Új hozzászólás Aktív témák

  • Abu85

    HÁZIGAZDA

    válasz Puma K #61451 üzenetére

    Ez a foglalatkérdés bonyolult, mert minden foglalat sérülékeny, de a PGA típusú foglalat mellett elsődlegesen azért maradt az AMD, mert az jóval kevésbé sérülékeny, mint egy LGA. Ez két okra vezethető vissza. A processzort nagy nyomás mellett is a NYÁK-on fogja a tokozás, tehát sosem történhet meg az, hogy a proci NYÁK-ja elhajlik, lásd Skylake bending. Másrészt az is sokkal ritkább jelenség, hogy tűk elhajlanak, mert akkora nyomás kifejtésére van szükség, amekkorát csak hibás lefogatók tudnak megoldani. Emiatt maradt a consumer holmi a PGA-nál. Nagyságrendekkel kisebb a sérülékenység. Az LGA előnye, hogy alapvetően olcsóbban gyártható vele a processzor, de sérülékenyebb az egész rendszer, emiatt nagyon kell vigyázni, hogy a megvásárolt hűtővel a kifejtett nyomás ne legyen az adott proci NYÁK-ja által elviselhető nyomás felett.

    Az ominózus esetben az történhetett, hogy a hűtés felszerelésénél az egyik sarokban kicsit jobban be lett szorítva a csavar, ami a két szomszédos csavar lefogatása mellett már meghajlította az alaplapot. Ezért érdemes előbb rákapatni mind a négy csavart, majd utána mind a négy csavarponton csak egy teljes kört húzni rajta sorban. De nyilván a PGA tokozás strapabírása miatt még egy nagy oldalsó nyomásra sem keletkezik fizikai sérülés. Egy LGA-val már hajlott lenne maga proci NYÁK-ja és a lábak az alaplapon, ugyanis azok viselték volna el a nem arányos nyomást, nem pedig a masszívra tervezett foglalat.

    Felsőbb szinten egyébként az AMD is az LGA-val dolgozik, mert ott inkább rámennek az olcsóságra, tudva azt, hogy a szerverholmikat azért tapasztalt emberek rakják össze.

    [ Szerkesztve ]

    Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

Új hozzászólás Aktív témák