Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Feherfy
tag
Adott 2 gangos [kapcsolóhoz] tartozó világítást szeretnék okosítani. Az egyik körön 2x12W-os, a másik körön 4x12W-os álmennyezetbe süllyesztett LED panelek találhatóak. Nullás vezetéket nem hiszem, hogy be tudnék húzni a dobozba, az álmennyezet pedig eléggé korlátozza a vezetékek hozzáférhetőségét.
Nemrég volt szó [erről a termékről], ami talán jó lenne nekem is. Van tapasztalata valakinek vele, hogy mennyire megbízható?
Illetve jól értelmezem, hogy a synology nasomon futtatott homebridgen zigbee2mqtt pluginnal működőképes lehet a dolog? -
meili
tag
válasz vampire17 #25544 üzenetére
Lehet, hogy egy kicsit túlzásba estem, amikor azt írtam, hogy az alapanyagár nem számít neki. Ez már nem kicsit húzósabbnak tűnik a Shelly-nél, ebben az esetben inkább marad az eredeti elképzelés.
Jelenleg távirányítós redőnyök vannak az ismerősömnél. Van arra valamilyen megoldás, hogy a Shelly 2.5-ösökkel egy olyan RF adót vezéreljek, amit rá lehet tanítani a redőnyökre, vagy mindenképpen motorcserés lesz a dolog?
Ha váltunk kapcsolós motorokra, és mindenképpen ragaszkodik a távirányítós megoldáshoz is, van arra megoldás, hogy a Shelly 2.5-ösöket valamilyen adapterrel távirányítóval is vezérelhessük? Egy (akár az eredeti) távirányítóval vezérelhető relé lenne erre megoldás talán a Shelly kapcsoló bemeneteire kötve. De úgy már lehet, hogy túl nagy helyet foglalna. -
meili
tag
válasz Feherfy #25556 üzenetére
Nem veszti funkcióját. A relé azt nézi, hogy a kapcsolónak változott-e az aktuális állapota, azaz például:
- kapcsolót felkapcsolod => relé felkapcsolja a lámpát
- relével más módon lekapcsolod a lámpát
- kapcsolót lekapcsolod => relé felkapcsolja a lámpát*Annyi, hogy nem mindig felkapcsolt állapotban lesz a lámpa is felkapcsolva, de ezt már megszokhattuk váltókapcsolónál is. Valakinek meg szimpatikusabb, ha a billenőkapcsoló ilyenkor ki van cserélve nyomókapcsolóra.
[ Szerkesztve ]
-
fecus
őstag
Ezeknek a Zigbee reléknek biztosan így van a logikai viselkedése/táblája?
Ez ugyebár olyan mintha alternatív kapcsolók lennének?
Meg van ez valahol írásban vagy táblázatban?
Esetleg Tasmota firmware esetén ez a logika módosítható?
Nekem Sonoff van Tasmotával és azt szeretném összehozni.[ Szerkesztve ]
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
meili
tag
Nem tudom, hogy minden relénél így van-e, amivel eddig én találkoztam (nem túl sok fajta), azoknál igen. És általában módosítani is lehet, hogy hogyan viselkedjen a relé a kapcsoló különböző állásaira, szóval a logika akár módosítható is. Én megnézném a megvásárolni kívánt relé leírását.
-
canniball
nagyúr
Időpontra lehet állítani. Napkeltére/napnyugtára szintén, de ezt csak egyszer próbáltam az érdekesség kedvéért, illetve ez esetben a listából csak nagyobb települések, városok választhatók (ha írsz egy pontos települést ránézek). Egyéb időjárási körülményre (pl. vihar) szintén programozható. Nem tudom a Shellynél hogy van, a Broadlink ezeket a paramétereket a netről nézi.
Kalibrálni szerintem nem lehet, nem emlékszem ilyen menüpontra.
Nem tudom hogy számbeli korlát van-e, nálam 10 redőny van ráprogramozva (plusz három dugalj és két IR eszköz) . De mivel ez csak egy IR (és RF) jelet tanuló eszköz nem hiszem hogy (lakásnál/családi háznál gondot okozó mennyiségű) korlát lenne benne.[ Szerkesztve ]
https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...
-
meili
tag
válasz canniball #25563 üzenetére
Redőnyvezérlés szempontjából szinte mindegy, hogy mikor van napkelte vagy napnyugta, a budapesti időpont jó az egész országra. Viszont aktívan használom az automatizálásoknál a %-ban megadott nyitottsági állapotot, ami ha hiányzik, az gond.
Ja, és gondolom, ennél nem kapsz visszajelzést a redőny állapotáról, szóval ha nem látod, akkor csak reméled, hogy valóban megtörtént.
[ Szerkesztve ]
-
canniball
nagyúr
Megnéztem az appot, lehet csak én vagyok béna, de nem látok %-os állítási lehetőséget. Minden eszközhöz csak a saját parancsait lehet rendelni automatizálásnál, azaz a redőny esetén fel, le, stop.
Visszajelzés automatizálásnál természetesen nincs (a Shellynél milyen visszajelzés van?), csak kiküldi a jelet. Legfeljebb azt is be lehet állítani, hogy küldjön push üzenetet is a telefonra, de azt hiszem nem erre gondoltál. (Amúgy stabilan működik kb. 150 nm-en, vasbeton födémen keresztül is.)
Aztán lehet hogy másként felprogramozva* vagy más program (pl. HA) alá integrálva működnek ezek a dolgok, de ehhez én már nem értek, csak a gyári alkalmazást próbáltam.*Többféle eszközt lehet felprogramozni, a redőnyöket pl. függönyként tanítottam be, mert így elérhető az említett 3 parancs (ha redőnyként tanítja az ember akkor valamiért csak fel/le opció van).
https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...
-
meili
tag
válasz canniball #25565 üzenetére
A Shelly visszaküldi a redőny aktuális állását %-os értékben, le tudom olvasni a telefonos alkalmazásból. Akkor is, ha a fali kapcsolóval működtettem a redőnyt, mivel az is a Shelly bemenetére van kötve. Ha elakad a redőny, és megáll, vagy elindul ellentétes irányba, azt is visszajelzi.
-
canniball
nagyúr
Na ilyet az RM4Pro nem tud, ez csak egy IR és RF jelet tanulni, majd küldeni képes eszköz. Utólag már én is tudom, hogy jobb lett volna a "sima" motor és egy ilyen okosító kütyü, de a redőnyözéskor még ezekről nem tudtam, így most azzal kell dolgozni ami adott...
Ha esetleg tudsz majd végül jobb megoldást oszd meg légy szíves, de én emiatt nem cseréltetem ki a motorokat.https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...
-
meili
tag
válasz canniball #25567 üzenetére
Ha nagyon elszánt vagy, akkor kicserélheted a motorokat, a régieket meg el is lehet adni, és akkor kisebb a bukó. De ahogy látom, nem lesz észszerű megoldás a problémára. Legalábbis a Shellyvel történő RF adó vezérlés esetén sem kapnánk igazából visszajelzést, úgyhogy a távirányítós motorok buktak.
Még az érdekelne, hogy kapcsolós motorokat lehet-e Shellyn keresztül távirányítóval vezérelni, de erre is kis esélyt látok, hogy értelmes megoldás szülessen. -
vampire17
addikt
Tudtok olyan szolgaltatast, ami ad triggert egy adott regiorol ha ott nagyobb vihar van? (pl mint az idokep riasztasa mobilon. Annak a triggeret nem lehet valahogy elcsipni?) nyilvan valami magyar lenne a jo.
-
meili
tag
válasz Degeczi #25569 üzenetére
Igen, itthon én is Home Assistanton keresztül Zigbee gombokkal terveztem megoldani a gombos redőnyvezérlést (de már nem fogom, mert rájöttem, hogy az automatizálás miatt minimális az esetszám, amikor kézzel is hozzányúlnék, akkor meg ott van a telefon), de az ismerősömnél nincs home assistant. És mivel nem szeretném folyamatosan supportálni, ezért nem is lesz.
-
szat8
tag
válasz Vodike #25574 üzenetére
Hm, nem is tudtam, hogy van ilyen.
Gondolom pontosabb, mint a nemzetközi oldalak.
A darksky api is tud ilyesmit, de az nemsokára kifut sajnos.
A helyette kedvelt openweather api-ban is látok alert érzékelőt, az nem annyira pontos? -
tsilver
aktív tag
full kezdő kérdés, 1-2 mondatban hogy alapaszinten megértsem mi a különbség a HA és a hass.io között. Annyit megfejtettem, hogy ez utóbbi virtual gépen fut. a HA mg natívan pl egy Pi-n. és hogy jön ide a dokker?
