Új hozzászólás Aktív témák

  • Chal

    addikt

    válasz Balinov #2328 üzenetére

    Sokan túlmisztifikálják szerintem ezt a dolgot. A konténer (pl. lxc, docker, vagy kubernetes) egy a chroothoz vagy jailhez nagyon hasonló megoldás, gyakorlatilag a host kernele futtat processeket ("alkalmazásokat") egy zárt, kontrollált környezetben. Kb. ugyanaz, mintha a hoston futtatnál valamit, csak maga a konténerizációs megoldás limitálja illetve szabályozza a futtatott process által elérhető dolgokat (más processek, memóriaterület, compute erőforrás, host filrendszere, network, stb...), ennyi az egész. Lxc esetén ez a zárt környezet egy komplett userspacet tartalmaz, azaz szinte egy komplett OS-t (a kernelt kivéve persze). Docker esetén jellemzően csak a minimálisan szükséges processek kerülnek a konténerbe, így az csak annyira funkcionális amennyire az adott process (alkalmazás, service, akármi) futtatásához szükséges. A Proxmoxnál szerintem nem volt túl jó döntés az LXC választása, mivel kicsit retro/idejétmúlt szemléletre épül. Én a helyükben már régen átálltam volna dokcerre, de a support miatt gondolom ez nem egyszerű történet. Azt mondjuk nem értem, hogy miért nem hozzák be a dockert párhuzamosan.

    VM esetén a host hypervisorként funkciónál, mint ahogy a neve is mutatja egy virtuális gépet futtat, annak minden velejárójával. Saját biosa van, saját virtuális hardware, saját bootloader és kernel fut benne, semmi köze a host os-hez vagy annak kerneléhez (hacsak nem annyi, hogy a virtualizációs réteget nyilván az adja hozzá). Ennek mindig van valamekkora overheadje, ebből adódik az, hogy a konténer némileg gyorsabb, kevésbé terheli a hostot mint egy vm.

    Ha semmi nem indokolja, akkor mindig a konténer használatát ajánlom. Pl. az említett Pihole esetén nem igazán van indok a vm-re. Jellemzően vm-ben olyan dolgokat érdemes futtatni, amik adott kernel verzióra dependelnek (pl. host kernelétől újabb vagy régebbi), netán custom kernelt szeretnél használni, valamilyen modul vagy funkció miatt, ami a host kernelében nincs meg. Illetve természetesen Linux kerneltől eltérő platformok esetén (Windows, BSD-k, stb...) is csak vm jöhet szóba.

    A minden egyéb "azt írta az XY, hogy neki instabil volt a Home Assistant konténerben" dolgot el kell felejteni a fenébe, sajnos egyre inkább tapasztalható az a jelenség, hogy téves következtetéseket vonnak le emberek az általuk tapasztalt hibákból vagy dolgokból.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák