Hirdetés
- PlayStation 5
- Xbox Series X|S
- Call of Duty: Black Ops 6
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- Úgy tűnik, hogy elkészült a S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl
- Bestbuy játékok
- Assetto Corsa Competizione
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
Új hozzászólás Aktív témák
-
liksoft
nagyúr
Szervusz!
1. Át lett helyezve ahogy írja, így nem aktív területen van, gondot nem okoz. Nem javítható, a drive cserével javította.
2. Ez az érték nem fog eltűnni, mint az előző, ezt a drive megjegyezte egy életre. Arra kell vigyázni, ne nőjön ez az érték. A controller és a HDD között volt ennyi adatátviteli hiba. Szinkront, vagy bitet tévesztett átvitelkor.Javasolnám a program honlapján a leírások tanulmányozását. A fentieknél nagyságrendekkel részletesebben és pontosabban van leírva!
MINDENKINEK:
Tapasztalatom szerint az egyik legkorrektebb és legtöbb magyarázatot tartalmazó magyar nyelvű honlap a Sentinelé. Mindenkinek tudom ajánlani, hogy az oldalon járkáljon körbe egy kicsit, és az információkat olvassa el. Szinte biztos, hogy a kérdésére vagy kap választ, vagy segítséget, hogy pontosan mit és hogyan érdemes kérdezni. Köszönöm!
Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
liksoft
nagyúr
Simán elképzelhető, mert volt pár széria ami a kritikus értékeket lassabban számolta mint a halála alapján kellett volna. A felhasználói visszajelzések, fejlesztőnek küldött riportok alapján a kiértékelő algoritmus típusokra lebontva mindig finomodik! Ez nem azt jelenti, hogy meg is fog halni, de a nagy számú visszajelzések alapján az esély meg van rá. Sőt, szándékosságot sem feltételezek a gyártó részéről! Csak arról van szó, hogy a gyártók a használatnak (előírásnak) megfelelő környezetben tesztelik (nem életszerű), és általuk a mérések szerint így korrekt. Csak az élet mindig más (nyár, tél, kosz, bagó, szutyok tápegység, gépét megbüntető user, stb...).
-
Anonymus23
veterán
Sziasztok,
Egy kis segítséget hadd kérjek már:
Van egy régebbi Samu 750-es winyóm, már kb 3,5 éve azt írja, hogy azonnal mentsek róla mindent mert nem jó. 168 hibás szektor volt rajta, azt áthelyezte, illetve 233 alkalommal felpörgési hibák. Ez egy régi korábbi gépben volt, ahol a táppal gondok voltak, de már régen nem abban a gépben van, hanem tárolásra használtam, mindenféle adatoknak. Egyszer sem volt vele azóta gond.
Íme a HDS riportja:Amióta ki lett abból a gépből véve tökéletesen működik. odaadnám az egyik ismerősömnek (átvesz egy gépet tőlem, amihez ajándékba megkapja), és mivel tudom, hogy megbízható és minden megy róla, hogy lehetne azt, hogy ne ez jelenjen meg neki, csak feleslegesen ijedezne, hogy mi lesz akkor most vele 8nem ért hozzá)
Lehet ezt valahogy nullázni? Mármint, hogy a használati adatokon kívül a felesleges hibainfók ne jelenjenek meg? Nekem is jobb lenne, ha megyek felügyelni a gépet, akkor legalább látnám, hogy azóta volt-e romlás a vinyó állapotában, vagy semmi további gond nincs vele.
Előre is kösz a segítséget!;) - The Power of the Light Side
-
hdsentinel
őstag
Tudnál az új verzióval a Riport menü -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek
opcióval riportot küldeni? Segítene a fejlesztésben.Korábban ilyen driver-problémát (hogy néha, általában közvetlenül rendszerindítás után azt mutatja, hogy a TRIM nem működik, majd később már igen) csak Intel chipset-nél láttam, érdekes lenne egy AMD-s esetet is megnézni, látni a chipset-et, illesztőprogram verziót is.
A fent említett helyzet miatt általában a később (nem rendszerindítással együtt) indított programok már lehet, hogy jó állapotot kapták és jelezték.
Már persze ha ezzel foglalkoztak egyáltalán, mivel a legtöbb program (még amiket a gyártók adnak az SSD-ik mellé) is csak az fsutil-lal foglalkozott, azzal nem, hogy a TRIM _valóban_ működik-e.
Bővebben: A Hard Disk Sentinel azt mutatja, hogy a TRIM nem aktív az SSD-men, fsutil szerint viszont igen. Mi lehet a gond?Köszi!
Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu
-
hdsentinel
őstag
-
hdsentinel
őstag
Szia !
1) Már javítva vannak, nincs velük további teendő.
A fórumon kb. hetente felmerülő kérdés és válaszÖnmagukban ezek a hibás szektorok már nem okoznak problémát, mivel ezeket a merevlemez már nem használja (helyettük egy kijelölt tartalék területet ír és olvas).
A gond akkor jelentkezik, ha viszonylag nagyobb mennyiségű ilyen hibáról van szó illetve folyamatosan kerülnek felszínre újabb és újabb hibás szektorok.
Bővebb információk:
- a szöveges értékelés melletti "?"-re kattintva
- http://www.hdsentinel.hu/faq.php#test
- http://www.hdsentinel.hu/faq.php#badsectors2) Attól, hogy kábelcsere történik, a merevlemez még természetesen mutatja a hibákat, amik a teljes élettartam alatt történtek. Így kábelcsere után a programban érdemes törölni a hiba-számlálót, ami után valóban csak az esetleges újabb hibákat fogja mutatni.
3) A "Teljesítmény" megmutatja, hogy a merevlemez mennyire gyorsan tud működni a jelenlegi környezetben, azaz van-e valami (pl. lassabb UDMA vezérlő, PIO mód, adatátviteli problémák) ami visszafogja a sebességet.
A "Kondíció" az egészségi állapotot adja meg, azaz milyen hibák találhatóak, melyek az élettartamot csökkentik.Így az adatátviteli hibák a teljesítményt, míg a hibás szektorok a kondíciót csökkentik.
Bővebben: a program súgójában, a Mellékletek pontban található infó a teljesítmény és kondíció számításról (általánosságban, az idők folyamán ez finomodott).
Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu
-
hdsentinel
őstag
Frissíteni kellene pl. az újabb bétára:
http://www.hdsentinel.com/beta4/hdsentinel_pro_setup4508c.zip
ami már nem fog ilyen alacsony kondíciót mutatni (amit ennél a típusnál az értékek furcsa együttállása okoz, amelyről kiderült, hogy nem jelent problémát).
-
hdsentinel
őstag
válasz Anonymus23 #4253 üzenetére
Természetesen lehet nullázni a programban.
Ez azonban nem a hibák elrejtésére szolgál, hanem pont arra, hogy (mivel kiderült, hogy rossz környezetben dolgozott a drive és már nem ott van) a program ne vegye figyelembe a továbbiakban ezeket a problémákat.
A hibák nullázására a S.M.A.R.T. oldalon az Eltolás mező segítségével van lehetőség: csak meg kell keresni a hibákat jelző értékeket és az Eltolás oszlopban megadni (negatív előjellel) a hibák számát.
Így a program azokat már nem veszi figyelembe a későbbiekben.Pl. 233 felpörgési hiba esetén: keresd meg a "Spin retry count" értéket és az Eltolás mezőben adj meg -233-at.
Hibás szektorok esetén érdemes teljes felülvizsgálatot végezni, hogy kiderüljön, az állapot stabil-e, azaz vannak-e további problémák, vagy tényleg stabil a helyzet, és akkor nullázhatóak a hibák.
Erről szól (angol nyelven): How to repair hard disk drive? How to eliminate displayed hard disk problems?Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu
-
hdsentinel
őstag
Nem, a hibás szektorok már ki vannak zárva a további használatból.
Az a terület viszont VALÓSZÍNŰLEG hibázni fog idővel, mivel már most is sokkal lassabban kezelhető, mint kellene.
Könnyen lehet, hogy azon a részen VOLTak az eredeti hibás szektorok (amik most már nincsenek használatban).Érdemes átnézni:
Hibás szektorok találhatóak a lemezen. Lehetséges-e garanciális csere?
Nem tökéletes a merevlemezem, mit lehet tenni?Itt találhatóak példák is, pl. egy jól meghatározott részen található hibák, lassulások összessége: [link]
A gyenge szektorok javításáról: Hard disk case: weak sectors (angol nyelven)
Esetleg érdemes a Riport menü -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opciót használni, így a merevlemez állapota, hiba-számlálói ellenőrizhetőek.
-
canniball
nagyúr
válasz hdsentinel #4259 üzenetére
"Attól, hogy kábelcsere történik, a merevlemez még természetesen mutatja a hibákat, amik a teljes élettartam alatt történtek. Így kábelcsere után a programban érdemes törölni a hiba-számlálót..."
Keresem de nem találom: ezt hol lehet megtenni?https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...
-
Anonymus23
veterán
válasz hdsentinel #4262 üzenetére
OK, köszönöm, ha jól látom a HDS Pro verzió kellene akkor nekem, szoktatok ebből akciózni?
A 7000 egy kicsit húzós lenne most. Amúgy profi a program, előbb utóbb be kell ruházni rá...
Addig keresek valami free-t a neten.;) - The Power of the Light Side
-
Memora
senior tag
válasz hdsentinel #4260 üzenetére
Köszi, ezt mindjárt ki is próbálom!
A topicot meg mentem a kedvencek közé, és ráragadok, mert nagyon hasznos, és ráadásul aktív is.
A hétvégén valahogy rá kéne jönnöm arra is, hogy mi okozhatta az új WD purple 3TB merevlemezem kétszeri, irtó hangos kattogását bekapcsoláskor.[ Szerkesztve ]
Fancy quote placeholder
-
Memora
senior tag
Köszi még egyszer, a béta már újra a "megszokott" 98%-os kondíciót mutatja, és 9 nap helyett 874 nap hátralévő időtartamot
Kár hogy nem kérdeztem rá hamarabb, mielőtt átmásoltam volna róla több mint 1 terra adatot...
A képen még látszik a kondíció 9%-ra esése:Fancy quote placeholder
-
Memora
senior tag
Azt nem tudod esetleg, hogy milyen adatokat kéne megfigyelnem a programban, ha rá akarok jönni, hogy mitől lehetett a vadi új WD purple 3TB vinchesteremnél, közvetlen a formatálás utáni első két bekapcsoláskor kb: 5 perces hangos kerregés? Csak 2 alkalommal történt ilyen, azóta "csendes"
A dologhoz hozzátartozik, hogy sajnos valami hiba miatt lekapcsolt, és újraindult a formatálás közben a gépem, így azt újra kellett kezdenem. A második formatnál nem ajánlott fel pár apróbb lehetőséget, és 2794.52GB helyett csak 2794.39GB jelzett ki.[ Szerkesztve ]
Fancy quote placeholder
-
Játékos
addikt
Sziasztok!
Mit gondoltok a következőről:
1 napos SSD, és ez a kép fogadott a HDSentinelben:Prolémás vagy gyenge szektor nem található, kondíciója 0% ! Most szar az SSD vagy nem?
Előre is köszönöm a véleményeket.Ha szeretet van az életünkben, az pótol ezernyi dolgot, ami hiányzik. Ha nincs szeretet, mindegy, mink van, sose lesz elég...
-
Játékos
addikt
válasz rgeorge #4271 üzenetére
erre nem is figyeltem, mentségemre legyen mondva, nem én néztem, hanem a cimborám, és ő hívott kétségbeesve...
Megnézetem vele egy újabbal.
Köszi!Ha szeretet van az életünkben, az pótol ezernyi dolgot, ami hiányzik. Ha nincs szeretet, mindegy, mink van, sose lesz elég...
-
Játékos
addikt
válasz Anonymus23 #4273 üzenetére
Melyik eszköz driver-e? Mert teljesen friss Windows telepítésről van szó, és kinézem Bandiból...
Ha szeretet van az életünkben, az pótol ezernyi dolgot, ami hiányzik. Ha nincs szeretet, mindegy, mink van, sose lesz elég...
-
csendes tag
válasz hdsentinel #4256 üzenetére
Küldtem az előbb teszt riportot (trim 80% - ez vicces, de ezt írtam bele megjegyzésként, siettem ).
A dolog úgy néz ki, hogy program indítása után néhány percig inaktívnak jelzi a trim funkciót, aztán átvált aktívra. Igaz ez a Win7 és az AMD utolsó AHCI drive esetén is.
Így belegondolva lehet, hogy a korábbi verziók is helyes értéket mutattak volna, ha türelmesebb vagyok - bár úgy emlékszem, adtam neki időt. Lényeg, hogy most minden megfelelőnek tűnik. -
pinnacle
nagyúr
Samsung SM841N SSD-m van. SSDOK, HD Senitel nem ismeri fel teljesen. Indulások száma, hátralévő idő, hőmérséklet nem jelenik meg. Tesztfájlt elküldtem a fejlesztőnek. Ez valami új vagy ritka SSD lehet?
-
ablack
senior tag
Sziasztok,
Van egy WD Black 2 (WD1001X06X) típusú SSD+HDD a gépembe,de nem igazán tudja különválasztani a kettőt a HDS. Itt a hsz-em amiben megtalálhatók a képek, hogy mit ír: [link]
Esetleg valahogy meg lehetne oldani?[ Szerkesztve ]
-
hdsentinel
őstag
válasz pinnacle #4278 üzenetére
(küldtem választ e-mail-ben a riportra, de bemásolom ide is, hasznos lehet másoknak is hasonló helyzetben):
Igen, látom, hogy ezek az adatok hiányoznak. Ez azonban nem a Hard Disk Sentinel program hibája, hiányossága.
Az ok, hogy a gyártó ebben az SSD-ben nem használt hőmérő szenzort, valamint a működési időt sem számolja az SSD. Más SSD-kkel, merevlemezekkel ellentétben (ahol a S.M.A.R.T. oldalon megtalálhatóak a kérdéses értékeket kifejező értékek, ill. azok változása is nyomon követhető) ennél a típusnál ezek az információk rejtve maradnak, mivel a gyártó úgy döntött, a felhasználóknak nincs szükségünk ilyen jellegű
információkra.Személy szerint ezzel nem értek egyet, így érdemes lehet a döntés okáról a Samsung-ot megkérdezni. Én meg is tettem, de válaszra sem méltattak, sajnos, úgy tűnik, a felhasználóik nem túl fontosak a cég számára.
-
hdsentinel
őstag
Szia !
Miért választaná külön?
EGY eszközről van szó, annak állapotáról, működési paramétereiről, annak felügyeletéről.Mivel egy, közös felületen dolgozik az SSD és HDD része, egy közös állapot-adatbázist mutat magáról (melyben találhatóak SSD és HDD specifikus értékek) a Hard Disk Sentinel is ennek megfelelően dolgozik, értelmezi és mutatja az állapotot.
Érdemes egyébként újabb Hard Disk Sentinel-lel megnézni, mivel ehhez a típushoz a 4.50 utáni verziók tartalmaznak további újításokat, frissítéseket (pl. a más esetben hibákat jelző érték változását, ami ennél normális - így már nem jelzi hibának):
Pl.: http://www.hdsentinel.com/beta4/hdsentinel_pro_setup4508c.zip
A Riport menü -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opció hasznosabb, mint bármilyen kép
-
pinnacle
nagyúr
válasz hdsentinel #4280 üzenetére
Köszi! Azt mondták, hogy ez Dell OEM SSD. SSDOK már lát pár adatot. Azt nem értem, hogy az OEM SSD nem azt jelenti, hogy Dell gépekkel árulják és ugyanaz, mint az alap EVO vagy Pro, hanem képes a Dell, kivetetni, letiltatni a hőérzékelő szenzort?
-
Krystal_s
addikt
Érdeklődni szeretnék, hogy ezek az értékek ennél a Seagate típusú lemeznél ügye nem számítanak hibának? Ez a magas érték valami olyan lehet, mint amikor pár verzióval régebbi HSentinel a pár órás gépnél több ezer gyenge szektort írt erre a lemezre, de valójában nem volt 1 db gyenge sem, csak ennél a típusnál ezek az értékek mást jelentenek?
-
hdsentinel
őstag
válasz pinnacle #4282 üzenetére
Ezeket az adatokat a HDSentinel is iátja
Ilyenkor a cég (jelen esetben a DELL) teljesen más firmware-el, más funkcionalitással képes kiadni az eszközt.
Ez már többször is előfordult más cégekkel, más eszközökkel is, elég pl. a Lenovo firmware-es HDD-kre gondolni, amik okoztak fejtörést.Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu
-
hdsentinel
őstag
válasz Krystal_s #4283 üzenetére
A Seagate merevlemezeknél a "raw read error rate", "seek error rate" attribútumok "adat" mezője elég szélsőséges határok között változhat, akár hatalmas ugrások is lehetnek benne (ahogy látható is). Mivel ezek a számok NEM a hibák számát jelölik (hanem a merevlemez által végzett összes olvasás/pozícionálás műveletet), ezért a jelenség teljesen normális, problémát nem okoz, a nagyon magas számok csak statisztikai információkat hordoznak, a merevlemez állapotára vonatkozólag ebből nem szabad következtetéseket levonni (itt hibára más utalhat).
Ezen értékek más gyártó, más típusával összehasonlítva téves következtetést eredményeznek, mivel más gyártók más módon használják ezeket az értékeket (pl. a Samsung, WD, stb... esetén nincs ilyen mértékű változás).
Természetesen ha a jelzett attribútummal (vagy másokkal) valós probléma adódna, a program azt azonnal megjelenítené a szöveges értékelésben és a kondíció % értékben is.
Összefoglalva: amíg a lemez kondíció értéke nem változik, addig nincs probléma. Ahogy láttam, ez jelenleg 100%-on áll, tehát nincs gond. Amint bármely értékkel problémát talál a program, ez az érték azonnal csökkenni kezd és a lemez szöveges értékelésében (melyben jelenleg a "Lemez állapota hibátlan ..." felirat látható) megjelenik a talált probléma.
Tehát nem szükséges külön-külön az egyes értékek folyamatos figyelése.Kétség esetén a programban található alapos tesztek segítségével ellenőrizhető a hibátlan állapot:
http://www.hdsentinel.hu/faq.php#testErről a program súgója is ír egyébként.
> pár órás gépnél több ezer gyenge szektort írt erre a lemezre
Ez érdekesen hangzik, ilyenről nincs igazán tudomásom.
Tudnál a Riport menü -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opcióval erről többet küldeni?
Szívesen megnézném, hogy mi lehet a háttérben.Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu
-
Krystal_s
addikt
válasz hdsentinel #4285 üzenetére
Köszönöm ,közben visszaolvastam és látom korábban is volt róla szó, szintén Seagate lemezeknél. Jó tudni, hogy egyes gyártók ennyire "különcködnek", mert aki nem ért hozzá annyira és megnézi a smart értékeket, kicsit megijedhet.
A másik általam említett érték a Reallocation Event Count volt. Ami miatt majdnem vissza kellett küldenem a gépet. Lehet túlzás volt a több 1000 (azt hiszem, mert nem találom azokat a hozzászólásokat, mintha eltűntek volna, vagy egy másik fórumban beszéltünk róla, mert HDSentinel-es szakértő válaszolt akkor is) ,de elég sok volt az érték és folyamatosan emelkedett.
#2751 erről az esetről van szó kb 1 éve történt és többen is írták.
#33197Most sajnos a fejparkolás a másik dilemmám, mert véletlenül elolvastam egy hozzászólást, ami miatt én is elkezdtem nézni és 3 gépben is (Seagate, Toshiba notebook hdd-k) 38-59x parkolnak percenként, egyiknél már közel 600ezer (pár hetes kép). Rákérdeztem másik fórumon, de inkább itt kellett volna tanácsot kérnem. Olyan notebooknál, amit leginkább asztali gépként használok és sokszor órákra magára van hagyva a gép (akkor parkol a legtöbbet, azaz "csapkodja" a fejet, nem tudom miért nem hagyja úgy) érdemes teljesen kikapcsolni a parkolást? A teljes kikapcsolás nem káros?
Előre is köszönöm. -
hdsentinel
őstag
válasz Krystal_s #4286 üzenetére
Szia !
Egyel olvass még visszább, ahol pont említem a Lenovo specifikus firmware-eket.
Azok egy olyan számlálót (ami más esetben hibákat számolná) folyamatosan növelt, ez tévesztette meg a korábbi programverziót. Amint kiderült, azonnal kijött a frissítés.Ilyen mindig van, pl. nemrég a WD Black 2 szériával történt hasonló, ezért ilyenkor minden esetben érdemes
- a legújabb (béta) verzióval is megnézni, amik általában elég sűrűn jönnek ki és pont az ilyen problémás eseteket orvosolják, már a következő végleges verzió megjelenése előtt
Ezek a Letöltés oldalról érhetőek el.- a Riport menü -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opciót használni. Így ez is hozzájárul a fejlesztéshez, elemzéshez.
A fejparkolást megakadályozandó személy szerint javaslom az alábbit, a parkolás és leállás akadályozása érdekében:
a Hard Disk Sentinel-ben a Beállítások -> Lemez figyelés oldalon
a "Lemezek leállásának akadályozása" sorba egy
*
(csillag)-ot kellene tenni, így a program időszakosan a merevlemezhez fordul és nem engedi,
hogy a merevlemez leálljon/parkoljon.Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu
-
StSanya
senior tag
válasz hdsentinel #4287 üzenetére
Bétákról jut eszembe, a honlapon a legutolsó verzió a 4.50.8c, de én valahonnan töltöttem le olyat, hogy 4.50.9b, ez használható ugye?
"Használati utasítás amatőröknek való! A profik rengeteg ideig szívatják magukat, majd fórumoznak egy kicsit..."
-
Krystal_s
addikt
válasz hdsentinel #4287 üzenetére
Szia, elolvastam és azóta már tapasztaltabba lettem ezen a téren, de akkor még ezekről nem tudtam.
Aznap vettem (online webshop) egy új notebookot (Dell), ami nem jól kezdődött...A gyárilag telepített rendszer törölve volt. Az üzlet főnöke mondta, hogy nem érti mi lehet, mert vadi új gép...de tegyek rá új Windowst és ha nem vagyok elégedett küldjem vissza. Telepítés után a ventilátor folyamatosan max. fordulaton ment, hangos volt, mint egy hajszárító. Elég sokat telefonálgattam és kerestem a neten a megoldást mire kiderült, hogy az akkori Bios okozta és azt is frissíteni kellett. Olyan gépről volt szó, ami akkor jelent meg. Szóval összejött sok dolog és éjjel 2-3 körül végeztem a telepítéssel, beállításokkal, amikor csak úgy ránéztem a hdd-re. Abban a szituációban már nem gondoltam arra, hogy van-e újabb HDSentinel, vagy hogy hajnalban riportot küldjek. Gondoltam ez egy utolsó csepp volt és kénytelen leszek visszaküldeni a gépet. Aztán már letöröltem mindent, amikor egyik ismerősöm rátalált a fórumon egy leírásra, ami szerint kiderült, hogy semmi gond nem volt a lemezzel. Hosszú volt az a nap.A fejparkolás működéséről hetek óta próbálok megfelelő magyarázatot találni, de többen, többfélét állítanak, ami kicsit megzavart. Addig jutottam, hogy ez egy hasznos funkció LENNE és nem csak a WD green, hanem szinte az összes újabb notebook HDD parkol, csak nem megfelelően, túl gyakran. Valami miatt minden rendszer alatt (Win, Linux, MacOS) "csapkodja" a fejet és nem hagyja parkolva olyankor sem, amikor semmi nem használja. Pont ez a valami (program? Win beállítás?) érdekelne, de sehol nem írják. A WD gyártója is hibaként emlegeti és az oprendszert okolja, hogy nem kezeli megfelelően az energiagazdálkodást.
"The Load/Unload counter for S.M.A.R.T Attribute 193 continues to increase under some distributions of the Linux Operating system and some Windows applications."
Szerintük csak néhány, de nálunk 3 különböző gépnél, 3 különböző HDD-vel is pont ez van. Szerintem a HDD fejlesztőknek kellene megfelelően beállítani, hogy azt a rendszerek is jól kezeljék. Win7-ben sehol nincs erre vonatkozó beállítás, ahol a lemez fejparkolást lehetne állítani. Hozzáértő felhasználókra van bízva, vagy FW állítgatással, vagy külső program által, aminek folyamatosan futnia kell...
Egyesek szerint (főleg notebookban) nem szabad kikapcsolni, mások szerint csak az értéken kell változtatni, mások szerint pedig teljesen ki kell....és itt akadtam el.Amennyiben azt javaslod, akkor kikapcsolom, csak eddig nem mertem és nem tudtam melyik program a legmegfelelőbb erre QuietHDD, HDDScan, KeepAliveHD, HDSentinel...
A Lemez - Fejlett energiagazdálkodásban próbáltam tegnap, de úgy látom nem jegyzi meg, ezért most a *-os megoldást is megpróbálom.
Elnézést kérek, hogy ennyit írtam, de úgy érzem csak így kaphatok megfelelő választ.
Ismét köszönöm a leírást és a segítséged.
Kellemes hétvégét! -
hdsentinel
őstag
válasz Krystal_s #4291 üzenetére
Személy szerint én nem találom a fejparkolást hasznos funkciónak.
Azon kívül, hogy az élettartamot csökkenti és zajos igen bosszantó, hogy amikor valami adat kellene, akkor megakad a rendszer, mert várni kell a fej visszatérésére.
Laptop esetében az adatterület védelme érdekében talán érthető a működése, de ott is van jobb megoldás (zuhanás-érzékelő (G) szenzor).
De ha a HDD nem mozog, asztali gépről van szó, akkor teljesen felesleges a folytonos parkolás.Pontosan ezért került ez a lehetőség a Hard Disk Sentinel-be: hogy ezt ki lehessen iktatni, gyártótól, típustól, beállítástól, mindentől függetlenül. A gyártó is ad valamilyen megoldást (pl. WDIDLE) ami néha jó, néha nem (nem minden típushoz, csatlakozóhoz működik).
Valóban, ahogy írod, a Lemez menüpontból elérhető energiagazdálkodási beállítások is pontosan erre a célra készült, hogy ELVILEG ezzel is szabályozható a fejparkolás. Azonban a gyártók dönthetnek úgy, hogy ez a beállítás ne legyen befolyással erre (csak az energiagazdálkodás miatti leállást befolyásolja) és így lehet, hogy hatástalan.
Továbbá ELVILEG a merevlemeznek meg kell jegyeznie a beállítást, de ezt nagyon kevés HDD teszi meg. Pontosan emiatt viszont a Hard Disk Sentinel-ben kérhető az után-állítás ha szükséges (csak be kell jelölni a pipát a kis ablakban a csúszka alatt). De a fenti miatt ez sem biztos, hogy mindig hatásos.
Korábban én is első körben a Lemez menü -> Fejlett energiagazdálkodás opciót javasoltam fejparkolás ellen, de a fentiek miatt (és mert ezt a beálítást számos merevlemez már nem támogatja) inkább a * - os megoldást javaslom.Emiatt még egy új programot feltenni teljesen felesleges, értelmetlen. Foglalja a memóriát, erőforrásokat.
Pontosan ez okoz gondot: hogy minél több program van telepítve, fut a háttérben, annál több háttértevékenység zajlik, amik mind-mind visszaránthatják a fejet.
A gyártók általában egy tejesen üres Windows-t (vagy Linux-ot) tesznek fel, ott megnézik, hogy mi a helyzet és kész. Sajnos nem fognak egy fullra beállított rendszert tesztelni, nem nézik, hogy az X Y programok (ill. azok kombinációja) hogyan hat a működésre.
Vagy pl. ha tele van a HDD fájlokkal, akkor a Windows indexelője ill. egy vírusirtó a háttérben mennyit dolgozik ezekkel folyamatosan ill. a tétlen (idle) időszakok alatt.Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu
-
liksoft
nagyúr
válasz hdsentinel #4292 üzenetére
Picit szeretnék vitatkozni. Szerintem a parkolás jó dolog. Minden drive esetében, ahol rámpás a rendszer (parkoló pályásak esetében én sem tartom jónak, sőt egyenesen káros). A lemez által forgatott levegő és a kar, valamint a forró légpárna felesleges hőterhelésnek teszi ki a lemezt, és melegíti a drive-ot. Természetesen az sem jó, ha pár másodperc után rögtön parkol. A WD ezért készít különböző firmware-el ellátott drive-okat. A ritkán használt lemezek esetében a parkolás kifejezetten jó, de a sűrűn vagy változóan terheltek esetében mind a felhasználónak, mind a drive-nak káros lehet a parkolás. A legjobb az lenne. ha az OS nem leállítaná, hanem beállíthatóan tudná parkoltatni is a drive-ot, így a felhasználó beállíthatná a számára optimális megoldást. A drive meg ezt tudomásul venné, nem élne külön életet, és a várakozási időben (amikor nem parkol de nem dolgozik), a lemez terhelésének csökkentése miatt random változtatná a fej pozícióját. Természetesen itt nem "ropogásra" célzok, hanem pár másodpercenként finoman állhatna máshová, hiszen itt nem lényeges a pozicionálási idő, csak a felület hőterhelésének csökkentése.
-
hdsentinel
őstag
válasz liksoft #4293 üzenetére
Szerintem nem vitatkozunk, hanem egyetértünk
Valóban, ha a kérdéses drive nagyon ritkán dolgozik, akár egy jól meghatározott időtartamban (pl. éjszaka indul egy teljes mentés rá, majd végez) akkor nyilván ez alatt a fej nem fog parkolni (nincs rá ideje) és más időszakban viszont parkolhat, hiszen nem dolgozik.
Egy asztali gépben működő (különösen ha op.rendszert tartalmazó) HDD esetén viszont a folytonos parkolás-visszahúzás kerülendő.
A Hard Disk Sentinel-ben található Lemezek leállásának akadályozása funkció pontosan arra készült, amit írtál: hogy a hőterhelést csökkentse a fejet időszakoson más-más pozícióba küldi, hogy ne tudjon parkolni, viszont ne ugyanott álljon (már ha nincs más lemezművelet, ami amúgy is mozgást váltana ki).
-
Krystal_s
addikt
válasz hdsentinel #4292 üzenetére
Köszönöm.
A napokban kicsit visszaolvastam itt sok fórumon és meglepődve láttam, hogy már kb. 2 éve folyamatos téma ez a parkolás. Szomorú vagyok, hogy eddig nem tudtam róla (hogyan is tudhattam volna mivel nálam nem ad zavaró kattanó hangot, annyira halkan teszi, ezért fel sem tűnt), lehet pár évvel meghosszabbíthattam volna a HDD-k élettartamát. Nagyon sokat ment a gépem "inaktív" állapotban, amikor csak órákra magára hagytam...Még annyit szeretnék kérdezni, ha jól értelmeztem, akkor az APM érték maximális teljesítményre állítás (254) és a Lemezek leállításának megakadályozása nem ugyanazt teszi? Első esetben hagyja a fejet ahol éppen van, a másik pedig "hogy a hőterhelést csökkentse a fejet időszakoson más-más pozícióba küldi", ezért optimálisabb, ha nem az APM-et állítom, hanem a lemez leállítást?
-
Krystal_s
addikt
válasz liksoft #4293 üzenetére
Én is csodálkozom, hogy a rendszer energiagazdálkodási beállításokban nincs lehetőség a parkolás optimális beállítására. Szerintem ez alap lenne, mivel mindenkinek mások a szokásai és notebook ide-vagy oda, nekem fontosabb az alkatrészek élettartama, teljesítménye, mint hogy pár perccel tovább bírja az akksi.
Másik fórumon ezeket a válaszokat kaptam.
"Notivinyók mind hamar parkolgatnak, ezzel már alaphangon védve magát az ütésektől....."
"Mondjuk egy laptopban nem a legelőnyösebb ..... gátolni a fejparkolást."
"Ha nem tudod milyen érték normális, akkor felesleges nézegetni, mert csak stresszeled magad. A smart is szól és a diagnosztika is jelzi, ha valamely érték kritikussá válik. 3 év alatt egy átlag notebook hardver leamortizálódik, addig meg van általában garancia."Ezért kérdeztem rá több helyen, mert valóban nem tudom melyik érték a normális. 3 év után is szeretném, ha működne. Jelenleg ezen a gépen (notebook, de asztaliként használva, ütés, lökés esetén van egy gyári program, ami biztonságos helyzetbe állítja a fejet.) max teljesítményre állítottam az APM-et. 35-37°C a hdd.
-
hdsentinel
őstag
válasz Krystal_s #4295 üzenetére
> az APM érték maximális teljesítményre állítás (254) és a
> Lemezek leállításának megakadályozása nem ugyanazt teszi?NEM. A kettő teljesen más funkció.
Az APM érték (ha a merevlemez támogatja) segítségével ELVILEG beállítható az energiagazdálkodási szint, ahogy a HDD éppen dolgozzon.
Ez általában a leállást / felpörgést befolyásolja, különösen olyan helyzetben, ahol az op.rendszer valamilyen okból nincs hatással a HDD-re (pl. általában külső USB-s HDD-k esetén, amik önálló energiagazdálkodási módszert használnak).
Némely típusnál viszont a fejparkolást is befolyásolja: ELVILEG a 254-es érték (max. fogyasztás és teljesítmény) esetén nincs leállás, nincs fejparkolás.A kulcs az ELVILEG - mivel a gyártó önkényesen módosíthatja a működést, így az is lehet, hogy azonos típusnál egy firmware-nél még a fentiek szerint működik, míg másik firmware esetén már nincs hatással rá.
Ezért ezt is meg lehet próbálni, de igazából a Lemezek leállításának megakadályozása az igazi megoldás, ami függetlenül a HDD típustól, gyártótól, funkcióktól (mivel az APM sem biztos, hogy támogatott minden drive-nál), csatlakozótól működik.
-
félisten
A riport küldése a fejlesztőnek a full gépet küldi vagy ami ki van választva?
2db APC BE-700GR szünetmentes tápegység eladó.
-
Krystal_s
addikt
válasz hdsentinel #4297 üzenetére
Megmondom őszintén azért kérdeztem, mert az pl új gépemen most csak a portable HDSentinelt szoktam néha elindítani. Az APM érték maxra állításnál nálam megszűnik a felesleges parkolgatás, ezért kényelmesebb lenne (több gépen is) a CrystalDiskInfo-ban beállítanom, mert kicsi, portable és együtt tud indulni a rendszerrel.
Portable HDSentinelnél inaktív a Windows-al együtt indítás, de ha a HDD-nek kedvezőbb a Lemez leállításos módszer (mivel az a fejet időszakoson más-más pozícióba küldi, ellenben az APM max teljesítményen nem nyúl a fejhez...amitől pl jobban melegedhet?) ,akkor feltelepíteném a HDS-t.
Új hozzászólás Aktív témák
- alza vélemények - tapasztalatok
- iPhone topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- PlayStation 5
- Napelem
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Hardcore café
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest