Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz -Skylake- #1280 üzenetére

    Erre még összefoglalólag válaszolok, mert ez egy emberi hang és érvelni próbál.

    "A konszenzus itt most az, hogy ha egy értéket nem tudok kimérni ÉS egyébként az általános , , biológiailag elfogadott hallástartományon kívül esik , akkor azt nem hallom. Mert nem tudom hallani. (...) a Te hallásod szembe megy azzal amit ma a tudomány és a biológia megengedne."

    Rosszul gondolod, nem az a konszenzus, nem azt engedi a tudomány ma. A szakmai konszenzus és a tudományos alapkutatás mai (és eddig mindenkori) állása természetszerűen az, hogy a veszteségmentesnek nevezett audiotömörítések veszteségei-torzításai prímán és látványosan mérhetőek és mértek, ennek hangminőségbeli hatásai pedig prímán hallhatóak és hallottak. Az "én" hallásom nem megy szembe, az "én" hallásom a tudomány és a szakma természetes konszenzusa, mai és eddig mindenkori állása. A tudomány állása eddig mindig ez volt. Azon belül a biológiáé is, már amennyire a biológia egy pirinkó része foglalkozik szórakoztatóelektronikai problémákkal. És bár ez sem mennyiségi kérdés, de a tudomány általam mondott állását képviselők-tapasztalók jóval többen vannak, mint azok a marketingesek és egyszeri Foobarozók, akik lelkesen bizonygatják, hogy lehetetlen. Utóbbiaknak a marketinggel megtámogatott hangjuk nagyobb, nem a tömegük.

    Amikor megjelent e topikban az első olyan mérés, amely a különbségeket nem elfedni próbálta, hanem megmutatni, rögtön jeleztem, hogy ez már egy olyasféle mérés, amely megmutatni akarja a különbségeket, nem elfedni - kiderült, hogy a jelzésem fröcsögés, a mérést pedig Szerző nekiállt kimagyarázni - nem sikerült, gyorsan elfelejtődött. Pedig még csak az a "mérés" sem volt valódi mérés, csak egy kis háztáji játékmérés játékszoftverekkel, mégis egy halom különbséget mutatott az egész hangsávban. Valódi mérés (ami legalább egy nagyságrenddel nagyobb felbontású, mint a mért jelenség) még nagyobb különbségeket mutat ki, természetesen. A valóság az, hogy az "én" hallásom jóval többen van, mint azoké, akik nagy hangon lelkesen bizonygatják a marketinget. Lásd a már más által is idetett idézetet a hifitopikból:
    "Hívek tapsolnak, bólogatnak. Szerző boldog, hívek boldogak. Elfér a neten..." A tudománynak, a gyakorlott hifistáknak szakállas az a vicc, amit itt megint újdonságként tálaltok magatoknak. De elfér a neten.

    Hogy itt csak egy-ketten szólnak hozzá a tudomány és a jelenséget gyakorlottan hallók képviseletében, az nem azt jelenti, hogy "ti" vagytok többen, hanem azt hogy "nektek" téma ez még mindig. A tudomány már kismilliószor kimérte, kihallotta, amiről "ti" azt mutogatjátok, hogy lehetetlen. Lásd a tegnapi hírt Mad Mike haláláról, nem véletlen hoztam a laposföld példát.
    De a tudománynak az spanyolviasz, hogy az eddig feltalált, veszteségmentesnek nevezett audiotömörítések veszteségei jól mérhetőek és gyakorlottan hallhatóak az emberek kilencvenakárhány százaléka számára, a tudomány csak azért ellenőrzi ezeket, mert a tudomány a spanyolviaszt is ellenőrzi. (Nem idevaló oldalvágás a 3milliós tápkábel és a placebó témája.) Mint utaltam rá, kismillióan, kismilliószor megcsinálták azokat az általatok bálványozott ABX teszteket is, a spanyolviasz ellenőrzésére vagy csak kedvtelésből. Voltak egy-ketten, akik a hangadók folyamatos provokációinak hatására külön itt "nektek" kismillióegyedszer, kismilliókettedszer is megcsinálták, meghallgatták a szakállas viccet. Kiderült, hogy ők vagy csalnak vagy kiválasztott különlegeseknek magukat képzelők. Pedig ők vannak-mi vagyunk sokkal többen. A tudomány nem a ti oldalatokon áll. Nem ti vagytok a geoidisták.

    De nincs gond, "nekünk" ennyi: "Hívek tapsolnak, bólogatnak. Szerző boldog, hívek boldogak. Elfér a neten..." Néha egy-két szakember próbálja halkan - a jelenséget végtelenül unó türelmetlenebbek "hangosabban" - jelezni, hogy azért csak-csak geoid az a Föld. De ha nektek viszlát FLAC, nektek viszlát FLAC. Oszt jónapot. Ha azt terjesztitek, hogy a veszteségmentesnek nevezett tömörítvény ugyanúgy szól, mint az eredetije, és csak a beavatottak hallják a különbséget, akkor számíthattok rá, hogy akad egy-két művelődésszervező, aki szól, hogy hát azért az nem egészen úgy van. Ennyi. E helyt azért vagytok többen, mert nem ide járnak a "geoidismerők", hiszen ez itt a "laposföldhívők egyesülete", akik végigtekintenek a rónaságon (mintavétellel megegyező felbontású - játék - "mérés"), és látják, hogy a Föld lapos - van, aki nekiindul Audacity meg Foobar gőzrakétával, és száz méter magasból is megállapítja, hogy lapos.

    Egy-ketten benéztünk ide segítségül, ha igény van rá. Egyébként pedig annyi, hogy "elfér a neten".

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák