Új hozzászólás Aktív témák

  • BlackV

    senior tag

    válasz t72killer #35587 üzenetére

    uis valamikor menet közben találkozott a vírussal akár tünetek nélkül, sokkal tovább védett lehet.

    Ez egyáltalán nem biztos, hogy így van. A találkozás még nem biztos, hogy elég:

    Ez két napja jelent meg a Lancetben pont az oltás vs fertőzés által kiváltott immunitásról szól. Kegyetlen terjedelmes anyag, nehéz mélységében megérteni, mert nagyon kiterjedt sok benne a "de", meg a "ha." Megpróbálok mégis kinyerni belőle valamit.

    - Bár hangsúlyozza az immunológiai memória fontosságát is SARS-CoV-2 fertőzés kapcsán, egy sor bizonyítékot sorakoztat fel azzal kapcsolatban, hogy az újrafertőződésben mekkora a szerepe az antitestpozitivitásnak.
    - Külön kiemeli az IGA még az IGG-nél is jelentősebb szerepét a védelemben.

    És itt jön az egyik "de" a sok közül. Az enyhe és tünetmentes fertőzöttek antitestválasza gyengébb és rövidebb életű volt. 40%-uk már 2 hónappal a tünetmentes fertőzés után tök negatívak lettek antitestre, márpedig lassan elfogadottnak tekinthetjük, hogy kell az antitest.

    "Together, these studies suggest that although the waning of SARS-CoV-2-specific antibody titres is an intrinsic aspect of the disease course, the initial magnitude of response and the speed of decline vary with disease severity."

    Tehát az adatok alapján azt feltételezi, hogy antitestek kezdeti mennyisége és azok csökkenésének sebessége a fertőzés súlyosságától függ.

    The Lancet Respiratory Medicine

    Eddig az amatőr összefoglalásom, innentől full kocsma:

    Tehát lassan visszakanyarodunk a startmezőre, hogy antitest. Ez egy ilyen vírus, nem kanyaró. És úgy tűnik, hogy abban igazam volt, hogy az oltás jobb védelem, mint a fertőzés, még ha ezzel sokszor ellenkező cikkek jelennek is meg. A fertőzés által kiváltott védelem random és esetleges, míg az oltás kiszámítható, jól beállított és kúraszerű. Ebben az aspektusban kell leginkább megvizsgálni, mert a hétköznapokban ez a fontos. Nem pedig az, hogy kiválasztok 100 tényleg kovid túlélő antitestjeit és összehasnlítom 100 oltott antitestjeivel. Persze, hogy előbbi fog nyerni. Csak ez senkit nem érdekel.

    Még valamire egy kicsit térjünk vissza.:

    "emerging evidence suggests that IgA present in mucosal membranes might contribute to early viral neutralisation to an even greater extent than serum IgG, although the relative contributions of these two aspects of humoral immunity in protecting against (re-)infection remain to be thoroughly investigated."

    Tehát az iga még jobb, mint az igg. Valahol olvastam, hogy az mRNS is indukál iga-t, csak keveset. (Ezt nem találom, a kovidkocsma könyvjelzőm már egy agyrém.)
    Tehát ha keveset, akkor a minél több és több, ebből a kevesebből is többet csinál.
    Szóval többen furán néztünk kicsit Kékes-re aki azt mondta mennyiségtől függetlenül érdemes oltani, nem biztos, hogy nem volt igaza, ha innen is nézzük.

    Bocs kicsit hosszú lett.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák