Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zozzant
addikt
Leírta a kolléga, az érzékelő síkjától kell ami általában jelölve van a vaku mellett. Vonal vagy áthúzott karika. Ez a közelpont, ami fel van írva az obira is. Az obi elejétől mérve azt pedig munkatávolságnak nevezik.
https://logout.hu/bejegyzes/guga/az_utolso_kivansag.html
-
-
BiriBum
őstag
Szerinted nem láttam még fix objektívet?
Nem konkrétan a szűrőátmérőről van szó, hanem a maximális tubusátmérőről, ami meghatározza, hogy mekkora lencsét tudsz max beleszuszakolni.
A fényerősebb zoomok mind úgy néznek ki, mint a trombita, hogy a torzításokat korrigáló frontlencse minél nagyobb lehessen és legkevésbé akadályozza a fény bejutását a többi lencsetaghoz.
-
A Zéé
addikt
válasz BiriBum #9906 üzenetére
fontos a lencse minősége is, de nem az határozza meg az objektív fényerejét, értsd már meg.
Egy 50/1.2 obiban kb 42mm-re tud nyílni a blende, egy 50/1.8-nál 28mm-re, egy 50/2.8-nál 19mm-re, míg mondjuk egy kitobinál 50/4,5-nél 11mm-re. Ez az alapvető különbség a lencsék között.
Nem nyílik mindegyik 50mm-es obi 50mm-es blendére, és nem a rosszabb fényáteresztő képességű lencsék, és bevonatok miatt lesz csak 1.8 vagy 4.5 a fényereje...És ezért mondtam azt is, hogy a nagy frontlencse, és a tölcsérkinézet inkább következmény, mint feltétel. Mert egy 600/4.0 obinál 150mm a blende maximális átmérője, ami már alapvetően vagy 3x akkora, mint a bajonett => tölcséres alakú lesz az obi, bazi nagy frontlencse kell elé.
Just a simple Lineman...
-
BiriBum
őstag
tud nyílni a blende
Nem, hanem nyitott állapotban ekkora a blendenyílás. Az pedig azért annyi, mert az objektívot alkotó lencsék optikai tulajdonságának megfelelően ekkora lukat hagytak neki.
Azt pedig ne mondja senki, hogy a fényerőnek nem számít az, hogy a lencse az átmenő fény hány%-át szórja szét. Ezek szerint a fostalicska ájfon kamera lencséje ugyanolyan anyagból készül, mint a fix fényerejű teléké.
-
A Zéé
addikt
válasz BiriBum #9909 üzenetére
Akkor kösd az ebet a karóhoz, szajkózd tovább a saját h.lyeséged, forgasd ki a mondandómat, és lovagolj a szavakon. Ha meg akarod érteni, megérted, ha nem, akkor nem tudok mit tenni. A fényerő egy nyomorult arányszám. Ennyi.
"Ezek szerint a fostalicska ájfon kamera lencséje ugyanolyan anyagból készül, mint a fix fényerejű teléké."
Ezt pedig kikérem magamnak, hogy bele akarod magyarázni a hozzászólásomba, mert hasonlót se írtam.
Ajánlom figyelmedbe az első mondatomat...[ Szerkesztve ]
Just a simple Lineman...
-
flash-
veterán
Eltudnátok mondani hogy a gyakorlatban mit jelent egy 1.8 as fényerejű obi?
mert nemtudok senkitől sem kölcsön kérni(nincsennek fotós barátaim)így csak arra tudok hagyatkozni, amiket fórumon,neten olvasok...Tehát pl szobába 15 wattos takarékizzónál 50mm en 1.8 on milyen minimális záridő és iso combóval lehet normál képet késziteni.
vagy mondjuk sötét templomban elég e ahhoz hogy kézből jó képet lehessen csinálni..
stb..szóval érdekelne az 1.8 nak a gyakrolati haszna...
-
ttoth
tag
végül is ki tudod számolni, pl kitobi 50mm-en f5,6-ot tud, egy fix 50mm f1,8 meg értelemszerűen f1,8-at. Ez 3,33 fényérték (stop, 1,8 (1/3) -> 2,0 -> 2,8 -> 4 -> 5,6).
Az expozíció szentháromság szerint ha a blendét egy fényértékkel nyitod, akkor egy fényértékkel rövidebb lehet a záridő, pl f5,6 - 1/100 -> f4, 1/200. záridőben egy fényérték mindig felezi a záridőt: 1/4 -> 1/8 -> 1/15 -> 1/30 -> 1/60 ->1/125, ...
A 3,33 fényérték záridőben pont tízes szorzót jelent, tehát teljesen nyitott blendével tizedannyi ideig kell nyitva tartani a zárat, vagy ha ki tudod tartani pl az 1/30-at, akkor több fény jut az érzékelőre és lejjebb veheted az iso-t, az iso fényérték lépésközök pedig...
A lényeg, hogy én is elméletben tudom, de szerintem mindenképpen meg kell tapasztalni, hogy mire lehet használni. Jó lenne egy objektívkölcsönző...
Űűű, de szép eketárcsa!
-
BiriBum
őstag
Ne fokozd! A mélységélesség nem a fényerőtől függ, hanem a gyújtótávolságtól, a rekesztől és az érzékelő méretétől.
Az ND szűrő ezek közül egyiket sem változtatja, egyszerűen azért van beépítve igazi rekesz helyett pl a Sony Hx9v-be, hogy túl sok fény esetén ne kelljen feltétlenül extrém rövid záridőt alkalmazni. Egyszerűen úgy működik, mint egy napszemüveg.
Az igazi blende ezzel szemben ténylegesen szűkíti a bejövő fény útját. -
flash-
veterán
a 3.5 és az 1.8 között 6 blendènyi különbség van?
tehát ha 3.5 ös blendével fotozok 1/4 es záridővel akkor olyan képem lesz mintha 1.8 as blendével fotóznék 1/15 el?[ Szerkesztve ]
-
Monya78
veterán
Szia!
50mm obi f1,8-on szobában, templomban kevés fénynél...mozgó dolgot magas iso értékkel sem tudsz fotózni, maximum statikus témákat stabil kéztartással.
Mi az értelme pl egy 50mm obinak F1,8-as fényerőn?
Talán ez az oldal sokat segíthet: [link] ha más obikra vagy rekeszelésre vagy kíváncsi a fejrészben szerintem egyértelmű a kitöltési útmutató. -
flash-
veterán
hát mondjuk nem értem hogy a rekesz sorozat az most pontosan hogy néz ki?
mert találtam több fajtát is,van több olyan amiben pl nincs is benne a 3.5 sem az 1.8...akkor hogyhogy lehet ilyen obi?törvényen kívüliek a nikon obik?
aztán egy listát találtam amin van 1.8 és 3.5 ös is abból gondolom hogy az a mérvadó lista a többi meg szar.
Typical one-third-stop f-number scale
f/# 0.7 0.8 0.9 1.0 1.1 1.2 1.4 1.6 1.8 2 2.2 2.5 2.8 3.2 3.5 4 4.5 5.0 5.6 6.3 7.1 8 9 10 11 13 14 16 18 20 22és ha ezt a listát nézem akkor az 1.8 és a 3.5 között nem kettő lépés a különbség hanem 6
de várom a javítást ha tévednék.
[ Szerkesztve ]
-
flash-
veterán
na ezzel az 1/3 al még nem tudom mit kezdjek,hogy kell érteni...
de amúgy jól számoltam hogy t ha 3.5 ös blendével fotozok 1/4 es záridővel akkor olyan képem lesz mintha 1.8 as blendével fotóznék 1/15 el?
és miaz hogy tipikus lista,a többi az nem tipikus?akkor mi?
[ Szerkesztve ]
-
Monya78
veterán
Emlegetjük itt az 1blendét vagy az 1Fé-t ez egyenlő 3x1/3-al
A Te számolásoddal:
6x1/3 a listán az ugyebár = 6/3-al azaz 2-vel azaz 2 Blende vagy 2 Fé rekesz különbséggelZáridőben:
F3,5 mellett van 1/4-es záridő akkor F1,8 mellett 1/16 lesz a záridőd.
Mivel előbb kiszámoltuk hogy pont 2Fé a különbség[ Szerkesztve ]
-
A Zéé
addikt
tényleg csak azt tudom mondani, amit már párszor mondtak neked, hogy nem ártana beszerezni egy fotózás alapjaival foglalkozó könyvet. Van nagyon sok, ami elmagyarázza az alapokat, ha valami nem világos, csak érte kell nyúlni, és újra megnézheted.
ez ugyanolyan mint az ISO lista.
Vannak a szabvány értékek:
- ISO-nál a 100-200-400-800-1600-3200
- a blendénél az 1.0-1.4-2.0-2.8-4.0-5.6-8.0-11.0...Ezek az értékek jelentenek 1 Fényérték le-fel lépést (záridőnél pedig a záridő duplázása/felezése)
Ezen a listán lehet finomítani az 1/3-os sorozattal
ISO-nál a 100-125-160-200-250-320-400-500-640-800-1000-1250-1600... Ezt a funkciót pl a mi D3100-unk nem tudja, mert az ISO-t mi csak 1 FÉ-enként tudjuk állítani, de pl a D5100 már tudja az 1/3FÉ-s állítást.
Blendénél pedig az általad beírt sorozat adja a fényérték változásának 1/3-os lépcsőit.[ Szerkesztve ]
Just a simple Lineman...
-
ttoth
tag
kismillió blog van, ahol ilyeneket találhatsz, de van oktatóanyag a pixinfo-n is a lap alján, sőt van egy online felület, ahol ki is tudod próbálgatni: [link]
Az expozíció szentháromságnak (blende, zársebesség, iso) meg nézz utána! Ha az egyiket változtatsz 1 egy fényértéknyit, akkor a másikon is kell az ellenkező irányba, hogy ugyanolyan maradjon az expozíció. Viszont a hármas közül bármelyik megváltoztatásának hatása van a képre: blende - mélységélesség, zársebesség - mozgás megállítása, iso - szemcsésedés.
Pl. ha nem tudod tovább nyitni a blendét, akkor emeled az iso-t. Érdemes megnézni, hogy a különböző témamódok mit változtatnak az expozíción, pl. sport magas iso, rövid zársebesség, stb.
Eléggé offtopic lett, bocs
Űűű, de szép eketárcsa!
-
.DLL
veterán
Nem klasszikus értelemben szűkíti az útját, de mégis csak az útjában áll, gondolj bele. Bármit a fény útjába helyezel az ellenállást képez neki. Egy rossz, olcsó bevonat lehet hogy teszi a dolgát, de eközben több fényt nyel el, míg egy minőségi bevonat ugyanakkor többet enged át a képérzékelő felé.
[ Szerkesztve ]
(P.H.)
-
m3ss
veterán
vmi teleobit akarok venni d70-hez madarakat fenykepezni 100e alatt. 55-200-on kivul vmi alternativa? kicsit sokallom a 2x annyi penzt 55-300-ert...70-300 vr meg szinten nem tul olcso. lehet ugy jarok legjobban, ha veszek egy 55-200-at, aztan ha keves a hossza meg mindig szinte semmi veszteseggel tovabbadhatom?
tc? azt olvastam, hogy nem fenyeros obival felejtsem el...bar 6 mpixelbol amugy se annyira egyszeru croppolni...
[ Szerkesztve ]
https://www.instagram.com/jozsef.beko/
-
cOxeR
Ármester
-
m3ss
veterán
majd satrazok szerintem. 55-300 szokott lenni egyaltalan hasznaltan? nem nagyon latok, nagyon friss meg...ha igen, mennyiert szoktak menni?
70-300 vr mivel jobb az 55-200 vr-nel azon kivul, hogy hosszabb? melyik mennyire eles a vegen?
es 70-300 mennyiert szokott menni altalaban?
tyhttps://www.instagram.com/jozsef.beko/
-
aleister
veterán
A bevonatoknak a fő feladata a becsillanások, tükröződések megszüntetése.
Tény, hogy minden réteg, ami a fény útjába áll, valamilyen szinten csökkenti az áthaladó fényáramot, de be kell látni, hogy az elsődleges célja a "minőségi" bevonatoknak, hogy minél kevésbé tegyék ezt meg. Ráadásul tudtommal egyre több adalék (UV szűrő, gombásodás gátló) kerül már ezekbe a bevonatokba.Így abban igazat adok Biribum kollégának, hogy ha ezek rossz minőségűek, akkor csökkenhet a lencserendszer felépítéséből adódó maximálisan áthaladó fényáram nagysága, de szerintem ez a csökkenés elég kis mértékű, mondhatni sokad rangú a többiek által említett maximális blendenagyság mellett.
Kb olyan ez, mint ahogy egy sportautónál sem az áramvonal miatt fog majd jól gyorsulni a kocsi, de egy előnytelen kockaforma visszavesz a sebességből.Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
soldierboy
tag
Bárki aki el akar adni egy FIX 50mm-es Nikon obit írjon rám privátban!
-
TayRol
nagyúr
17-50-es tamronnak van alternativája? vagy hasznaltan azért az árért jo valasztás?
-
flash-
veterán
adobe lightroomba hogy kell betölteni nikon 18-105 ös vr obi profilt?
mert alapból nincs benne...
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest