Új hozzászólás Aktív témák

  • 5150

    aktív tag

    válasz (Bundás) #3912 üzenetére

    "Quake 3 így meg úgy, de Kiadó szemmel mekkora profitja volt az ID-nek az eladások és a tényleges játékosok számát illetően?"

    Az összes quake egyfajta "techdemó" volt Carmack(ék) részéről. Valójában a hangzatos felvezetések és reklámok ellenére, mindig arra mentek, hogy az idtech engine minél többfelé el legyen adva (ez sikerült is nekik, nagy bevételt hozott anno, csak Carmack elb**ta a pénzt a hobbijaira) Csak aztán "kissé" túlnőtték magukat. Néhányan még manapság is a quakeworld-öt tolják :)

    "Ez az engine soha nem lesz tökéletes"

    Nem is kell, hogy "tökéletes" legyen, de azért közel 3 év után már legyen kész könyörgöm.. Aztán ott van az is, hogy 2016-ban megjelent a Doom, aminek baszottjó engine van, mégsem azt használták fel, pedig házon belül ingyen lett volna. Helyette a (playereken) kisérletezgetés ment évekig a futottak még saber inc botladozásaival és bedolgozásaival. Megvan még, hogy hetente jött ki "patch" ami megváltoztatta a fegyverek erejét, lövések sebességét, playermodelek tulajdonságait stb? És akkor már javában tétmeccsek folytak, akkoriban ment az 1 millió dolláros összdijazású (sponsored by AMD) quakecon is. Nem csoda, ha AMD utólag kifarolt emögül a projetc mögül, hogy buktak rajta 1millát... Mondj még egy ilyen céget, aki ezt/ezeket ennyire pofátlanul meg meri lépni (és mondjuk nem román)

    "A Quake3 más korszakban született, sok generáció lőtte végig az számtek órákat, kolikban lan, nem volt ennyi multi game stb.; bele égett gyerek, tini, középsulis stb agyába a játék és benne maradt a feeling a mai napig, de már senkinek nincs annyi szabad ideje, megszűntek a klikkek, klánok, közösségek. Ahogy írta valaki, lassan csak a mag marad"

    Ez igaz, viszont az például, hogy "utódja" (az egyébként jól működő és még 2014-ben is stabil player bázissal rendelkező) QL klánok megszűnése "csettintsre" történt zenimaxék részéről. Konkrétan 10 perc alatt eltűnt az összes stat, klán, hivatalos weboldal több évnyi QL fórummal, barátlistákkal és mindennel együtt. Vagyis ez nem "természetes folyamat" eredménye volt, hanem a tulaj azt hitte vicces és értékeljük. De ezek a "playerbase destroyer" szándékok már 2013-tól tettenérhetők voltak. Az olyan szándékos módositások melyekkel egyik napról a másikra kizárták egy kattintással a linuxos és maces playereket, vagy mikor bevezették agyatlanul a loadoutot (úgy, hogy a szervereken még éjjelente is hemzsegtek a sarkokban ácsorgó nadespam only noobok, akik széttrollkodták az összes meccset) bevezettek olyan szarságokat, mint a HMG, a buzi announcer, meg az egységesitett ammo packok és sorolhatnám. A pontot az i-re a quake közösség pofán sz**rása jelentette, amikor a felsorolt (és még sok sok további) szándékos játékosszám csökkentő "javitópeccs" ellenére hűségesen megmaradt playerekkel még ELŐZŐ este sem közölték, hogy az addig ingyenes játék fizetős lesz. Helyette hangzatos ecsetelése ment a (sohasem volt/azóta se) "QL 2.0 előnyeinek", majd további csonkitások és lassitó limitációk a cfg-ben. Például mai napig ha feljön egy új játékos, 10 perc után kérdezgetni kezdi, hogy miért ennyire szar az FPS-e mondjuk RTX2080TI-vel. Ilyenkor külön el kell magyarázni nekik, hogy kapcsolja ki a com_idlesleep-et (ami se Q3A-ban, se a 2015 októbere előtti QL-ben nem volt soha) Szóval ez az egész nem természetes folyamat, vagy "lezárulása" egy korszaknak, merthogy a játékosok kiöregedtek, vagy ráuntak. Ismerek 60+ éves QL playereket is, nem egyet. Meg 16 éves újoncokat is nem egyet. De van az a torkonsz**ási limit, amit egy játékos közösség még el tud viselni a fejlesztők részéről és van amit már csak a fanatikusok/függők tudnak csak. Igy nem nehéz tönkretenni egy gémet. Tönkretenni tudnak, újat alkotni viszont már tehetség, hozzáértés és további skillek is kellenének (lásd QC vergődés)

    "Nem tudnak új játékosokat toborozni, más a trend, a játék elég skill orientált"

    Ezzel szerintem az overwatchos és cs:go-s közösség nem értene egyet (de még a cs1.6-ot is 10000-ek játsszák átlag napi szinten, ha megnézed a steamcharts profilját. És abban nincsenek benne a tört szervereken tört kliensel játszók) Nem véletlen az sem, hogy a cs:go-ra ennyire ráfeküdt sok sok év után a valve. Kb naponta jönnek hozzá javitó patchek, lehetővé tették a free2playt, nagyon durván felturbózták és fejlesztik folyamatosan az anticheat rendszert stb. Igaz, hogy a counter-strike nem "arena" gém, de azt érzed te is gondolom, hogy afölött is "eljárt az idő", ha az irásodból indulunk ki? Mégis jelen pillanatban is 562995-en játsszák és második a steamcharts listán. Még akkor is, ha a régi cs-motorosok nagy része nem örül azoknak a módositásoknak, amiket valve évek alatt a cs-n eszközölt. De még igy is.

    Szóval értem a nézőpontodat, de az enyém meg ez :) Lehet jól is csinálni. Csak az nem ilyen renyhe lusta fantáziátlan puhapöcs dilettáns garnitúrának lett kitalálva, mint amilyen a zenimax és jelenlegi "id software".

    [ Szerkesztve ]

    "Az információ korában az evolúciós szelekció azokat tizedeli, akik képtelenek a hamis információt megkülönböztetni a helyestől"

Új hozzászólás Aktív témák