Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
"A Proxmox Virtual Environment (röviden: Proxmox VE, PVE vagy proxmox) egy szerver virtualizációra optimalizált nyilt forráskódú Debian alapú Linux disztribúció. Lehetővé teszi a virtuális gépek és konténerek egyszerű telepítését és kezelését web konzol és command line felülettel. A programcsomag két LXC és OpenVZ konténerek, valamint a KVM alapú virtualizáció kezelését támogatja" (Wikipédia)
Hivatalos oldal: https://proxmox.com/en/
Hivatalos fórum: https://forum.proxmox.com/Véreshurka hozzászólásából
Új hozzászólás Aktív témák
-
code1005
senior tag
válasz code1005 #1049 üzenetére
Közben meg lett a megoldás: Tailscale in LXC containers · Tailscale
plata o plomo
-
ViZion
félisten
válasz code1005 #1052 üzenetére
Nekem Casa OS VM van, nem akartam a host-ra Tailscale-t. Ott sem tudtam dockerbe rakni, nagyon nem kerestem a megoldást, átállítottam a portokat...
Megint frissült a kernel: proxmox-kernel-6.2.16-10-pve
Elég gyakori a frissítés, nem gondoltam volna.powertop --auto-tune:
ez restart után is végrehajtódik? Ehh.. hibát dobott, ehhez ma nincs kedvem...
root@pve:~# powertop --auto-tune
modprobe cpufreq_stats failedLoaded 0 prior measurements
Cannot load from file /var/cache/powertop/saved_parameters.powertop
File will be loaded after taking minimum number of measurement(s) with battery only
RAPL device for cpu 0
RAPL Using PowerCap Sysfs : Domain Mask d
RAPL device for cpu 0
RAPL Using PowerCap Sysfs : Domain Mask d
Devfreq not enabled
glob returned GLOB_ABORTED
Cannot load from file /var/cache/powertop/saved_parameters.powertop
File will be loaded after taking minimum number of measurement(s) with battery only
Leaving PowerTOPA parameters file üres, ehh, csak rákerestem:
powertop --calibrate
ezzel adatokat gyűjt, nem végzett még.Pre-tuned:
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
ViZion
félisten
válasz tasiadam #1056 üzenetére
Este sokáig ment a calibrate, feladtam végül. Majd ma este meglesem, h változott-e valami.
Egy bánatom van még, hogy a Casa OS (Ubuntu server alapon, Q agent telepítve) a PVE status-ban 90% ram használatot ír. Casa OS-ben minimálisat ír, de annak sem lehet hinni, mert nem a htop-ból vagy ilyesmiből veszi az adatokat sajnos. htop szerint nincs 90% ram foglalva, szal. ehh... Ha több ramot kap, akkor is ez a jelenség van PVE-ben.
Mennyire foglalkozzak ezzel?Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
amargo
addikt
Tegnap este felpattintottam én is a Tailscale-t (már többször kiszerettem volna próbálni). Alapjában véve elég egyszerű, én most még csak docker-be tudtam felrakni az volt számomra a leggyorsabb. Egy apró észrevételem van vele, hogy az Android-os kliense kicsit bug-os.. shortcut menüből van, hogy nem akar elindulni. Nálam többször elvesztette azt a beállítást, hogy az egyik exit node-ot kiválasztottam, ugye a belső hálózaton akartam elérni a tool-okat és ami furcsa az emby-t nem érte el, minden más látszólag megy.
Amiért szükség volt rá, hogy hamarosan NAT-olt hálózat mögé fogok én is kerülni és már nem akarok port forward-al vacakolni, hanem akkor minden p2p, tunnel-el lesz megoldva, (kivéve a torrent..).“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
-
-
ViZion
félisten
válasz gery2123 #1060 üzenetére
Átolvasom. Van minimum is megadva. Ballooning a PVE-be be van kapcsolva, "QEMU Agent installed and running"...
PowerTOP: calibrate, majd C7 lett a vége.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
ViZion
félisten
válasz gery2123 #1060 üzenetére
Nem UEFI telepítés, nem találom, h hol van a loader.conf fájl
ehh, etc/modules lesz az.[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
Nah, itt tartok:
PVE ezt mutatja, igazán a grafikon a káosz, de néha a bal oldalon is marhaságot írt.
Ez a Casa OS htop:
Ez a Casa OS saját mérése, azt észrevettem, h ami nem docker, nem casa, azt nem is veszi bele:
Virtio modul tenger: Balloon-t nem láttam, de sebaj. ETC/Modules-hez hozzáadtam:
virtio_load="YES"
virtio_pci_load="YES"
virtio_balloon_load="YES"
restart, a helyzet javult kicsit:
Itt már a grafikon is jobb.Érdekes, h neten keresgélve pont a FreeBSD-re panaszkodtak, h minden ramot foglal, PVE szerint max a használat. Ez nálam jól működik, opnsense szépen visszaadja, ami nem kell. Lehet régi cikket találtam, azt nem is néztem.
Sebaj, a ram elég mindenre, csak jobban örülök, ha minden OK. Köszönöm a kitartó türelmet és a segítségettasiadam: azt gondoltam, h biosban engedélyezem, 'oszt teszi a dolgát... A C-state nézegetés fel sem merült bennem.
-
amargo
addikt
No eddig nagyon úgy fest, hogy az ASM1062-es external controller kezd leépülni, a kábeleket nem cseréltem még, csak a két disk-ből az egyiket egy alaplapiba dugtam és most halad a scrub mind a két disk-re. Meglátjuk mi lesz.
Milyet érdemes venni, ha bebizonyosodik, ha tényleg ez volt a baja?
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
ViZion
félisten
válasz tasiadam #1067 üzenetére
Jellyfin tetszett, csak kb. semmi támogatott kliens nincs. Kodi alól kieggel használható, de marha macerás. Meglepő, de Rasplex-el a Pi Zero W (nem a kettes!) wifin szépen minden fHD-t lejátszik. Kicsit komótos a menüben, film elején pici pufferelés van (mint mondjuk YT-nál, pár sec), CEC működik, TV távkapoccsal vezérelhető. Ez is LibreElec alapon van. De rengeteg más vashoz is van Plex kliens.
Amúgy a Kodi a legszerényebb tudású, smb és nfs megosztással is küzdött, DLNA-t nem találta, mindent gépelni kellett neki... a Plex az félelmetesen egyszerű, kliens-szerver összerakta magát.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
ViZion
félisten
válasz tasiadam #1069 üzenetére
webnél a böngésző a kliens, a kis Pi0W szíve megszakadt, amikor így néztem.
Rasplex készen kapja a filmet a szervertől, kész. TV nem okos.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
ViZion
félisten
OK, ismerem, van docker is. De Pi 0 W-re van kliens? Amúgy semmi bajom a Plexel, könnyeedén azonosított mindent, pár filmnél kellett pontosítani. Nem világos, h miért használnak helyette pl. Kodi-t.
#1073: oh, nem tudtam. De telefonon ritkán nézek filmet, ha igen, akkor átmásolom, mert nem itthon nézem.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Na ma reggelre csaK összeállt ez az Odroid H2+ + Proxmox téma CHR-rel.
Desktop --> HTPC
HTPC--> Desktop
Utóbbi valamiért nem az igazi még, de nem volt időm foglalkozni vele, jó pár álmatlan éjszakát okozott ez is, hogy tisztességes sebességgel menjen
Sajna nem is biztos, hogy fogok tudni érdemben előre lépni, mert az a baj, hogy a HTPC-be a 2.5G az USB-s realtek 8156 van, az asztaliba I226V van, az odroidba meg RTL8125B szóval driverezésen is sok múlik, nem tudok 2 teljesen egyforma gép között mérni szoftverezést tekintve.
De a korábbi 200-300 mbit után ez már jelentős előrelépés
Rengeteg mindent próbáltam, proxmox, ubuntu, winserver, ezeken belül is különböző VM progikkal minddel volt valami.
Pláne örülök mint majom a farkának, mert linux tudásom az nem igazán sok volt eddigÚj hardverek számlával, garanciával érd PM.
-
Shummo
senior tag
Sziasztok. Jelenleg Raspberry Pi-4 et használok (Raspbian OS).
Ezen pedig HA supervised (docker) mellett van már pár dolog amit futtatok (qbittorrent, nextcloud, wireguard, mariadb) + NASként is funkcionál
Tervezem a PI-t lecserélni valamilyen combosabb miniPCre, és a kapott infók alapján azt javasolják, hogy proxmox VM-et használjak majd.Kérdésem az lenne, hogy milyen erős gép kell ahhoz, hogy egy VM-be fusson a hassio, egy másikban meg csinálnék egy Debian OS-t, és ott futtatnám az összes többit? Viszont szeretném, hogy azért maradjon még benne bőven lehetőség a fejlesztéshez későbbre (pl plex server) (Amúgy az RPI4 jelenleg 8-12% CPU terheltségen van)
Illetve szeretném, ha mindenképp lenne egy GUI is elérhető a Debain rendszeren (távoli asztalon keresztül néha egyszerübb nekem megcsinálni pár dolgot, mint parancssorban)Ehhez milyen kisgépbe gondolkozzak, ami azért még rendelkezik tartalékkal új dolgokhoz, viszont nem fogyaszt sokat. (Rpi jelenleg megvan 8-10Wból SSD+1TB HDDvel)
-
Shummo
senior tag
válasz szpeti40 #1083 üzenetére
Köszönöm a válaszokat. Igen hp/dell/lenovo vonalon gondolkozok.
Jelenleg egy kinézettem : Lenovo ThinkCentre M720q Tiny
CPU: Intel® Core™ i5-8500T (6 mag, 6 szál)
RAM: 2x 8GB DDR4
Háttértár: 256 GB Nvme SSD -Új !
De tasiadam válasza alapján lehet, hogy kicsit túllő a célon.
Ez esetben viszont akkor lehet félre értek valamit. Amikor a proxmox-ba majd meg kell adni hogy hány CORE-t használhat, akkor az egyes VM-ek között lehet átfedés?
Tehát ha CPU 4magos és adok 2 magot hassionak, meg 2et egy Debiannak, akkor tudok még létrehozni 3. vagy 4. VM-et is?
Illetve megyek egyszerre 4 / 4mag mindkét VMnek? -
-
tasiadam
Topikgazda
CPU overprovisioning van es CPU time, nem core allocation. Lehwt tobb CPU-t kiosztani, de sosem fog minden 100%on porogni. Pl az osszes mag osszes orajele az 100%. Es ha kiadsz 1 magot, akkor o az osszes max X szazalekat fogja kiosztani annak a procinak, ami 1 maggal egyenlo. Emiatt lathatsz 100% folotti cpu hasznalatot, mert egyik meg adja az idejenek 50%-at, a masik meg 52%-ot. De ja, folosleges kiosztani sokat. Nalam 4 mag 4 vm-el 2%-on porog.
[ Szerkesztve ]
Boldog s̸̺̳̾͝p̶̝̖̅ò̵̫̾ọ̷̃͒k̸̮̓t̵͈͌͝o̶͓͘b̵͓͔͘è̸̱r̷̙͈̅̀ mindenkinek!
-
ViZion
félisten
Nincs olyan, h túl erős gép , ha belefér a keretbe. Ezen bőven van lehetőség kísérletezni. Kezd egy vállalható/várható mennyiségű ram-al és CPU-val. Használat alatt figyeled a VM-eket, akkor kiderül majd, hogy mit kellene még növelni esetleg.
-
nagyúr
-
ViZion
félisten
lejt a kábel
Cégnél mértünk párat az irodában anno, itt csak egy irányban, de eltérő sebességek voltak, pedig OS és a vasak az irodán közel egyformák. A szervernél ugyan abba a switchbe dugva... én lerendeztem annyival, h biztos a telepített progik miatt más a sebesség.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Shummo
senior tag
Köszönöm az eddigi válaszokat.
Következő kérdésem a TrueNASsal kapcsolatos. Jelenleg a "NAS" szerepél egyszerűen a Rpi 4 oldja meg, egy külső 1Tb HDDvel. A raspbianon configurálva van a smb/nfs elérés. A számomra tökéletesen megfelel.
Kérdésem az lenne, hogy a TrueNAS VMként megéri ilyen egyszerű használatnál is? Vagy sokkal bajosabb/ sok erőforrást felemészt és teljességgel felesleges. -
ViZion
félisten
ha az smb konfigolás megy és nincs igény a TrueNAS extráira, akkor a fentebb említett Debian/Ubuntu elgyőzi ezt lazán. Ezért én nem indítanék VM-et.
-
tasiadam
Topikgazda
Ha a TrueNAS-t használ, ott is van virtualizáció, asszem type2, de fordítva is használhatja. De én is külön VM-re raktam a sambákat, mert mind külön disket kapott (Egyik az tegnap egy 400-as intel DC SSD-t)
Boldog s̸̺̳̾͝p̶̝̖̅ò̵̫̾ọ̷̃͒k̸̮̓t̵͈͌͝o̶͓͘b̵͓͔͘è̸̱r̷̙͈̅̀ mindenkinek!
-
ViZion
félisten
válasz tasiadam #1095 üzenetére
Igen, nálam is az volt az elején a kérdés, h TrueNAS, PVE vagy a HA legyen az alap, mert mindháromban kivitelezhető minden, amit szerettem volna. De opnsense miatt a PVE lett a befutó, eddig nagy a szerelem. Bár utóbbi napokban a realm-ot néha elkapcsolja belépésnél és így nem is fogadja el a kódot... fura.
Új hozzászólás Aktív témák
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Androidos fejegységek
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Lexus, Toyota topik
- Nyomtató topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs