Új hozzászólás Aktív témák

  • Abu85

    HÁZIGAZDA

    válasz KillerKollar #27880 üzenetére

    Ez jól hangzik, csak nem így működik. Ha eredetileg ezt a TSMC-hez tervezték, akkor az bizony nem jelenne meg idén a Samsungnál, mert a TSMC nem a Common Platform része. Nem portolható a Samsunghoz semmijük. Csak a GlobalFoundries és a Samsung egyes gyártástechnológiái között van átjárhatóság, de ott is nagyjából egy éves csúszással kell számolni, ha átmész az egyik cég gyárából a mások gyárába.

    Szóval olyat nem lehet csinálni, hogy az egyik helyre tervezel, majd kiderül, hogy ott nincs kapacitás és átmész máshova. Másfél-két éves csúszással bünteted magad egy ilyenért. Legalább fél év mire leportolod a dizájnkönyvtárakat, és egy év mire azokra kihozol egy lapkát, ha pedig az nem elég jó, akkor egy respin plusz fél év. Ha ez tényleg így történt, akkor Ampere majd jövő nyárra lesz, de én úgy hallom, hogy idén ténylegesen elérhetővé teszik, tehát nyilván mindent oda terveztek, ahova akarták.

    Arról nem is beszélve, hogy a TSMC annyi kapacitást épít, amennyi kell. Nekik az a lényeg, hogy mindenkinek legyen elég wafer, ha időben szól egy cég, akkor tudnak gyártósort építeni nekik. És nem hiszem, hogy ezekről a kérdésekről az NVIDIA idén döntött. Inkább 2018-ban, tehát bőven volt idő a TSMC-nél 2020 végére kapacitást építeni az NV-nek, ha akarnak náluk gyártatni. Ha most döntenének ilyen kérdésekben, akkor még 2021-ben se lehetne kiadni az Ampere-t.

    Sokkal logikusabb az a sztori, hogy az NV kiszámolta, hogy a Samsung olcsóbban gyárt, mint a TSMC. És eleve hozzájuk mentek. Ezt azért tartom reálisnak, mert a Samsung tényleg olcsóbban gyárt, és nem kell nagyfiúkkal versenyezni a waferért, másrészt így az NV nem tűnik a világ legamatőrebb cégének, mint a fenti sztorival.

    [ Szerkesztve ]

    Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

Új hozzászólás Aktív témák