Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz PegoRal #5192 üzenetére

    Másikról korábban írtam, abban egy TL431 precízós söntstabilizátor állítja be a feszültséget. A TL431 talán a világ egyik legnépszerűbb alkatrésze, ha sokan nem is tudják, hogy szinte minden dugasztápban, PC-tápban és még sok eszközben ott figyel az emberek lakásaiban.

    Ezzel sokkal pontosabban lehet dolgozni, mint egy Zenerrel, egyéb előnyei mellett. A stabilizálni kívánt feszültség ellenállásosztóval konfigurálható. Alábbi rajzon az R1-R2 és R3 állítja be a 14,4 V-ot. R1-R2 eleve azért van két darabból összerakva, mert így tudták pontosan belőni a kívánt értéket.

    Hogy mennyire sikerült, azt persze meg kell mérni, én csak fórumos fotók alapján vázoltam fel a rajzot, pusztán szakmai kíváncsiságból és csak a szekunderkört, ami esetünkben érdekes. Pozíciószámokat pedig csak most írtam rá az érthetőség kedvéért, tehát az nem a panelnak megfelelő számozás.

    Ennél két üzemállapot van, az R ellenálláson folyó áram függvényében, amit a műveleti erősítő figyel. Normál töltőáramon az U1a kimenete alacsony szintre kerül, közvetve lejjebb húzza a D2 anódját, ezért arra nem folyik áram, az említett osztó tartja a kimenetet 14,4 V-on. Pontosabban legfeljebb addig engedi fel, hiszen a töltés kezdetén még lejjebb húzhatja az akku. A töltőáramot pedig a primer kapcsolótranzisztornál beiktatott áramkorlát nem engedi a kelleténél feljebb.

    Csökkent áramon, illetve terhelés nélkül viszont a műveleti erősítő a D2-n keresztül feljebb húzza az osztáspontot, amitől a kimenet lecsökken 13,8 V-ra, ha mindent jól eltaláltak, de ezt is ajánlatos ellenőrizni. Hogy pontosan mennyire áll be, azt az R4-R5-R6 tagok egyensúlya határozza meg, tehát ezeknél lehetne belenyúlni, ha módosítani kellene.

    De remélhetőleg belőtték már gyárilag, ha jól méretezték az ellenállásokat, a TL431-en nem fog múlni a pontosság.

    [ Szerkesztve ]

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák