2019. augusztus 19., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) DraXoN


DraXoN
(őstag)
LOGOUT blog

csak egy 32magos zen2 is nagy előrelépés lenne (eleve a koherens memóriaelérés miatt is), de hozhatnak akár 48 vagy 64 magos formát is ...

de jöjjenek az elborultabb pletykák (elképzelések?):
- 2 foglalatos TR rendszerekről
- a magoknak csak egy része CPU, a többi speciális "gyorsítóhardver" (vagy mi)... lehet majd jönnek egyszer ilyenek, de szerintem még korai..
- 2 keveréke, de emiatt csak 32mag/CPU fér el, ezért 2 stocket kell a 64 maghoz ...

.. majd meglátjuk, de sokan Lisa up, up elszólása(?) miatt nagyon nagy dolgokat vár..

The human head cannot turn 360 degrees... || FX8320; Rx470; 16GB; 240GB; 2x1TB || LG v20

(#2) opr


opr
(addikt)

Ha marad a 2 csatornas memoriavezerlo, nem hiszem, hogy 32 mag fole mennek, ott mar eleg durva bottleneck lenne a memoriasavszel. Bizonyos esetekben meg most is az. Viszont egy 32 magos zen2 nagyot utne, siman tudna hozni 15-20%-ot a 2990WX-en meg azonos orajelen is. Az is boven eleg lenne mindenre.

"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin

(#3) DraXoN válasza opr (#2) üzenetére


DraXoN
(őstag)
LOGOUT blog

TR-ben most is 4 csatornás a vezérlő

The human head cannot turn 360 degrees... || FX8320; Rx470; 16GB; 240GB; 2x1TB || LG v20

(#4) libit válasza opr (#2) üzenetére


libit
(tag)

"Ha marad a 2 csatornas memoriavezerlo..." ???

eddig is 4 csatornas volt...

System Memory Specification 2933MHz
System Memory Type DDR4
Memory Channels 4

AMD

[ Szerkesztve ]

(#5) opr válasza DraXoN (#3) üzenetére


opr
(addikt)

es libit:

Ohhhh, es tenyleg, my bad, ezt elneztem. :R
Akkor viszont nincs fenntartasom, mehet ami a csovon kifer. :DDD

[ Szerkesztve ]

"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin

(#6) ggg1


ggg1
(tag)

A cikk szövegéből úgy tűnt, hogy az AMD-nek csak saját magával kell versenyeznie, hiszen csak az árul 32 magos cpu-t ebben a szegmensben. Azonban amíg az Intel rendre jobb magonkénti teljesítményt tud minden szegmensben, tehát kevesebb maggan jobb cpu-kat, és azt el is tudják adni jóval drágábban, azért addig még az AMD-nek is van hová fejleszteni, s növelni a magszámot, valamint aláajánlani árban.

Ahogy néztem, az AMD szervermegoldások energiatakarékosság szempontjából már jó alternatívák, és emiatt felfelé ível a pályája. De a hedt platformon azért az Intel eddig jobb volt. A 7820x nyolc magos processzor pl. simán befogott egy vele egy időben megjelent 12 magos AMD TR-t, ráadásul sokkal jobb tdp-vel, alacsonyabb árral, jobb cpu-hűtő kompatibilitással.

A Zen 2 tesztet nézve vicces, hogy a Cinebench-et leszámítva azért az Intel 8 magosa általában erősebb még lassabb memóriával is, mint a Ryzenek.
Mindenki szapulja az Intelt, hogy mért nem képes a 14 nm-ről váltani, bezzeg az amd már 7 nm-rel gyártat, de könyörgöm, az Intel cpu-k még ilyen kétszer nagyobb csíkszélesség mellett is 100 wattal fogyasztottak kevesebbet terhelve, mint a Ryzenek, és egy sima videolejátszás is valamiért 10-20 wattal több a 7 nm-es cpu-kon, mint a 14 nm-es Intelen. Szóval akkor mi a gond az Intel gyártástechnológiájával?!

Az egyetlen, amivel az AMD versenyképes még mindig, és ami miatt szép a touché, hogy kényszerből sokkal alacsonyabb árakat kell írniuk. Muszáj egy 12 magost olyan áron adni, mint amennyiért az Intel a 8 magost adja, és muszáj nyomni föl a magszámot, különben esélytelen volna. Az AMD emiatt a nyomott ár miatt természetesen jelenleg jobb vétel, az Intel megoldása pedig még mindig mindenben annyival jobb, hogy tudják ennyivel drágábban adni.

A Skylake-X agyonverte az első TR-eket, utóbbiak előnye kb. a több PCIe sáv volt, de az 1900X az mondjuk ezen kívül különösen nem volt jó semmire. Ha az AMD akar valamit, természetesen muszáj lesz följebb menni magszámban, és lejjebb árban, és az Intel még úgyis röhögve el fogja adni sokkal drágábban a maga megoldásait, mert jók.

(#7) b.


b.
(nagyúr)

akkor igaz kb ez a roadmap:

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) PSN: Wijberto: Xbox Live : Tiboa

(#8) Dr. Akula


Dr. Akula
(nagyúr)

Lehetne valami kevés magos TR is, ami valójában Ryzen, csak több PCIE sávval és quad channellel. Mint régen.

[ Szerkesztve ]

Xbox One X - PS4 - Dell 5491 - i9-9900K, G.Skill Trident Z 32GB 3200/CL14, MSI 2080Ti Lightning Z, ASUS Maximus XI Extreme, Samsung 970Pro 1TB, Corsair K95 RGB Platinum, Logitech GPro, Benq PD3200U, Phanteks Enthoo Elite

(#9) schwartz


schwartz
(addikt)

Kompatibilitas marad az X399-el?

(#6) ggg1
Ne haragudj, de forditva ulsz a lovon. A 7nm-es Matisse AM4-en kivegezte az Intel HEDT platformjat (is) A koronahoz nem kell ide mar az uj Threadripper. IPC-ben, mar most jobb, nincs annyi sebezhetoseg, az Intel csak orajelbol tud versenykepes maradni. (itt ott)

[ Szerkesztve ]

(#10) Abu85 válasza schwartz (#9) üzenetére


Abu85
(HÁZIGAZDA)

Elvileg igen, de nem lesz PCI Express 4.0. Legalábbis hivatalosan.

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#11) DraXoN válasza ggg1 (#6) üzenetére


DraXoN
(őstag)
LOGOUT blog

ezen megállapítások az új TR esetében már nem fogják megállni a helyüket, jobb IPC és magasabb órajel, egy szálon (ilyen sok szálas cpu esetén tényleg számít az 1 száll?) kb azonos lesz, de sokkal több erőforrás lesz elérhető.
A másik, a zen és zen+ magos TR-eknek van némi design problémája a szétosztott memóriavezérlő miatt, ha valami a másik cpu memóriavezérlőjében van akkor komoly "büntetést" kell fizetni az adathoz való hozzáférésért. Ez 2 esetben probléma, 1 ha az oprendszer rosszul van felkészítve és minden hova dobálja az adatot, 2 ha tényleg sok szálat használ a program, akkor mindenképp megfizeti a büntentést, persze gyorsabb lesz mint nélküle, de nem olyan hatékony, ez fokozottan igaz a 2. generációs 24 és 32 magos példányokra, ott 2 mag legalább csak ilyen módon fért az adatokhoz.. már ezen "jelenség" megszüntetésével hatalmas többletteljesítményt lehet elérni (nem számolva a zen2 mag IPC növekedésével).. Ezért már a 32 magos 3. generációs TR is simán hozhat 40-50% teljesítményt a korábbi azonos magszámú modellhez képest is, de ha magszámban is "felé mennek", széjjel tépik az intel HEDT platformját.... egy 3 éve ez elképzelhetetlen volt az FX-ek mellett, hogy bármivel is versenyezzen AMD a HEDT vonal termékei és teljesítményszintje ellen...

The human head cannot turn 360 degrees... || FX8320; Rx470; 16GB; 240GB; 2x1TB || LG v20

(#12) mozso válasza ggg1 (#6) üzenetére


mozso
(aktív tag)

Szia!

Kérlek adj ehhez teszt linket, mert most szeretnék Zen2-re váltani és nagyon nem mind1, ha ez igaz. Köszi!

“A Zen 2 tesztet nézve vicces, hogy a Cinebench-et leszámítva azért az Intel 8 magosa általában erősebb még lassabb memóriával is, mint a Ryzenek.
Mindenki szapulja az Intelt, hogy mért nem képes a 14 nm-ről váltani, bezzeg az amd már 7 nm-rel gyártat, de könyörgöm, az Intel cpu-k még ilyen kétszer nagyobb csíkszélesség mellett is 100 wattal fogyasztottak kevesebbet terhelve, mint a Ryzenek, és egy sima videolejátszás is valamiért 10-20 wattal több a 7 nm-es cpu-kon, mint a 14 nm-es Intelen. Szóval akkor mi a gond az Intel gyártástechnológiájával?!”

Corolla Club Hungary - http://corolla-club.hu/

(#13) Lacika112 válasza ggg1 (#6) üzenetére


Lacika112
(tag)

Ez a komment az intel álmát testesíti meg mert a valóság arcon köpi. :C

ha meghúzom a kocsidat az oc-nek számít?

(#14) Pete55555 válasza ggg1 (#6) üzenetére


Pete55555
(addikt)

Fúúúúú de sokat írhatnék erre, de inkább csak erre reagálok:

...Intel megoldása pedig még mindig mindenben annyival jobb....

Csak szeretné az intel, hogy így legyen. Ez már rég nincs így. Tudod, a valóság kegyetlen.

Intel = kettéhu**yozott hóember. ;]

...Szeretem leracsniztatni...

(#15) Kopi31415 válasza Dr. Akula (#8) üzenetére


Kopi31415
(félisten)

Nagyon tudnám értékelni. Maximum nyolc mag, fogyasztás, Turbo órajel mehet magasra,csak tudja tartani!

Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec ----- Converting Data | Status: 425% completed | Estimated time remaining: 1193hr46sec

(#16) Pinky Demon válasza mozso (#12) üzenetére


Pinky Demon
(addikt)

Nem tud, mert hulyesegeket beszel

8 core vs 8 core:

fogyasztas
egyeb

ugyanitt gaming es minden egyeb tesztek

foleg a fogyasztasos kijelentese vicces, a 3800X kb a haromnegyedet fogyasztja terhelve mint a 9900K

[ Szerkesztve ]

(#17) M@cika válasza ggg1 (#6) üzenetére


M@cika
(senior tag)

Jól van Intel fanboy, álmodozzál csak és költsd szépen a pénzecskédet az ultrakirály mindennél gyorsabb és sebezhetetlenebb Intel termékekre. Jó lesz az télen fűteni. :-)

Nasit a kis fehér medvének!

(#18) wsanyi válasza ggg1 (#6) üzenetére


wsanyi
(aktív tag)

A 7820X sosem fogott be egy 12 magos TR-t. Főleg úgy nem, hogy ez utóbbinak többb PCI-E sávja volt, és a célpiaca a Renderelők voltak, akik több GPu-t használnak párhuzamosan, akár 3-4-et is. Ez most tovább fog gyorsulni a PCI-E 4-gyel, és a NAVI kártyákkal, mivel azok sávszélje is jóval nagyobb. De lehet, hogy vmi VEGA utód lesz PCI-E 4-en munkára. A radeon VII munkára pl nagyon jó, a 2080 Ti szintjét hozza, vagy még azt is veri kb. De hoyg konkrétan mi lesz TR vonalon, sneki sem tudja, valószínűleg 8 magról indul, ahogyan az EPYC is, és először szerintem 32, vagy max 48 magig mennek fel vele, aztán meglátják, lesz-e kereslet több magra, de 32 fölé sem nagyon érdemes menni nekik, mert a 12 magos ZEN2 verte a 9920 XE-t is, alacsonyabb TDP kerettel. Szóval egy 16 magos TR jó eséllyel verni fogja mindenben a 18 magos 9980XE-t is, mindezt alacsonyabb TDP mellett. De ezt csak saccolom. Szerintem 125-150W közé simán befér a 4 csatornás memóriavezérlős I/O-val együtt is. És hoyg kap-e GPU chipletet gyórsításként, és esetleg HBM-et, vagy vmi más memóriát, ez nagyon jó kérdés. ;) Szerintem még nem, majd valamikor később talán.

Az éltető nap mindig süt, még akkor is, ha néha nem látjuk, mert eltakarják a felhők, vagy mert éppen éjszaka van.

(#19) schwartz válasza Abu85 (#10) üzenetére


schwartz
(addikt)

Koszi, ez oromteli hir. :C

(#20) westlake


westlake
(félisten)

Igen-igen! 64 magos TR3-at akarok! MOST! :K

Play nice!

(#21) ggg1 válasza mozso (#12) üzenetére


ggg1
(tag)

Szia!

A PH! címlapján kint lévő teszt alapján írtam, s miközben a hsz-t írtam, még meg is nyitottam a tesztet, és újra átfutottam az eredményeket, nehogy rosszul emlékezzek, de jól emlékeztem.
Szóval brutális a fogyasztásbeli különbség az elvileg jobb gyártástechnológia ellenére is sajnos, ezt nem tudom, hogy csinálják.

PH teszt
A vége felé vannak a fogyasztási értékek.
Előtte az egyes programokban mért eredmények.

Ha Zen2-re akarsz váltani, akkor elsősorban az ár-érték arányt kell mérlegelned, mint minden vásárlásnál.
Ill. a pénztárcádtól függ.
A 4 bekezdésnyi hozzászólásomból, amit írtam, kiidéztél egy részt, ami főleg a fogyasztásról szólt, meg arról, hogy sok tesztben az Intel 8 magos gyorsabb a lassabb memóriával, tehát feltételezem, hogy akkor számodra ezek a fontos szempontok, és 8 magos cpu-t szeretnél.

Azt a részét a hozzászólásomnak nem idézted, amiben azt írom, hogy az alacsonyabb ár miatt az AMD jobb vétel (ezt nyilván az ár-érték arányra értettem), ebből arra következtetek, hogy Te milliomos vagy, és számodra az ár-érték arány nem fontos, hanem az a rész, amit a hozzászólásomból kivágtál.
Ez esetben persze nem is igaz, amit írtam, hogy az AMD jobb vétel, hiszen ha Te 8 magos cpu-t szeretnél sokkal kedvezőbb fogyasztással, akkor az Intel a jobb vétel Neked. Persze ez sokkal drágább, de ezt föntebb is írtam.

Ugyanennyi pénzért vehetsz majd az AMD-től egy 12 magosat, de persze az 100 wattal többet eszik terhelve, és 65 W helyett 87-et egy sima videólejátszás közben, ami brutális különbség úgy, hogy közben az AMD-nek elvileg sokkal fejlettebb a gyártástechnológiája.

A fogyasztási adatok a linkelt cikk 10. oldalán vannak, és ha elolvasod a 11. oldalon a konklúziót, akkor pontosan ugyanazt a véleményt fogalmazza meg, mint én a hozzászólásomban: az amd 8 magos egy súlycsoportban van az Intel 8 magossal, ez politikus nyelven azt jelenti, hogy az Intel csak egy kicsit jobb. A cikk végső konklúziója pedig, hogy a 12 magos amd gond nélkül utasítja maga mögé a 8 magos Intelt, nyilván, mert 4 maggal több. Meg az is a konklúzió része, amit én is írtam, hogy mivel az amd csak több maggal tud legyőzni egy kevesebb magos Intelt, ezért, ahogy a cikk fogalmaz, "ezek hasonló árképzéssel debütálnak", nyilván mivel csak úgy versenyképes. Ha az amd a nyolcmagost annyiért adná, mint az Intel a nyolcmagost, akkor az AMD nem tudná eladni. Az Intel el tudja. Ezért azok a befektetők, akik az Intelbe fektettek, az év végén részvényenként sokkal több profitot kapnak.

Az is bennevan a konklúzióban, hogy az új gyártástechnológia miatt az új Ryzen kevesebbet fogyaszt, mint a régi Ryzen, de arra nem tér ki, hogy a kétszer jobb gyártástechnológia ellenére mért fogyaszt brutálisan többet az AMD, mint az 5 éves gyártástechnológiával készülő Intel, amit a Broadwell óta reszelgetnek.

(#22) ggg1 válasza wsanyi (#18) üzenetére


ggg1
(tag)

Hát, nekem van egy 7820x-em, azért mertem írni, és mikor vettem, nagyon gondolkodtam a TR-en, elég sok külföldi összehasonlító tesztet elolvastam, és nekem nagyon úgy tűnt, hogy "egy súlycsoportban voltak" összteljesítményre a TR 1920X-szel. Ráadásul akkor sokkal olcsóbb is volt. Most, az Intel árak elszállása óta százezerrel drágább.
A 7820x az 1900X-szel volt egy árban, ami meg szinte nem volt gyorsabb, mint egy 1800X.

Igen, a TR-ben több a pcie sáv, örülök, hogy ezt kiemelted, mivel ezt én is kiemeltem, ezek szerint egyetértünk, tök jó, köszi a választ!

(#23) ggg1 válasza DraXoN (#11) üzenetére


ggg1
(tag)

Szia!

Köszönöm szépen érdemi válaszodat!
Úgy látom, akkor egyetértünk, természetesen én is korábbi generációkról beszéltem, az újat még nem ismerjük, de ha olyan jó lesz, mint az Epyc, akkor bizakodásra ad okot. Én is remélem, hogy a következő generációkra már nem lesznek igazak a megállapítások, de ugye azt még nem ismerjük. Ugyanakkor engem az sem zavarna, ha továbbra is igazak lennének a megállapításaim, mert a TR-ben gond nélkül lehet magszámot emelni, így biztos, hogy nagyobb összteljesítményt lehet majd biztosítani kedvezőbb áron.

(#24) westlake válasza ggg1 (#23) üzenetére


westlake
(félisten)

Az Rome-ból (EPYC) elég sokmindenre lehet következtetni. A TR3 sem lesz nagyon más, mint a szerver processzorok. Nyilván bizonyos téren herélt lesz, de teljesítményben nem lesz nagy különbség.

[ Szerkesztve ]

Play nice!

(#25) ggg1 válasza westlake (#24) üzenetére


ggg1
(tag)

Igen, ez adja magát. Nagy kérdés, hogy meddig mennek el ténylegesen magszámban. Meglépik-e azt, amit az Epyc-kel, vagy valami szerényebb kiépítettség lesz. És izgalmas lesz, hogy mit lép rá az Intel, mert ők ugye benne maradnak az LGA 2066-ban, ami sokkal kisebb, mint a TR4, tehát valamit ki kell majd találni, amivel ellensúlyozható az esetlegesen magasabb magszám.

(#26) schwartz válasza ggg1 (#22) üzenetére


schwartz
(addikt)

Nem voltak egy arban (549/599), viszont ennyi kulonbseggel az 7820X valoban jobb vetelnek tunhetett. (ha teszel a hardveres sebezhetosegekre, nem rakod fel a hotfixeket, HT aktiv stb.). Az 4.3-4.5Ghz max boost egyszalon elkente az 1900X szajat, igy van. Nameg ott az AVX512, ha az kell. (orajel ilyenkor mar nem annyira acelos). Platformszinten kb. ugyanannyi a kiadas, viszont upgrade szempontjabol a 2066 zsakutca, a TR2 32 magos CPU ellen nem nagyon tud mivel versenyezni. (azt is aranyarban). Az 1900X idokozben tetemes arkorrekciot kapott (hiszed ha nem, egy akcio fiolyaman 60k-ert jutottam hozza (kulfoldi webshopbol), ujonnan 3 ev garival) Es nem, nem azert vettem ezt mert olcsobb volt (kb azonos arban is TR lett volna...egyszeruen csak nem volt szandekomban a penzemmel tovabb tamogatni egy troll ceget, aki hulyere veszi a vasarloit.
Azert dragabb az Intel mert jobb? Ugyanmar... :) Kepzeld el, ha most arat csokkentenenek, az birka eles elmeju 80% meg azt gondolna, hogy tenyleg igazak a tesztek s menekulnenek a sullyedo hajorol... ;]

[ Szerkesztve ]

(#27) Sinesol válasza schwartz (#26) üzenetére


Sinesol
(addikt)

Azért az vicces, hogy másokat ekézel, miközben beismered hogy te is elfogultságból választottál cpu-t. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#28) schwartz válasza Sinesol (#27) üzenetére


schwartz
(addikt)

Tobb szempontbol sem tartom elfogultnak/fanboynak : 4000+ napos reg, trollkodni nem lattam, kevesebb mint 500hsz, a megfogalmazasa amennyire lehet, udvarias. Szerintem elhiszi amit mond... :) Bar nem tudok egyeterteni vele de igyekeztem a heves vermersekletembol visszavenni :DDD (eppen ezert) Erre jossz es elfogultsaggal illetsz mert azonos aron is a TR-t vettem volna? Teljesitmenyben nem nagy a difi (amire en hasznalom) s most sokkal jobb upgrade lehetosegeim vannak.

[ Szerkesztve ]

(#29) Sinesol válasza schwartz (#28) üzenetére


Sinesol
(addikt)

Hát de érted, szépen felsorolod az észérveket, azttán a végén megjegyzed, hogy igazából tökmindegy kb minden, ha árban is ugyanaz lenne, mert az Intel nem szimpatikus, ezért AMD-t veszel. :D
Lehet csak én vagyok ilyen, de én magasról tojok arra, hogy ki a gyártó, az a lényeg, hogy én jól járjak, még sose vettem szerintem semmit szimpátia alapján, inkább körüljárom a termékeket, teszteket olvasok, stb.

[ Szerkesztve ]

(#30) carl18 válasza ggg1 (#21) üzenetére


carl18
(őstag)

" mért fogyaszt brutálisan többet az AMD, mint az 5 éves gyártástechnológiával készülő Intel"

Már bocs de te ugyan azt a tesztet olvasod? vagy kék szemüveg van rajtad? Mi a bajod? :D
Aida alatt a 3700X 133 wattot evett, 9900K 279 wattot... Miről beszélünk? Ez Only CPU test volt.
Az meg nem csoda hogy az AMD teljes konfig játék alatt is többet evett. Mikor a képkocka szám is a duplája volt a Zen 2 alatt.

MPC-HC alatt meg lehet volt az intelbe valami utasitás készlet amit az program használ és szépen profitál belőle. Ez miatt a Zen erőből oldja meg ennek hiányát, ez simán magyarázhatja az extra cpu használat mellet a nagyobb fogyasztást.

Annyira látszik hogy egy oldalról nézzed a tesztet, mint ha az intel magas fogyasztási eredményeit nem is akarnád látni.

Hát nem tudom intelnek valóban erőltetni kéne ezt? Már asztali piacon ott lesz a 3950X 749 dolcsiért? ők úgy gondolják megint eladnak 18 magot 2000 dolcsiért? Ki fogja ezt megvenni a laikusokon kivül/Fanboyokon kivül?
Ráadásul úgy lehet adhat a Zen 2 TR 32 magot 1500-2000 dolcsiért? Nagyon elmarad az ár-érték arány intel oldalon.

[ Szerkesztve ]

Hasíts bele! :D

(#31) Sinesol válasza carl18 (#30) üzenetére


Sinesol
(addikt)

Nem akarlak gyanusitgatni de nálad is lehet valami szemüveg, ha egy Aida alatti fogyasztásra hivatkozol, aminek köze nincs a valós programok alatti fogyasztáshoz, amire ugye az ember kíváncsi lenne.

[ Szerkesztve ]

(#32) Jamoto válasza Sinesol (#31) üzenetére


Jamoto
(kezdő)

Már azért, DE(!) az AIDA -t nem gyengén, agyon dicsérik más oldalakon is, mert ha nem is hajszál pontos, de annyira azért pontos, hogy egy igen jó megközelítő eredményt adjon és nem csupán fesz., hőm., amperek terén, hanem a fogyasztás terén is igen közeli, releváns értékeket képes mutatni, így tehát alkalmas 'tesztprogram'. Megszokásból ne mondjuk mindenre, hogy nem alkalmas semmi megállapítására, inkább nézzünk utána.

A másik dolog, ha egy ilyen megbízható programról van szó, amelyiket nem 'spékeli' egyik gyártó sem, akkor elég nyilvánvaló az is, hogy ha egyik terméknél több, míg másik terméknél kevesebb a fogyasztási érték, akkor ez a mértékkülönbség nem fog a másik termék javára dőlni, hiába mérném azt konnektorból, vezetékről, akárhonnan...

[ Szerkesztve ]

(#33) rodrigez válasza carl18 (#30) üzenetére


rodrigez
(senior tag)

Az alapjárati komplett gép fogyasztásba jócskán beleszámít az X560-es chipset magas fogyasztása is. Ettől függetlenül értetlenül állok a kollága álral leírt nyilvánvalóan fals fogyasztási adatai előtt. Már a 12nm-es ryzen is energiahatékonyabb volt. Renderelés alatt a 6/12-es papíron 95w-os 8700k többet evett mint a 105w-os 2700X. Szóval vagy vagy meggyőződéses fannal van dolgunk, vagy a legrosszabb fizetett hirdetést olvashatjuk. Rosszabb feljesítmény és messze magasabb fogyasztás AMD oldalon... mehhh

(#34) rodrigez válasza Sinesol (#31) üzenetére


rodrigez
(senior tag)

Tök mindegy. A 3700X nem 65W-ot eszik hanem akár 90-et is, ahogy a 9900K sem 95W-ot hanem annak dupláját is vagy többet. Már ez a tény semmissé teszi ggg kolléga által leírt blődségeket. Nekem egy Ryzen 2600-as géptől eltekintve csak core i szériás notebookjaim és asztali gépeim vannak, ennek ellenére nem beszélek nettó hülyeséget.

(#35) Jamoto válasza rodrigez (#33) üzenetére


Jamoto
(kezdő)

+1

(#36) poci76 válasza ggg1 (#21) üzenetére


poci76
(tag)

Szerintem félreértetted az eredményt:

Idle-ben az Intel valóban 5 W-tal kevesebbet fogyaszt, videolejátszás alatt pedig 11 W-tal. Viszont sokmagos terhelésnél már sokkal jobb az AMD. Aida stress test alatt 146 W-tal eszik többet az Intel, Prime95 alatt pedig le sem tudták tesztelni, mert nem bírta az alaplap árammal ellátni. De itt még a 6 magos Intel is 39 W-tal többet eszik, mint a 8 magos AMD. Az F1 2019 játék tesztben a nagy fogyasztásért a videokártya a felelős. Azért eszik kevesebbet Intel alatt, mart az Intel nem tudja úgy kihajtani, mint az AMD. Itt látszik, hogy mennyivel jobban kihajtja az AMD:

(#37) DraXoN válasza ggg1 (#21) üzenetére


DraXoN
(őstag)
LOGOUT blog

az alapjárati és média lejátszási többletfogyasztásban szerepe lehet annak, hogy az AMD-t egy igen brutál alaplappal tesztelték, ahol a VRM rész jóval gyengébb.. nagyobb eséllyel van az AMD alaplapja a túl alacsony terhelésen az ideális alatt:
AMD:
MSI MEG X570 GODLIKE
19 VRM fázis (14+4+1 felosztás)

Intel:
GIGABYTE AORUS Z370 Gaming 7
10 VRM fázis (8+2 felosztás)

Ha csak nem akar valaki komoly tuningot, nem érdemes ilyen sok VRM-el ellátott alaplapot venni, ez már nem ideális alacsony terheléskor... Persze az se jó ha túl kevés a VRM, mert akkor ugyan alacsony lesz az IDLE fogyasztás (és lehet a média lejátszás is), de a teljes terheléskor viszont pont több lehet a fogyasztás mint egy erősebb VRM-el szerelt alaplapnál... Ezeknek az alkatrészeknek is van egy "ideális tartományuk" ahol a leghatékonyabban működnek.
Valószínű jóval kisebb fogyasztás jött volna ki az AMD esetében egy kevesebb fázisú alaplappal, jó eséllyel teljesítmény vesztés nélkül..

de az alaplap gyártók is olyanok, hogy gyártanak minden amiből profitot remélnek, elterjedt a nép körében a "minél több VRM a jó", hát akkor olyat gyártanak, persze prémium áron (mert a VRM alkatrészek drágák, meg alaposabb tervezést igényel)... de ennyi fázist, még a 16-magos esetén is nehezen tudom elképzelni, hogy szükség lenne rá (főleg, hogy platformszinten előbb van architekturális fal órajelekben mint, hogy ténylegesen "ki tudd lőni" a rendszer órajeleit és a táp és hűtés igény legyen a fal)...

de összességében még így is jobb az amd, mert a többletfogyasztáshoz többlet teljesítmény is jár teljes terheléskor.

(legkisebb rendszerfogyasztást rendszerint mini-itx alaplapokkal lehet elérni AM4 platform esetén, mert ott a méret miatt nem fér el sok fázis, de a hűthetőség miatt kénytelenek jó minőségű VRM alkatrészeket használni, így kisebb a hatékonyabb chipek miatt kisebb a hőtermelés)..

[ Szerkesztve ]

The human head cannot turn 360 degrees... || FX8320; Rx470; 16GB; 240GB; 2x1TB || LG v20

(#38) Bandit79 válasza poci76 (#36) üzenetére


Bandit79
(tag)

[link]
Érdekes ,mindíg lehet találni más eredményű teszteket , ha már így kiragadtál egyet...

(#39) satz18


satz18
(őstag)

Most akkor jól értem hogy az intel 18 maggal akar versenyezni 32 maggal szemben, úgy hogy a zen2 gyorsabb magonként és kevesebbet fogyaszt? Kicsit olyan érzésem van, hogy ha kijön a 16 magos AMD ősszel, akkor valójában a mainstream AMD fogja verni a HEDT intel platformot.

Asus GL502VS, Lenovo x60, LG G4, PS 3

(#40) Bandit79 válasza Bandit79 (#38) üzenetére


Bandit79
(tag)

Itt is vegyesek az eredmények , a legtöbb játékban az Intel nyert, ami még érdekes még winrar ban is pl. De jó par helyen ahol azt gondolná az ember a sok magot nem lehet leverni.. .
[link]

(#41) Pete55555 válasza Sinesol (#29) üzenetére


Pete55555
(addikt)

Miért kell neked az összes AMD topikot széttrollkodnod?
Ellenállhatatlan a kényszer? Vagy fizetnek érte?

ggg1 - el nem értek egyet, de olvasd el a hsz-ét. Legalább próbál érvelni, tényekkel alátámasztani a véleményét (amik ugyan szerintem nem igazak, de ő legalább próbálkozik). Te ideböfögtél 3 hsz-t offban, amiben 2 emberbe belekötsz, belekérdezel - ilyen kis finoman személyeskedve karcolgatod az adott ember idegrendszerét. Aztán várod, hátha majd ráharapnak, és elküld valaki a ****-ba hátha őt bannolják ki érte.

Nem kell ez ide.

[ Szerkesztve ]

...Szeretem leracsniztatni...

(#42) rodrigez válasza Bandit79 (#38) üzenetére


rodrigez
(senior tag)

Az is érdekes, hogy nem értetted meg az általa leírtakat. Itt nem az a lényeg, hogy az F1 alatt valamiért sokkal jobban ment, hanem az, hogy emiatt evett többet a 3 AMD processzor...

(#43) Bandit79 válasza rodrigez (#42) üzenetére


Bandit79
(tag)

Ettől még nem értem mitől van ilyen nagy különbség a két teszt között... ott nem látom ezt az ugrást

(#44) poci76 válasza Bandit79 (#38) üzenetére


poci76
(tag)

Azt is megnézted, hogy mire reagáltam? Nem kiragadtam, ggg1 kolléga ugyanis konkrétan erre a tesztre hivatkozott. Sajnos a PH teszt készítői elkövették azt a hibát, hogy az F1 játék fogyasztási értékeit belekeverték a csak CPU-t terhelő alkalmazások fogyasztásai közé, így aki csak ránéz a grafikonra, teljesen fals következtetést von le.

(#45) Bandit79 válasza poci76 (#44) üzenetére


Bandit79
(tag)

Mondjuk az is hozzátartozik a komplett képhez, mert a felhasználó vga-val használja a pcjét...
Lehet úgy venni ez vegyes teszt. Még kevés is a játék, az itteni ph- sok 90% a szerintem inkább játszik ,mint dolgozik. Lemerném fogadni több a gamer itt, akik 9900k-t meg 3900x et vesznek ,mint aki dolgozik vele...

(#46) Reggie0 válasza Pete55555 (#41) üzenetére


Reggie0
(nagyúr)

A logikus erveles csak a safespace pc vilagban szamit trollkodasnak, ertelmes emberek kozott nem.

(#47) Pinky Demon válasza Bandit79 (#45) üzenetére


Pinky Demon
(addikt)

Az teljesen mindegy mennyit fogyaszt a teljes gép, ha a téma a CPU fogyasztása. A rendszerben (HEDT-t esetleg leszámítva) a domináns fogyasztó a GPU és nem a CPU. Így nyilván ha az egyik proci sokkal jobban kihajtja azt, akkor az sokkal többet is fog fogyasztani, és ez meg fog látszani. De nem azért vettél gyors procit, hogy jobban kihajtsa a GPUt? Ha ennyire zavar, akkor vissza kell fogni frame limiterrel. Nem véletlen szokták jobb helyeken direktben a CPU fogyasztást nézni, mert az összes többi mérés ilyenkor félrevezető. Ott pedig a Zen2 alázza az inteleket, így a kolléga érvelése szimplán hülyeség, ami azért baj, mert meggyőződésesen terjeszti is.

(#48) MongolZ válasza Bandit79 (#38) üzenetére


MongolZ
(addikt)

Egy újabb teszt, ahol trükköznek a hűtővel? Szép.

(#49) Vitamincsiga


Vitamincsiga
(tag)

Valószínűleg 48 maggal indítanak, a 64 mag meg valamikor karácsonyra, vagy jövő tavasz max.

De mint minden más, ez is piacpolitika.
A lényeg, hogy TR4-ben gondolkodj és ne LGA2066-ban.

A korábbi gen-nél meg kellett lépni a 32-t. az IPC és a mem kezelés nem volt még az igazi. A több maggal - mert lehetett több - tudtak versenyképessé válni. Ugye ott nem az egyszálas teljesítmény a domináns...

Most más a felállás. A 16 mag nagyságrendjében versenyképes az Intel 18 magos megoldásával. Igen, most az Intelnek ábránd a 32... Így maradhatna akár ez a maximum.
De a piacpolitika mást diktál.
Minél nagyobb szeletet kihasítani a tortából! Ahhoz pedig a 48 jó belépő lenne, annak a biztos tudatában, hogyha most nem is futja többre, mint 16 - ez csak példa!! - de a TR4 miatt lehetőségem van a költségek minimalizálása mellett a további fejlesztésekre.
Mint az AM4-nél. Gurul is a szekér!

Tehát!
Homokórát megfordítani, visszaszámlálás indul, az őszi teszteket már most várjuk :)

Jó lenne egy varázsgömb ;-)

(#50) fotel válasza carl18 (#30) üzenetére


fotel
(aktív tag)

Nem lehet, hogy az aida nem stresszelte eléggé a zen2-t? Ezért kár, hogy nem futott le a prime95 :/

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.