Új hozzászólás Aktív témák

  • FoxiestFox

    félisten

    válasz Peti78 #24944 üzenetére

    Sajnos ez mind igaz, ám azzal nem tudok egyetérteni, hogy az adatvédelmet el kell engedni.
    Azt látom viszont, hogy az összes adathalász vállalat nagyon szeretné, hogy elengedjük, és annyira megóvhatatlannak tűnik a hétköznapi felhasználónak, hogy már egyáltalán nem is törekszik rá. Túl elfoglalt a fogyasztással.
    Sok munkája van ebben sok techóriásnak, teli tüdőből fújják a lufit vagy 15 éve.

    Viszont egy zárt, rootolhatatlan Android rendszeren is számos lehetőség van, hogy tudatos használattal csökkentsd - nem megszüntesd, ez nyilván lehetetlen - a szükségtelen adatszivárgást.
    Én pl az összes hozzáférést megvontam magától a Google keretrendszertől is, és hiába nyervogott minden program, hogy így nem fog működni, kiválóan működnek azóta is. ;]
    A másik, hogy a telóm nem kínában készült, hanem.. Mexikóban ;] A kínai részegységek használata nyilván elkerülhetetlen, de ebben is fontos difit érzek.
    Tehát a vásárlásommal egy kanadai cég, Mexikóban gyártott eszközét támogattam, amin egy USA-béli szoftvermulti (legyen az bármilyen pofátlan adathalász, nyugati cég, mégsem keleti, óriási a különbség) rendszere fut.
    Nem használok kínai alkalmazásokat sem, főleg nem úgy, hogy azoknak bármihez is hozzáférésük legyen.
    Nem a gonosz emberektől kell védeni az adatainkat, hanem alapvetően kell törekedni egy olyan egészséges informatikai kultúra használatára, ami a használt eszköztől függetlenül is jelentőségen csökkenti az internetre kiszórt személyes adataink és elemezhető, követhető szokásaink elérhetőségét harmadik fél számára.

    Viszont ahogy írtam, egy olyan mobiltelekommunikációs kultúra lett kialakítva a felhasználók fejében, hogyha látnak valakit, aki hasonlóra törekszik, vagy nem használ Xiaomit és millió testvérét, rögtön megy is rá a bélyeg hogy paranoiás, és a gyakran puffogtatott "majd biztos a te adataid érdeklik xy céget", vagy "nem érdekel, ha tudják, milyen pornót nézek", stb.
    Annyira inverz, hogy most menőbb ilyeneket replikázni (még tech fórumokon, pl itt PH-n is szoktam ezeket látni), mint felismerni, mekkora gáz van a piaccal, és mekkora szakadék van még az adatporszívó Google és a kínai állam illetve tech szektor elválaszthatatlan összefonódása között.

    Sajnos amúgy hasonló cipőben járunk, mert nekem is szükségem volt Androidra, azért váltottam rá.
    Ha nincs rá szükségem, talán még mindig az N900-am használom.
    Konkrétan egyetlen telefon volt, ami megfelelt az igényeimnek, melyek úgy néztek ki, hogy Android 6 vagy felfelé, nagy OLED kijelző, jó kamera 4k videóval, fizikai billentyűzet, és ne legyen féltégla. Ez lett a Priv.
    És azóta se tudom, mire lehetne cserélni. Az fxtec pro hatalmas, és nem ilyen jó a billentyűzet, a többi qwerty teló pedig még nagyobb, ráadásul méregdrága is. :(

Új hozzászólás Aktív témák