AudioPC, FireStick 4K Max, Home Assistant, Vu uno/4K SE, Kobra 3D
-
LógaGéza
veterán
válasz tsilver #25578 üzenetére
Hass.IO mint olyan már nem létezik. Itt le vannak írva nagyjából, hogy mi micsoda.
A Home Assistant OS alatt is Dockerben futnak a dolgok, sőt, minden Supervised telepítés alatt is. A Core-nak van olyan verziója, amit lehet Python-venv alatt használni."Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
meili
tag
Hogy az átlag user nem szívesen rendel Kínából terméket noname gyártótól, ha nem a legolcsóbb ár a szempont, és garanciát is szeretne. De még szakmabeliként is jobban örülök, ha egy designos kivitelben kapom a terméket, minthogy a csupasz NYHL-t használjam.
És mivel noname gyártó, inkább nem építeném be ismerősnek sem, mert az ingyen support esélyéért sem rajongok.Ettől függetlenül tényleg köszi, ez pontosan azt tudja, mint amit kerestem, csak kicsit sajnálom, hogy ebbe az irányba megy el minden, hogy Kínából rendelek, és vagy plusz terméket veszek, vagy hónapokat várok az újra, ha valamiért tönkremegy.
Ezért is szimpatikusak a Shelly termékei, mert ha akarom, ma megrendelem és holnap itt van, vagy átveszem ma személyesen, és ha valami gond van vele, akkor meg garanciában cserélik. -
kano
nagyúr
válasz Degeczi #25569 üzenetére
Ugye ez működik Google Home-al is?
Köszi!„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” Winston Churchill "Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!" "The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge." Stephen Hawking
-
zsamiatt
őstag
Sziasztok
HA alatt hasznalja valaki a caldavot es a nutot. Volt egy syno frissites azota nem erem el a naptarat es a nutra is hisztizik. A caldav hibas linket ir. Pedig tutira jo mert az outlookbol is ezt hasznalom.Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- Érdeklődés privátban!
-
cpt rodgi
tag
sziasztok
Kerdesem az lenne van e valamilyen mod arra, hogy a flashelt ( tasmota) wifis villany kapcsolot , valahogy "szervermentesiteni".
Nalam ugyan HA fut, es minden oke, de le szeretnem cserelni, okos mehanikusra. (asszony mar megöl az erintös miatt) igy betennem oda ahol viszont "központra " lehetoseg nincs. lenne hagyomanyos erintö.bar erzesem szerint az eladom es veszek mast az eletkepes.. valaki cafoljon meg pls
-
gya/352
tag
válasz enesbcs #25547 üzenetére
Még egyszer köszönöm az indító segítséget. Két estét elszenvedtem ezzel a néhány sorral, végül egy kicsit más lett a megoldás, mert ahogy te írtad a commandArray utáni részt, az nekem nem működött, de commandArray['UpdateDevice'] már működött.
Már csak azt kellene valahogy megoldani, hogy a scriptet az alap értékek változása indítsa.
Ha erre is van valami ötlet megköszönöm, mert a netes példákban csak esemény által triggerelt futtatást találtam. -
-
LógaGéza
veterán
válasz cpt rodgi #25588 üzenetére
Ha nem működik központ nélkül, akkor ott valami rosszul van konfigolva. Alapértelmezésben is úgy van, hogy az első gomb (Button1) kapcsolja az első relét (Relay1), a második gomb (Button2) a másodikat (Relay2) stb.
Nézd meg a konfigodban, hogy mire vannak állítva a kapcsolók (switch vagy button), valamint a relék számozása megfelel-e a kapcsolókénak. Ha az rendben van, akkor kérdezd le, hogy a SetOption 73-nak és a ButtonTopic-nak mi az értéke (0 a jó mindkettőnél)"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
Degeczi
nagyúr
válasz cpt rodgi #25588 üzenetére
Fontos lehet még a wificonfig 5-re állítása, h ne indítsa magát folyton újra ha nincsen wifi
-
zsamiatt
őstag
válasz tsilver #25591 üzenetére
tudom. Az outlook ment is relatív probléma nélkül. Bár ott is vissza kellett tenni előszór a webdavot.
de a link amit kiad nem jó. Azon kellett bűvészkedni, de már meg van a megoldás.
A nutra is meg van a megoldás. Felülírta a hozzáférési beállításokat miközben a GUI-n úgy mutatta, hogy minden oké.[ Szerkesztve ]
Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- Érdeklődés privátban!
-
LógaGéza
veterán
válasz Degeczi #25592 üzenetére
Lehalt a múltkor éjszaka közepén valamiért az AP-m. A szünetmentes előtt van egy BW-SHP8 ESPHome-al. Az mikor újraindul, akkor egy pillanatra lekapcsol a relé. Képzelheted milyen boldog voltam, amikor hajnal 3-kor fel kellett kelnem debugolni, hogy mi a fenéért sípol a szünetmentes egyet 10 percenként....
"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
Degeczi
nagyúr
válasz LógaGéza #25595 üzenetére
Kicsit más, de hasonlóan nem volt vicces, amíg CC2530-as routereket használtam a jobb lefedettség miatt nappaliban, hogy a spájzban lévő HA-s gép CC2531-es koordinátorához kapcsolódjanak. Persze előbbieket szünetmentes nélkül, hiszen áramszünet idején tökmindegy, ha kiesnek a Zigbee-s érzékelők is. Ja, az mindegy - de az már kevésbé, h mint azt egy eldugott megjegyzés írja a fw leírásában, háromszori power on-off ciklus indítja az újrapárosítást... ez pedig simán előfordul néha bizonyos áramszüneteknél, így kétszer is sikerült belefutnom, h minden Zigbee-s eszközt újra kellett párosítanom, mire rájöttem, miért történt...
Amúgy Tasmotával sem kizárt ilyesmi, ezért célszerű is a SetOption65-öt 1-re állítani ez ellen.
(ott szerencsére 6 ilyen ki-be ciklusra van szükség a törléshez, ami azért már ritkán fordul elő - de emlékszem, vmelyik külföldi fórumon panaszolta egy távol-keleti srác, h vmi 200 eszközt kellett újra beállítania emiatt... ráadásul együttérzés helyett többen hülyézték, miért nem nézett utána - dehát amíg az ember nem tudja, h ez lehetséges, nem is számít rá) -
amargo
addikt
válasz Degeczi #25596 üzenetére
Ez a ritkán fordul elő nálam pont előjött
Akkor még be kellett járni munkába és tél volt, a kazán pedig rákötve.. vagy 8x volt ilyen kis apró áramszünet egymás után, ami persze resetelt mindent a házban (még nem volt sok dolog..), azóta ez default beállítás nálam és saját firmware-t fordítok mindig inkább.
Nálam is pont ugyan ez volt, hogy fingom sem volt, hogy defaultra fogja nyomni az eszközöket, nem olvastam el az összes option-t.“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
szat8
tag
válasz amargo #25597 üzenetére
Shelly reléknél is resetel a gyári fw úgy emlékszem 5 egymás utáni on-off hatására. Már megfordult a fejemben, hogy mennyire valós veszély ennek a véletlen kialakulása, de ezidáig nem volt rá példa. Persze ezek híres utolsó szavak.
Vagy 5x fel-lekapcsolásra csinálja csak, nem is áramelvételre? Nem vagyok benne biztos.[ Szerkesztve ]
-
spider23
aktív tag
Ha már tasmota. Olyan gondom van hogy 3 routert használok a házban ami egy hosszúkás ház. Középen van a fő router ami 1 es csatornára van állítva. A két szélső pedig 7 es csatornán és mindegyik ugyan az a wifi bejelentkezője. Eddig hibátlan. Viszont a középső fő routerhez kb 4 méterre 1 fakra van egy sonoff basic tasmotával. Az istenért nem akar ehhez kapcsolódni hanem állandóan a sokkal messzebb kb 15 méterre lévő 3 falra lévő routerhez akar csatlakozni kevés sikerrel. Ha néha össze is jön neki kb 8% a jelerősség. Természetesen állandóan megszakad. Wifi keresésnél kiadja mind a 3 router wifi mac címét, de nem választható hogy melyikhez kapcsolódjon. Lehet ezt valahogy orvosolni? Van egy beállítás hogy indításnál a legerősebb wifihez csatlakozzon, de az semmit nem ért.
Új hozzászólás Aktív témák
- DIGI kábel TV
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Mini-ITX
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Call of Duty: Black Ops 6
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Wise (ex-TransferWise)
- Gaming notebook topik
- PlayStation 5
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest