sem ad választ arra a sokkal érdekesebb kérdésre, hogy mik az esélyek, ha elkapjuk a vírust.

    ''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''

Új hozzászólás Aktív témák