Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Fotonhámozó

    senior tag

    válasz Petya XT #250 üzenetére

    Érdekes topik, kicsit beleolvasgattam. Pánikbetegség engem szerencsére nem érint, ételintolerancia viszont annál inkább. Annyit tennék hozzá, hogy hazai orvosok közül is csak nagyon kevés említi meg, hogy a tej és glutén mellett a harmadik összetevő, amit ajánlott elkerülni - allergiásoknak vagy kimutathatatlan allergiában szenvedőknek mindenképpen -, az a hisztamin. Ez egy alattomos vegyület, részben az emberi szervezet is termeli, részben ételekkel kerül be a szervezetbe. Bélrendszer alapesetben le tudja bontani DAO enzimmel, de ha az enzimtermelés felborul vagy bélgyulladás alakul ki, akkor nagy mennyiségben be tud kerülni a véráramba. Szerteágazó tüneteket tud okozni, neurotranszmitterként is funkcionál, kedélyállapotra is kihatással van és szívműködésre is, és még egy halom dologra, például olyanokra, amiket itt a topikban is olvastam több embertől. Regényt lehetne róla írni, inkább annyit tanácsolnék, hogy próbáljatok meg összefüggést találni az alábbi listában jelzett erősen hisztaminos ételek elfogyasztása és rohamaitok között, különös tekintettel a hisztamin-felszabadító összetevőkre: Ételek hisztamin tartalma Nyugtatók szedése helyett ajánlanám inkább a gyömbéres-citromfüves tulsi teát, napi 2 csésze rendkívül jó hatással van az immunrendszerre, emésztésre, emellett nyugtat, stresszoldó stb., ráadásul még finom is, akár élvezeti teaként is iható. Elcsépelt dolog, de próbáljatok meg minél egészségesebben étkezni, kerülni az előre feldolgozott ételeket, műkajákat, a túlfűszerezést, a cukor és szénhidrát bevitelt csökkentsétek amennyire lehet. Már ettől néhány hét alatt sokkal jobban fogja magát az érezni, aki hajlandó ezt megtenni a saját egészsége érdekében.

    [ Szerkesztve ]

    A farkas imádott olvasni, zabálta a könyveket. Ezért ette meg a nagy i-t és a piros k-t.

  • Fotonhámozó

    senior tag

    válasz Dapro #265 üzenetére

    Nem egészen azt mutatja, csak a dia­mi­no­xi­dáz (DAO) enzim szintjét mérik. Az idehaza alkalmazott DAO-szint skála az 0-100 U/ml közötti értékű. Akkor értékelik a magyar orvosok lecsökkentnek az enzim termelődését, ha a DAO szint 15 alatti, 10 körüli értéknél már egyértelmű a hisztamin intolerancia. Ez a klasszikus vagy inkább nevezhetjük "tiszta" hisztamin intoleranciának. Minden más esetben, ha az ember rosszul reagál a hisztaminra, de a DAO szintje normális (~ 20 U/ml körüli) vagy emelkedett (20 U/ml-t jelentősen meghaladja), akkor a hisztamin intolerancia csak egy melléktünete / okozata egy komolyabb problémának (pl masztocitózis vagy Mast Cell Activation Disorder) és ezesetben nem hisztamin intoleranciáról van szó. Már akkor is meg vagy lőve, ha "csak" tiszta hisztamin intoleranciád van, mert elképesztő mértékben nincsenek tisztában ezzel a betegséggel a magyar dokik (tisztelet annak a nagyon kevésnek). Viszont, ha úgy reagálsz rosszul a H-ra, hogy a DAO szinted (a dokik szerint) rendben van, akkor a magyar egészségügyet tulajdonképp elfelejtheted 1-2 doki kivételével, mert totálisan inkompetensek (annak ellenére, hogy ma már elég sok szakirodalom, tanulmány rendelkezésre áll külföldön ezzel kapcsolatban).

    [ Szerkesztve ]

    A farkas imádott olvasni, zabálta a könyveket. Ezért ette meg a nagy i-t és a piros k-t.

  • Fotonhámozó

    senior tag

    válasz s1999xx #268 üzenetére

    Nem ritka, mondhatni elég jellemző, de orvosa válogatja. Sajnos a vérvizsgálat sem pontos, néha bőrteszttel együtt kérik. Teljes Ige számot is nézik, nem csak a specifikus antitesteket keresik. Ételintolerancia esetén, ha létezik a keresett anyagnak biopsziavizsgálata (pl. glutén - vékonybél biopszia), akkor inkább azt alkalmazzák, az a legpontosabb jelenleg.

    A farkas imádott olvasni, zabálta a könyveket. Ezért ette meg a nagy i-t és a piros k-t.

  • Fotonhámozó

    senior tag

    válasz s1999xx #270 üzenetére

    Az a Prick-teszt. Nekem az is negatív lett, nem pirosodott be a bőröm. A bőrtesztes hisztamin értékre 8 adódott. Pedig utólag visszagondolva - azóta ezt az egész nyavalyát jól kitapasztaltam -, a vizsgálat során egy erősebb hisztaminos reakcióm volt (de nem a tesztanyagok miatt, hanem a feltételezhetően aznap reggelire evett pizzaszelet miatt, akkor még nem tudtam, hogy a paradicsom ilyet (is) okozhat nálam). A reakció miatt a pulzusom, vérnyomásom egekbe szökött, miközben lerövidült a légzésem. Közvetlenül a Prick után csináltak légzésvizsgálatot is, a főorvos nő el volt szörnyülködve, hogy a tüdőkapacitásom mennyire alacsony. Hiába mondtam, hogy 6-8 kilós hátizsákkal gond nélkül megteszek több kilométeres gyalogtúrákat a környező hegyekben, de nem hitte el. Szégyenszemre nem ismerte fel allergológusként, hogy épp komolyabb allergiás reakcióm van és annak mellékhatása az átmeneti légzésrövidülés, vérnyomásgond. Ehelyett lesajnálóan-megvetően fejemhez vágta, hogy nem tudja mire lehetek allergiás, jöjjek rá magamtól (!) és ilyen alacsony tüdőkapacitással, ilyen magas nyugalmi pulzussal nem számíthatok hosszú életre, szerinte hónapjaim lehetnek hátra. Ennek már 6 éve, azóta is rémálomként gondolok vissza arra a szürreális vizsgálatra, párbeszédre.

    A farkas imádott olvasni, zabálta a könyveket. Ezért ette meg a nagy i-t és a piros k-t.

Új hozzászólás Aktív témák