Hirdetés
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Máris elérhetőek a WarCraft sorozat első két részének remaster kiadásai
- Látványos előzetesen a Secret Level sorozat
- PlayStation 5
- Warhammer 40.000
- EAFC 25
- Xbox Series X|S
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
-
GAMEPOD.hu
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Freddy76
addikt
válasz sasa134 #9835 üzenetére
Én is Nikon d3100-al kezdtem (most d5100 van), a kitobi 18-55 volt, emellé vettem egy 50/1.8-at, a kisbabát portrézni. A 18-55 lényegében fenn sem volt, csak a fix. Karácsonyra megkaptam a 18-105-öt, amely egy lényegesen jobban használható objektív, általános célokra abszolút alkalmas. Bejön..
A fixnek viszont a fényereje, rajzolata nagyon jó... Vaku nélkül tudok fotózni viszonylag csekély fényben, és azért a 2.2-re nyitva (nem szoktam teljesen kinyini) 50 mm-en elég sokat segít, hogy gyengébb fényben is kitartható záridő legyen, és az ISO-t se kelljen nagyon emelni. Szóval egy fixet mindenképpen vegyél, ha megteheted.
Annyit tennék hozzá, hogy ha nem akarsz portrézni (ellentétben pl. velem), akkor a fix 35 sokkal jobb választás, ez jobban kihasználható látószög. De ezt te is látni fogod: vedd meg a vázat a 18-105-tel, majd fotózgass egy kicsit 50 mm-re, majd 35 mm-re tekerve. Látni fogod, hogy neked melyik jön be jobban.
"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."
-
Freddy76
addikt
válasz sasa134 #9840 üzenetére
Sokszor kell az a 18 mm. Belső téren család, nyaraláskor egy templom belseje, vagy egy szűk téren a szemben lévő épületek... Ha csak a 35 lesz, általános célokra (családi esemény, nyaralás), azt is szűknek fogod érezni.
"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."
-
ttoth
tag
válasz sasa134 #9845 üzenetére
Nekem csak részben hasonló a dilemmám: a fix 35 vagy 50mm-es legyen. De arra jutottam, hogy az 50mm-re járok jobban, portrézni jobb ez a gyújtótáv. (Ráadásul kisfilmes objektívek közül is inkább a 85 mm való portrézni.)
A 18mm-nek igen nagy jelentősége van nálam, egy fórumtárs adott egy tippet: explosureplot - statisztikát készít a fotók adataiból, fókusztáv, blende, iso, stb. Meglepődve tapasztaltam, hogy kb a képeim harmada 18mm-en készült. Nem gondoltam volna, de nagy szükség van a nagylátószögre. (A második leggyakrabban használt fókusztáv meg az 55mm - addig tart az obi)
Most az merült fel bennem, hogy az 18-55 + 55-200mm mennyire ad többet mint a 18-105. És nem a triviális +95mm-ernyi tartományra gondolok, hanem annak a kihasználhatóságára.
Illetve 18-55 objektív mellé egy nagylátószögű obit vennétek vagy egy vakut?
[ Szerkesztve ]
Űűű, de szép eketárcsa!
-
BiriBum
őstag
válasz sasa134 #9851 üzenetére
Nem akarlak a Nikonról lebeszélni, mert itt meg fognak kövezni.
Pentax k-r-t duplakitben kapsz (18-55+50-200) 160 ezerért, e mellé veszel egy 35 mm 2,4 AL-t 45-ért, így a D3100+18-105 áráért van egy géped 3 objektívvel. Az 50-200 nem rossz objektív, de tény, hogy az 55-300 jobb nála.
A Nikon 35 1.8 55 ezer, így már 260-nál tartasz.A 18-105 igen jó lencse, valóban nem kell sokszor cserélgetni (persze a DSLR-ben pont ez az előny). Előbb-utóbb hiányozni fog a teletartomány. Egy Nikon VR-es tele igencsak zsebbenyúlós téma, stabilizátor nélkül pedig semmit nem ér az egész.
A Pentax 18-135 nagyon szenved az ultrazoomok hibáitól és erősen túl van árazva, jó hogy kiejtetted a körből.
-
BiriBum
őstag
válasz sasa134 #9858 üzenetére
A k-r szolgáltatásai szerint inkább a félprofi felé mutat, jóval több beállítási lehetőség, 6fps sorozat (!), stb. E tekintetben inkább a D5100 a párja.
A Pentax 35-ös nem gyengébb, sőt! Teljesen nyitva pl. jobban rajzol, mint a Nikon rekeszelés nélkül. A két lencse között 1 fényértéknyi különbség van.A Pentax 18-55 AL II és a Nikkor 18-55 G VR kb ugyanazt az optikai minőséget hozza.
-
asthring
tag
válasz sasa134 #11228 üzenetére
én canonon használtam a tokina 19-35öt és nagyon szerettem (ellopták). semmi extra a cucc, de megbízható volt, szépen rajzolt, jó volt a kontrasztja, masszív, meg így fílingre is objektív kinézete van
http://asthring.deviantart.com | http://stonerrock.hu | http://postrock.hu
-
80hun
addikt
válasz sasa134 #28307 üzenetére
Lehet kapni páramentesítőt ha párás helyen laksz rakd be a szekrénybe melléjük.Pl Ceresit Aero 360
Egyébként meg vegyél egy digit hőmérőt ha gondolod ami méri a páratartalmat is kb 3500ft. és akkor megtudod milyen a páratartalom.
Új hozzászólás Aktív témák
- Formula-1
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- BMW topik
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Bitcoin, Tesla: az egeken a befektetők reményei, Musk a Trump-kormányba kerül
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Motoros topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Sweet.tv - internetes TV
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs