Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Veron
addikt
Köszi ilyesmire gondoltam.
Akkor ezek szerint egy Shelly 1 elég lehet. És ha jól értem az mindegy, hogy ennek nincs fizikai összeköttetése a redőnymotorral. Kapjon áramot és csak egy triggerként az appban beallotott funkciót hajtja végre?"Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."
-
m4rk.89
aktív tag
Próbálnék xiaomi wifis cuccokat feltenni Ha-ba, de az ios backupban található ZTOKEN 97 karakteres és nem fogadja el HA, mert 32 karaktert vár.
mit csinálok rosszul? -> szerkesztve: decryptelni kell sorry, közben megtaláltam
[ Szerkesztve ]
-
-
fo_di
őstag
-
Chal
addikt
Ennyire buta a Shelly cloud? Illene tudnia, hogy pl. félúton (vagy valahol) állítja meg a redőnyöket (már persze ha Shelly 2/2.5-ök vannak), meg mondjuk azt is, hogy két klikk fel, 1 klikk le. Sose próbáltam amúgy, sok Shellym van, de engem nem érint, csak tudom hogy van, meg hogy nagyon hype-olják a saját FB csoportjukban
[ Szerkesztve ]
-
kenand
veterán
válasz drogery #15301 üzenetére
white list: barand (HP, Lenovo stb ) gépeknél gyakran van white list, az annyit tesz, hogy nem fogad el akármilyen miniPCI Wlan kártyát, csak ami kimondottan HP/Lenovo-nak van gyártva. Pl itt írtam róla amikor a párom Lenovo Yoga 2 gépében cseréltem a Win 10 alatt problémás Wifi kártyát.
csak azért kérdezem mert tele van a fiókom kiszedett Wlan kártyával... és talán jó lehetne vele valamelyik..
Persze LAN a fő cél, de vannak Wlant+BT kártyák...Más
Nem tudtok valami jó megoldást arra, hogy a Home Assistant nagyobb hatékonysággal tudja kiolvasni Xiaomi BT szenzorokat (LCD themometer, Miflora), több gépen is próbáltam (BRIX, amlogic TV box, pi zero w) de egyiken sem az igazi, gyakran nem frissül az adat[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
Persze, h tudja, pont az a Shelly egyik előnye, h a gyári firmware is képes %-ban megadott redőnypozícionálásra, méghozzá automatikus kalibráció után (fogyasztást monitorozva leméri, mennyi ideig tart a redőnyök föl- ill. lehúzása)
A problémát itt csak az okozza, h Veron nem szeretne otthonautomatizálást, és úgy minden sokkal bonyolultabb. -
Chal
addikt
válasz Degeczi #15309 üzenetére
Félreértetted. A Shelly cloudról van szó. Nekem meglepő lenne, ha a saját termékeik funkcióira ne lehetne benne automatizálást csinálni. De simán elhiszem, sose próbáltam, ezért is kérdeztem inkább mint állítottam. Ugyanis ha lehet (mert pl. támogatja a 2/2.5 pozicionálás funkcióját), akkor vélhetően a falra odarakott shelly1+nyomógomb párossal lehetne talán olyat csinálni benne hogy 1 klikk fel, 2 klikk le, 3 klikk 50%.
Kíváncsiságból kérdeztem tehát a Shelly cloud felhasználókat, hogy ennyire buta, hogy nem tudja, vagy csak nem nézte még senki.
[ Szerkesztve ]
-
Nerazim
őstag
(#15296) enesbcs & (#15298) ojb
Köszönöm az útba igazítást. Nem vagyok járatos a témában, nem ez a területem, csak érdekelnek az efféle dolgok. Sosem tanultam villamosságot, ezért mindig egy-egy ilyen leírást szoktam és próbálom követni ami nem mindig sikerül. Ezért próbálom először olcsóbb alkatrészekkel.Sajnos ezt most nagyon benéztem nem olvastam el a cikket figyelmesen valóban és most esett le, hogy itt két fajtáról van szól, és én valójában a Wemos D1 mini dev.boardon (innen vettem a 2. kép csak ami nekem jött nincs ráírva, hogy ESP8266 csak annyi, hogy ESP-12F ) csináltam meg azt amit a chipen kellett volna.
Előzőleg azonban micro usb-re dugtam Win10 alatt és ESP Easy Flasher-el felraktam rá a "....normal 4M1M" fw-t, na ezzel valameddig működött, de utána eltűnt a hálózatról bármit csináltam. Lehet itt meg az volt gond, hogy még nem volt felrakva a driver hozzá.
Hogy tudnám kideríteni, hogy működik-e még vagy végleg elszállt?
[ Szerkesztve ]
Be my computer.. Baby I'm a user!!
-
ZPKing
tag
Sziasztok,
vettem egy ilyen újfajta Xiaomi geatway-t:
Xiaomi Mijia Multi-mode Smart Home Gateway zndmwg03lm
[link]
Mi home china felülettel fel is ismerte.
Ehhez szeretnék egy Gledopto led szalagot feltanítani.
[link]
A mi home alatt csak előre definialt child-eket látok.
hogy lehet hozzá adni olyat ami nem előre deffiniált?
Kösznöm. -
Chal
addikt
válasz ZPKing #15313 üzenetére
Vélhetően sehogy. A Mi home nem támogat standard ZLL eszközöket csak a saját berkein belül levőket, szóval amiket a listában látsz, azokat tudod használni.
A leírás szerint hue gw-vel megy jól, és Amazon echo plus-al is, illetve gondolom a Zigbee2MQTT is támogatja, de erre keress rá, ha fontos.
-
szat8
tag
Őszintén szólva részleteiben én se tudom pontosan mit tud a cloud, mert nem használom.
Dupla meg tripla klikket nem tud, amennyire én látom.
Domoticz és ha alatt a switch mellett 2 érzékelője van, biztos ti is láttátok:
Van egy "input_0" és egy "longpush_0" vagy ilyesmi. Gombnyomásra először on-ba vált az input, aztán nyomva tartva a longpush IS, aztán elengedés után mindkettő off.
De a longpush elég gyorsan bekapcsol, ezért ha az ember picit is hosszabban rajta felejti a kezét, már triggerel, legalábbis amikor egyszer próbálgattam, ezt tapasztaltam.Természetesen clouddal is tud pozíciót, de ahhoz ez már kevés, hogy egy közös gombbal különböző redőnyöket azonos pozícióba rakjon. Főképp ha nincs is ilyen igény, kár erőltetni. Ezért írtam, hogy elég lenne egy shelly1, on/off -> redőny fel/le. Csak a visszacsatolás a közös gomb felé a redőnyök állapotáról nem megoldott a shelly appon belül, ha jól gyanítom.
Személyes tapasztalatom annyi, hogy az eggyel kevesebb nyomógomb érkezett amikor építkeztünk, ezért két szomszédos redőnyt összekötöttem az appban, hogy egyszerre húzza a redőnyöket egy kezelőszerv.
-
ojb
tag
válasz Nerazim #15312 üzenetére
"....normal 4M1M" fw-t, na ezzel valameddig működött, de utána eltűnt a hálózatról bármit csináltam. Lehet itt meg az volt gond, hogy még nem volt felrakva a driver hozzá."
Egyszer már feltudtad tenni a firmware-t, tehát jó eséllyel van CH340-es USB driver a gépeden.
Indítsd el az ESPEasy Flahert és tölts fel egy 4Mb üres .bint a kép szerint.
Természetesen a COM Port változhat .
Amint felment töltsd fel ismét a szükséges .bin-t. Figyelj rá hogy ...ESP8266_4M1M.bin legyen a file vége. (Elképzelhető, hogy az előző csatlakozási próbálkozásaid alkalmával benneragadt valami változó. A balnk_4MB.bin kitörli a teljes memóriát)
A boot-olási folyamatot valamiféle terminal emulator (pl.Termite) programmal tudod figyelni. A bootloader betöltése alatt 57600bps utána 115200bps sebességgel N81 beállítással
Természetesen a firmware feltöltéshez jelen esetben NEM kell a CP2102 USB-Serial átalakító.[ Szerkesztve ]
-
Chal
addikt
"Természetesen clouddal is tud pozíciót, de ahhoz ez már kevés, hogy egy közös gombbal különböző redőnyöket azonos pozícióba rakjon. Főképp ha nincs is ilyen igény, kár erőltetni. Ezért írtam, hogy elég lenne egy shelly1, on/off -> redőny fel/le. Csak a visszacsatolás a közös gomb felé a redőnyök állapotáról nem megoldott a shelly appon belül, ha jól gyanítom."
Nem is kellene, van "position" command, meg hozzá státuszvisszajelzés is. Elegendő csak ezt kiküldeni a Shelly 2/2.5-öknek, aztán majd ők tudják a dolgukat (pláne hogy a kalibráció is eltérő mindegyiken). A gomb felé sem kellene semmit visszacsatolni, a cloud dolga az egész.Azért ezt én megnézném, mert ha tudja, akkor rögtön lesz hozzá igény is szerintem
-
Chal
addikt
válasz ZPKing #15320 üzenetére
A HUE is zárt, de azért a ZLL (zigbee light link, azaz ami világít) eszközöket meg szokta enni. Az általad linkelt ledszalagot az adatlapja alapján kezeli a HUE.
Egyébként meg a Zigbee2MQTT ami szinte az összes piacon levő Zigbee eszközt támogatja.
A linkelt cuccot nem ismerem, de kínai (meg semmilyen) cloudos eszközt ne vegyél, márpedig ez ilyen.
[ Szerkesztve ]
-
DougButabi
tag
Sziasztok!
Tegnap átköltöztem HASSIO-val pi-ről egy NUC-ra, és valahogy beállítódott egy fix ip cím. A routerben hiába rendelném hozzá a pi régi ip-jét, nem veszi figyelembe.
Valami ötlet, hogy hol lehet ez a beállítás, és hogy tudom dhcp-re állítani?
-
Degeczi
nagyúr
válasz DougButabi #15322 üzenetére
Teljesen oprendszerfüggő, hogyan lehet.
-
szat8
tag
Megnéztem közben, hogy a sima gyári appban feltételnek csak 3 event van:
opened, closed, stopper.
Illetve időzítést engedne még beállítani.
Szóval szűkös a lehetőség szokás szerint.
Technikailag nem lenne nehéz megoldaniuk a pozíció szerinti feltételt, ahogy írtad, minden adott hozzá, de nem ebben az irányban fejlesztenek úgy látszik.Nekem az hiányozna, hogy legyen egy részleges detached mód, amivel alap esetben single clickre megmarad a kapcsolgatás, de más triggerre tudna az ember automatizmusokat írni. Nem visz rá a lélek, hogy megszüntessem az alapvető összeköttetését, mert akkor ha bármi miatt elszállna a rendszer, semmit nem lehetne átkapcsolni, és ülhet a család a sötétben.
-
Degeczi
nagyúr
válasz DougButabi #15329 üzenetére
Meg lehetne találni ott is a megoldást, de ne butítsd le a gépedet!
Pont az a NUC (vagy bármilyen x86) előnye, h egy tetszőleges, kényelmes oprendszert használhatsz bármi másra is, nem csak közvetlenül az otthonautomatizálási rendszer futtatására.
Szóval inkább egy normál Linuxot telepíts először, és az alatt a Hassio-t. -
DJGABI
addikt
válasz DougButabi #15329 üzenetére
szerintem valami butított linux, mint az *elec rendszerek alatt... amúgy azt írja alapból dhcp-s elvileg [link]
<< "stabil, de mégse" >> << MX440 FTW! >>
-
enesbcs
tag
válasz Nerazim #15312 üzenetére
Ahogy ojb leírta, az is tökéletes. Én annyit tennék hozzá, hogy nem használtam még az ESPEasy Flashert, hanem a NodeMCU PyFlasher-t szoktam használni, ahol egy pipával bejelölhető hogy "yes, wipes all data" ami töröl mindent feltöltés előtt - az esetleges hibás beállításokat is. Ez általában segít. (de a tasmota-pyflasher is jó, gyakorlatilag ugyanez)
-
TaliGa
aktív tag
Elég kezdő vagyok a témában, szóval szeretnék egy Yeelight mennyezeti lámpát,és alapból Echoval használnám, de kéne egy fali kapcsoló is, méghozzá olyan, ami nem fizikailag bontja az áramkört, csak "küldi a parancsot" - tehát ha hangvezérléssel lekapcsolom, attól még a falival felkapcsol, stb.. Úgy sejtem, hogy a Sonoff Touch nem ilyen, hanem vmi okos gomb kéne, de nyilván a meglévő fali helyére illeszthető. Ehhez kérnék tanácsot...
[ Szerkesztve ]
"So say we all"
-
Chal
addikt
Igen, nekem is lenne ötletem a detached mód továbbfejlesztésre, pontosan ugyanezen okból. Én viszont úgy közelítettem meg (elvi szinten), hogy a Shelly figyelhetne valamilyen státuszt a hálózaton (pl. egy egyszerű periodikus http get), és ha a megadott URL-en nem kap vissza egy megfelelő értéket (pl. "OK"), vagy timeout-ol, akkor kikapcsolná a detached módot. Természetesen azt biztosítanám, hogy ezen API mögött a teljes rendszer működését összegző állapotérték legyen. Szóval egyfajta monitoring, ami ha hibára fut, akkor az összes Shelly átkapcsol manuális vezérlésre. Másik ötlet, hogy e mellett/helyett lehetne egyszerűbben is ha az előbbi túl nagy kérés: kapcsolási szekvenciára (pl. 6 rövid egymás után) kapcsolná ki a d. módot.
Leírtam nekik mindezt, tök rendesek voltak, írták hogy köszönik, és hogy átgondolják. Na azóta is gondolkodnak rajta....
BTW: mindenhol azt reklámozzák, hogy így meg úgy opensource, de Shelly firmware kódot nem találok sehol. Nekiállnék magam a fentieknek, ha máshogy nem, csakhát így nehéz... Odáig meg nem akarok fajulni hogy Tasmotat vagy valami hasonlót tegyek rá.
[ Szerkesztve ]
-
DougButabi
tag
-
Degeczi
nagyúr
válasz DJGABI #15337 üzenetére
Használok ilyeneket, bevált.
Az egyetlen gombbal minden kényelmesen vezérelhető:
- sima megnyomással ki-be kapcsolás
- forgatva a fényerő állítható
- dupla kattintással váltás az éjszakai ("holdfény" mód) és a normál mód között
- nyomás közben forgatva színhőmérséklet állítható -
LouiS22
veterán
válasz LouiS22 #15339 üzenetére
Pontosabban a Shelly1nél valóban open source-ként írták, de volt egy poszt arról, hogy ők az open source-ot úgy értették, hogy van nyílt, dokumentált api és a flashelést könnyítő, hozzáférhető pinoutok.
Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!
-
Degeczi
nagyúr
válasz LouiS22 #15340 üzenetére
Ami ritka nagy bullshit... az open API max (hozzáférhető pinek meg még egy autóban is vannak)
Évek óta sokan panaszkodnak a FB-os fórumjukon, h ez így megtévesztő, inkorrekt hirdetés, de a fülük botját se mozdítják rá. -
cucumber87
tag
Sziasztok!
Két kérdésem lenne:
1. megvettem az Trådfri outlet okos konnektort ikeában, gondoltam mivel szintén zigbee a hue bridgehez gond nélkül párosíthatom de az eszköz nem látja valami tipp vagy megoldás?
2. Új lakásba költöztünk ahol távirányítású redőnyrendszer van (mindegyik szobában külön vezérlő smart home felirattal) Van esetleg valakinek tipje hogy ezeket az infrás (szerintem) távirányítókat hogyan adhatom hozzá az infrás mobilomhoz? (mivel nincs a kapcsolón semmi adat fogalmam sincs milyen frekvencián kommunikál, esetleg ezt mivel tudom kideríteni és milyen apban tudom megadni vezérléshez)
[ Szerkesztve ]
Cooler Master MCS-S400-KN5N-S00 Silencio S400 FSP 550W HYDRO GE 550 AMD Ryzen 5 3600X MSI B450M MORTAR MAX Kingston 2x8GB HX432C16FB3K2/16 3200MHz DDR4 HyperX Fury Black Samsung 250GB 970 EVO Plus MZ-V7S250BW M.2 PCIe Be quiet! Pure Rock BK009 XFX GTS Radeon RX 580 8GB TripleX Edition
-
fo_di
őstag
válasz cucumber87 #15345 üzenetére
a második kérdésre: nem vagyok benne biztos, hogy infrás, sokkal inkább RF vezérlő lehet. ha csinálsz róla pár képet, talán okosabbak leszünk
-
fo_di
őstag
az első kérdésedre pedig két linket találtam (nem használok hue bridge-et, szóval nem tudom tesztelni), mindkettő szerint viszonylag friss firmware kell a dugón (ikea gatewayen keresztül frissítendő) és touchlinkkel kell becsatlakozni
https://iconnecthue.com/supported-devices/#Ikea
https://redsilico.com/blog/tradfri-plug-on-hue[ Szerkesztve ]
-
Chal
addikt
1 - a HUE csak ZLL (zigbee light ling - izzók által használt zigbee kommunikáció) enged be külső gyártóknak (ezt írják az általad linkelt oldalon is), bár amit fo_di linkelt az ígéretes lehet, ezek szerint van valami változás. Viszont firmwaret frissíteni sajnos csak a Tradfri bridge-el lehet.
2 - a SmartHome RF-et használ, szóval nem infrás[ Szerkesztve ]
-
cucumber87
tag
Akkor ugyanitt ikeás okos konektor eladó ezért nem szeretnék 10 ezerért ikea bridget venni Hue bridgehez milyen okos konnektort ajánlotok ?
Holnap csinálok akkor pár képet és elküldöm a vezérlőről köszönöm! Szerk:De elmondanátok pontosan mit jelent az RF (gondolom radio freq) esetleg tudom vezérelni e a telefonommal és ha igen hogyan? Illetve esetleg google home rendszerembe valahogy integrálhatom e
[ Szerkesztve ]
Cooler Master MCS-S400-KN5N-S00 Silencio S400 FSP 550W HYDRO GE 550 AMD Ryzen 5 3600X MSI B450M MORTAR MAX Kingston 2x8GB HX432C16FB3K2/16 3200MHz DDR4 HyperX Fury Black Samsung 250GB 970 EVO Plus MZ-V7S250BW M.2 PCIe Be quiet! Pure Rock BK009 XFX GTS Radeon RX 580 8GB TripleX Edition
-
Chal
addikt
válasz cucumber87 #15349 üzenetére
Vidd vissza, simán visszaveszik, ez az IKEA egyik nagy előnye A fo_di által küldött első linken elég sok infót találsz, van közte pár konnektor is. Egyikkel sincs tapasztalatom, én a HUE-t csak a világításhoz használom, szerintem roppan korlátolt más célra. Ha biztosra akarsz menni, akkor nyilván a HUE smart plug a legjobb (és egyben legdrágább) megoldás.
Az RF rádiófrekit jelent, igen, ez esetben 433Mhz-t. Elég bonyolult kérdéskör, rengeteg infót találsz róla a kereső használatával. Jó sokat lehet vele szívni, és a legjobb kimenetele is a "szódával elmegy" kategória lesz a projektnek, ha belevágsz. Ha komolyan gondolod az automatizálást hosszú távon is, akkor én megfontolnám a cseréjüket buta motorra, amihez tudsz normális, rendszerbe integrálható vezérlést venni.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest