Új hozzászólás Aktív témák

  • parandroid

    nagyúr

    válasz EQMontoya #45649 üzenetére

    Nem vagyok fogyasztásfetisiszta (annyira), viszont a Mazda téli 9+ literje egyrészt szíven ütött, másrészt úgy vagyok vele, hogy inkább nem cipelek magammal +500kg-ot a napi ingázáshoz, meg amikor csak az egyik gyerekért, vagy bevásárolni kell elszaladni. Mazdába eddig (8,5 hó) 13,5k km ment bele (totál vegyesben valahol 8,5-8,6 körül járok fogyasztásban), úgyhogy ennek ha nem is a fele, de mondjuk kétharmada lesz max a második autó futása, és akkor a Mazda is marad a hosszabb utakra, vagy a több utashoz.

    Tudom, hogy mik a gondok a turbós motorokkal, de ezek jellemzően akkor problémásak csak igazán, ha veszel egy ki tudja, mennyit futott öreg turbósat, aminek az előző tulajáról, meg általában a szervizeléséről sincs fogalmad sem. Ezért nem akartam bemutatóautót sem, azt ugye jellemzően egyrészt a kereskedő vezeti, másrészt pedig az egyszeri leendő vásárlók, akik kipróbálás címén azonnal fent vannak az autópályán, és megnézik, mennyit bír végsebességben. Nekem sem lenne őszinte a mosolyom 50-60k km után, ha így járatnának be az első 10k során. Nálam meg nem lesz agyonhajtva, szegény Mazda is talán kétszer volt életében 4k RPM fölött, pedig ez szívó benzines.

    Értékvesztést egyébként kb visszahozza a jóval kedvezőbb hitel, új autót 2% alatti kamattal adnak, használt hitelek pedig 5-6% körül indulnak. Igaz, hogy itt csak négy évre megy, de párezer EUR különbség így is kijön. Értékállóságról nem is beszélve, meg hogy mennyiért tudod beadni az autót az újért cserébe, ha folyamatosan ugyanott (esetleg ugyanannál a kereskedőnél) volt szervizelve, és ő is kvázi mindent tud róla - és 4 év után van benne 40k km, ahogy Mérföldkő Joe is rámutatott lentebb. Szóval ekkora futás alatt, de még kétszer ekkora futás esetén sem számítok komolyabb problémára a motorral, legfeljebb majd kicsit korábban cserélek benne szíjat/láncot, akármit, mint az előírás, biztos, ami biztos.

    Próbáltam egyébként keresni szívó benzinest, de egyedül a Hyundaiban volt az, de az meg 1,4-es, ráadásul maga az autó is nagyobb, mint a többiek a mezőnyben, ami akár előny is lehetne, ha családi autót keresek, de nekem most direkt pici kell, családi már van.

    Mazda 2 a jövő héten jön még, a netes konfigurátor alapján árban eléggé jól néz ki (konkrétan az eddig nézettek közül ez lenne a legolcsóbb, és még a netes árban a kereskedői kedvezmény benne sincs, viszont nagyon nincs előttem az autó, alig találkoztam még vele az utakon, a képek alapján elég felemás a bennem élő kép róla, kicsit olyan pofára esettnek tűnik szegény (borzasztóan magasra van húzva hátul az övvonal), de majd meglátjuk, élőben mit mutat. Ja, és a kisebbik motor is 1,3-as, aminek a német adóhatóság nagyon örül, mert itt valami elcseszett CO2-kibocsátás alapján számolnak adót és részben biztosítást is, a német turbómotorokat meg szépen ehhez igazították, úgyhogy azok éves fenntartásban sokkal olcsóbban jönnek ki, mint a szívók. :(

    emvy: Franciát nem, egyrészt csúnyák szegények, de nagyon, másrészt francia - valami tikkem nekem is hadd legyen már. :U

    p

    [ Szerkesztve ]

    I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

Új hozzászólás Aktív témák