Új hozzászólás Aktív témák

  • DM-Fan

    nagyúr

    Tekintettel arra, hogy a PS3-mam már elmúlt 3 éves, ezért elérkezettnek láttam az idejét, hogy szétszedjem, kitisztítsam és újrapasztázzam. Most volt egy kis időm és meg is csináltam. Akinek van egy pici affinitása a szereléshez, az bátran belevághat, nagyon egyszerű hardveres felépítése van, minden egymásra épül, teljesen logikus, a neten fellelhető Youtube-videók alapján simán kivitelezhető a dolog, annyira érdemes odafigyelni, hogy az egyes modellek között azért vannak felépítésbeli különbségek - és itt nemcsak a FAT és Slim modellek közötti különbségre gondolok.

    Nekem egy FAT 40 GB-os, CECHH jelölésű modellem van, 2008. elején vásároltam. A gépet azért használtam becsülettel, de mindig odafigyeltem, hogy a környezete tiszta legyen, heti rendszerességgel port törlök a lakásban, így a gép környékén és alatta is. A gépet úgy kéthavonta ki szoktam porszívózni, ami annyit takar, hogy a szemből nézve jobb oldalán, illetve a hátulján levő szellőzőnyílásokon keresztül alaposan át szoktam szívatni. Az utóbbi egy évben megfigyeltem, hogy ha picit melegebb volt a környezeti hőmérséklet, akkor már rövidebb idő alatt váltott a ventillátor magasabb fordulatba, mint a gép új korában. Ezért is gondoltam rá, hogy kitakarítom, újrapasztázom.

    Általános tapasztalatok:

    A gép nagyon könnyen darabjaira szedhető. Csupán torx- és csillagcsavarhúzók kellenek hozzá, semmi más. A gép - várakozásomnak megfelelően - szinte patyolattiszta volt belülről, nagyon minimális por volt csak benne - az is főként a tápegységen. A hűtőbordán, a ventillátor környékén és lent, a burkolat aljában szinte semmi, az alaplapon pedig abszolút semmi. Szóval továbbra is csak biztatni tudok mindenkit, hogy tartsa tisztán a gépe környékét és rendszeresen szívja ki a port belőle a szellőzőnyílásokon keresztül. Megéri, látványosan nem volt por a gépben.

    A gépet darabjaira szedve konstatáltam, hogy már ebben a modellben sem heatpipe-os a hűtés, mindösszesen két, egymástól független alumínium-borda figyelt a burkolat alsó felében, réznek nyoma sincs sehol. Az alaplapot lecsavarozva a bordákról látható volt, hogy a hűtőközeg viseltes, de abszolút nem mondanám drasztikusnak. Nem volt kemény, de persze lágy sem, de az ujjaim között még simán kenődött. A Cell egyik sarkában már nem nagyon volt paszta, de amúgy mind a CPU, mind a GPU megfelelő mennyiséggel volt ellátva, nem préselődött ki sehol a gyári paszta a kupakokról. A chipek és a bordák felületét is letisztítottam alkohollal, azt a kevés port nedves ruhával letöröltem a burkolatról, az alaplapot pedig magas nyomású levegővel és ecsettel megtisztogattam, a tápot alaposan kiporszívóztam.

    Az újrakenéshez Arctic Cooling MX-2 típusú közeget vettem, amely elektromosan nem vezet, viszont nagyon jók a hőátadási mutatói, rengeteg tesztben győztesként szerepelt. Leheletvékonyan megkentem a CPU-t is és a GPU-t is, majd fordított sorrendben összeraktam a gépet, minden flottul ment.

    A végén pöccre indult a gép, mindössze a dátumot kellett a netről újraszinkronizálni, mivel az alaplapi elemet is leválasztottam a szétszerelés során. Minden egyéb beállítás tökéletesen megmaradt, ahogy a HDD tartalma és az oprendszer sem érzékelt semmit a darabokra szedésből.

    Remélem ezek után elégedett lesz a gép, és kibír még vagy 2 évet. Teszteltem, több órát nyúztam játékkal is, Blu-Ray filmmel is, semmi gondja nem volt. A ventillátor ugyan dolgozik, de szerintem teljesen normális fordulattal. A folyamatot végigfotóztam, de nem kezdem el beszurkálni ide a képeket, mindazonáltal látom, hogy eredetileg mi hogy volt és azt is, hogy ugyanúgy raktam vissza.

    Szerintem kicsit túl is van lihegve ez az "évente-másfél évente szedessük szét és pasztáztassuk újra" téma, ez a gép több, mint három évet ment aktívan és egyáltalán nem volt vészes állapotban, mindehhez csak annyi kellett, hogy a környéke mindig rendben volt és jól szellőző helyen tartottam. Megjegyzem, a gép nálam horizontálisan fekszik. Ennek megfelelően a paszta sem volt drasztikus állagú és állapotú, kicsit egyenetlen volt, de semmi extra. Nem azt mondom, hogy nincs értelme újrakenni, de szerintem bőven elég ezt megtenni a méltányossági garancia lejárta után is - ahogy most én is tettem.

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

Új hozzászólás Aktív témák