Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Mcrazy

    őstag

    Sziasztok!

    Két megoldást szeretnék megosztani, amivel a HGW után kötött routereken lehet az IPTv-t használni kábelen, közvetlenül vagy switch-el, illetve Wifi-n egy Repeater közbeiktatásával.
    Az első megoldást a neten találtam, a másodikra pedig próbálkozások közben jöttem rá.
    Mivel nem vagyok hálózati szakember, sőt elég keveset értek a hálózatokhoz, ezért ne kérdezzétek meg, hogy „miért és hogyan működik” mert nem igazán tudok rá válaszolni.
    Mindkét megoldás feltétele, hogy OpenWRT/Lede firmware legyen a router-en, mert csak ezekben lehet a módosításokat elvégezni. Cserébe nincs szükség IGMP támogatásra és a HWG Ip címéhez kötődő alhálózatra (x.x.1.1 – x.x.1.2), valamint WAN portból LAN portba dugott kábelre. A WAN port, Ip cím és tűzfal beállítás marad a helyén.
    Azokon a routereken, ahol a Hálózat -> Kapcsoló menüben a VLAN ID-ban csak a CPU és +4 port látható (tehát a WAN port nem), ott a WAN port oldalára nem tudtam áthelyezni egyetlen portot sem a 4 LAN portból. Ezeknél a routereknél csak a vezeték nélküli megoldást tudtam alkalmazni és tesztelni. Ha valakinek beugrik valami megoldás, akkor szívesen várom.

    1. Vezetékes megoldás:

    Az egyik LAN portot, amit az IPTv-nek szánunk (A példában az 1-es port lesz módosítva), le kell választani a többi LAN port közül és áthelyezni a WAN port mellé.
    Ehhez lépjünk a Hálózat -> Kapcsoló menübe, majd a VLAN ID 1. sorában az 1-es portot – Címkézetlen –ről (Untagged) állítsuk Ki-re (Off).
    Ezután a VLAN ID 2. sorában ugyanezt (1-es) portot állítsuk – Címkézetlen-re (Untagged).
    Router újraindítás és kész is vagyunk. Az 1-es LAN porton a HGW fog ip címet osztani, erről használható a set-top box, az összes többi porton a router beállításainak megfelelően kerülnek az ip-k kiosztásra. Természetesen több port is leválasztható, amennyiben szükség van rá.
    Ha a számítógépünk a módosított portba volt csatlakoztatva, húzzuk ki a kábelt és dugjuk át egy másik (nem módosított) portba, mert innen már nem tudjuk tovább menedzselni a router-t.

    2. Vezetéknélküli megoldás:

    Lépjünk a Hálózat -> Wifi részhez és adjunk hozzá egy új Wifi-t (nem baj, ha van már egy, most 2 lesz )
    Általános beállítások: ESSID: A meglévőtől eltérő név (Pld: Wifi2)
    Mód: Hozzáférési pont (Acces Point)
    Hálózat: WAN bepipálva, többi üres
    Csatorna: Az optimális. Nálam u.a mint az első Wifi-nél, nem bántják egymást.
    Vezetéknélküli biztonság és Mac szűrő: Ahogy szeretnénk.
    Mentés és Alkalmazás, router újraindítása és kész.
    A 2. wifi-n a HGW fog ip címet osztani, erről használható a set-top box. Az 1. wifi-n a router beállításainak megfelelően kerülnek az ip-k kiosztásra.
    Érdemes a Qos-ben a WAN interfészt úgy beállítani, hogy ne vegyük el a sávszélt az IPTv elől.
    Íme egy példa:
    Nálam 40/10-es net van. A set-top box-oknak HD adásnál max 6 Mbit/s-ra van szükségük, ezért a Qos-ben a WAN résznél a letöltést 34 Mbit/s-ra állítottam. Így biztos marad elegendő sávszél letöltés közben is Tv nézésre.
    Csatlakozás után lehet a 2. wifi ESSID-jét rejteni, valamint MAC szűrést beállítani, így teljesen védett marad az IPTv-s hálózat.

    [ Szerkesztve ]

    Üdv: Mcrazy

Új hozzászólás Aktív témák