Új hozzászólás Aktív témák

  • sebgutkopf

    őstag

    Ha már kettő van, akkor érdekes lehet, ha mindketten egymástól függetlenül írjuk a véleményünket, lévén nem vagyunk egyformák, akár ugyanaz eltérően csapódhat le.

    Az általam kedvelt rekeszes élesség tesztkép sorozatomat este már nem tudtam megcsinálni, mert azt természetes fénynél szeretem elkészíteni.

    Néhány első benyomás:

    Mint új jövevény nálam elég nehéz helyzetben van, mivel az utóbbi időben elsősorban a zeiss 24-est nyúztam és szoktam meg. Ezért akármennyire más kategória, nem tudom elkerülni, hogy bizonyos dolgokban ne hasonlítsam össze vele. Nem igazságos, de akkor is hasznos információ.

    Kellemes a mérete, jelenleg a legkisebb obim a 35-ös. A fókusz gyűrű hasonló tekerési érzetű és erőt igényel, mint az 50/1,8-on, a rövidebb gyujtótáv miatt valamivel kevesebbet kell tekerni kopptól koppig. Talán nem okozok meglepetést, hogy ez a fókusz tekerési érzet meg se közelíti azt, amit a zeiss nyújt, pedig az is focus by wire, mégis jóval finomabban és folyamatosabban tekerhető.
    Az IS jó és becsülettel teszi a dolgát. Fókuszálás közben többször is tetten értem működését.
    Külsőre nekem fura, hogy a frontlencse homorú és a fényerőhöz képest kicsi. Ebből az is következik, hogy teljesen nyitva lesz némi vinnyetta, van is. Ellenben a zeiss 1,8-on alig produkál ilyet, nem igényel korrekciót, míg a 35-ösnél azért ha teljes képes lenne a téma 1,8-on akkor nem árt a raw feldolgozásnál kezelni a témát. Szerencsére nyitott rekeszes fotónál ritkán van a sarokban téma, hogy a gyakorlatban nagyon zavaró lenne. Rekeszelve szépen eltűnik.
    Teljesen nyitva 1,8-on az erős kontrasztó részeken azért van CA, ha olyan a téma, ami ezt nagyon erősíti, akkor teljesen megszabadulni se lehet tőle. A közeli oldalon vöröses, a fókuszon túl kék színben lehet fellelni. Értelem szerűen ebben is sokkal jobb a zeiss. Viszont minimális rekeszeléssel gyorsan csökken, majd teljesen eltűnik. F4-en már nincs CA.
    Élességet majd a hétvégén megnézem pontosan milyen. Nyilván mindenkit az érdekel milyen 1,8-on, majd ezt is megválaszolom. Az az igazság, hogy mivel még részletesen nem piszkáltam ezért 2,8-on nem nagyon készítettem képet, szabad téren f4 és 5,6-on használtam és ezeken a rekeszeken szép kontrasztos és kimondottan éles hatást kelt a kép és elvárható módon a sarkok is élesek ezeken a rekeszeken. A színek is rendben vannak.
    Azt már előre látom, hogy teljesen nyitva nyilván nem fogja tudni azt hozni mint a zeiss. Viszont az 50-essel mindenképpen össze akarom lőni, mert mégs csak egy gyakori obi a nexesek körében, az volt az első normális obi nex-re és árban is inkább ahhoz áll közelebb.

    Addig is egy kis méretmutogatás:

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák