Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kardkovacsi
senior tag
[link]
Kicsit változtak az SE garanciális feltételei. Ha 5 éves elmúlt az inverter akkor a szervizelés költségét már nem állja az SE, ha 12 éves elmúlt az opti akkor sem. Az eszköz költségét igen, azaz parts onlyvá tették a garanciát meghatározott idő után. -
blueboi69
senior tag
válasz Andras6800 #24438 üzenetére
Köszi!
Közben utánajártam, aztán majd lesz vmi -
leslieho2
csendes tag
válasz kardkovacsi #24451 üzenetére
Egyébként van esetleg elérhető SE s többi inverter hiba statisztika optimalizáló és/vagy inverter tekintetében?
Egyelőre ezt az egy forrást találtam számokkal, de ez ausztrál időjárási viszonyokra vonatkozik, egy ausztrál telepítő által:
https://www.mcelectrical.com.au/solaredge-inverter-optimiser-review/ -
-ZeeZee-
senior tag
válasz Andras6800 #24438 üzenetére
Ezt kifejtenéd nekem, mint kezdőnek?
-
Geresics
Topikgazda
válasz HunChris #24440 üzenetére
Az nagyon szép eredmény!
SE-től ennyire jó éves eredményt még nem láttam!Fura, hogy ha összehasonlítom egy hasonló termelésű rendszerrel, akkor a havi eredmények mennyire másképp jönnek ki:
HÓ / Fonius / különbség / SE
01. 53 kWh -4 kWh 49 kWh
02. 87 kWh -15 kWh 72 kWh
03. 127 kWh 7 kWh 134 kWh
04. 125 kWh 13 kWh 138 kWh
05. 149 kWh 6 kWh 155 kWh
06. 185 kWh 2 kWh 187 kWh
07. 168 kWh -2 kWh 165 kWh
08. 154 kWh -2 kWh 152 kWh
09. 131 kWh -3 kWh 128 kWh
10. 105 kWh 11 kWh 117 kWh
11. 52 kWh -1 kWh 51 kWh
12. 42 kWh -14 kWh 28 kWhAlaposabban meg kellene ezt nézni, nagyobb merítéssel persze, hogy ebből valós következtetést le lehessen vonni, de azért érdekességnek épp megteszi
*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
stickermajom
addikt
Múltkor volt téma, hogy az MVM esetleg átrakta a régi Elműsöknek a leolvasás napját, de jelentem nem. Ma megjött a számla a decemberi leolvasásról, viszlát 86k HUF.
-
HunChris
senior tag
válasz Geresics #24455 üzenetére
Köszi a nevében is!
Szabolcs megye elég felhős (jelenleg is), ha szerencséje van, lehetett volna picit jobb is.
Meg persze, ha ideálisabb a dőlésszög, és nem tagolt a tető.
De tetőre szerelt rendszerhez képest nagyon jól működik a Sharp panel.
(Szeptemberre lesz QCells összehasonlítás Sharppal, igaz 4 km-re vannak, de mindkettő SE rendszer.)December közepétől figyelem Pestet is, sokkal napsütésesebb eddig, február is dupla termelés az ittenihez képest.
[ Szerkesztve ]
-
-
leslieke
Jómunkásember
válasz stickermajom #24456 üzenetére
ELMŰ mennyi fizetett az elszámolás után?
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
tbc2
tag
válasz stickermajom #24456 üzenetére
Nekem sem rakta át.
-
Winne
nagyúr
Urak az a jelenség valós, hogy egy utcában többen termelnek fel a hálózatra és az megtelítődik és valaki miatt a többiek termelése nem töltődik fel?
Az ízlésem a lehető legegyszerűbb. Mindenből beérem a legjobbal...
-
Mindenkinél meg fog emelkedni a feszültség (a trafótól távolodva egyre jobban). Szabályos beállítások esetén így először azoknak szabályoz le az inverterük, akik a legmesszebb vannak.
De ha rendszeresen 253 V feletti a feszültség, az áramszolgáltatót kell zaklatni, nekik van tennivalójuk vele elsősorban.
A tej élet, erő, egészség.
-
brodorics
csendes tag
Sziasztok!
Azért foglalkoztat a légkondi továbbra is, nem igazán tudom elengedni. Leredukáltam kettő készülékre a házunkat, meg megnéztem a karbantartási összegeket is:a kettő kb.17e évente az még nem vészes. Találtam több fűtésre is alkalmas berendezést, amik közül többnek az ára duplája a másiknak. (olcsóbb:250e - drágább:450e) Tud-e annyival többet a drágább, hogy kb.10 év életciklussal számolva behozza a különbséget? A Gree típussal van tapasztalat? Ki mire esküszik illetve mi vált be neki? Számítok a véleményetekre.
Köszi! -
313313
addikt
válasz brodorics #24466 üzenetére
Drágábbak kevesebbet fogyasztanak és hidegebbe is jobban használható.
Nekem Gree Amberem van (Royal nélkül) ha veszek még (anyagiak ahogy engedik, csak ilyet veszek). Gree Comfort X-et szokták még ajánlgatni.
Tálca fűtés legyen a kuválasztott típusban, 3,6 alatt ne vegyél, 2,5-ek alig olcsóbbak, jobb lesz a nagyobb neked.HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
Tiédetis
senior tag
Panel takarítás: tudom volt már róla szó, hogy az eső mindent megold, de jelenleg nincs eső és az alcsony dőlésszög miatt elég sok cella koszos.
Szóval szerintetek ha veszek olyan nagynyomásút mosót, ami feltud szívni vizet edényből, azzal lehet mosatni? (nyilván nem csapvízre gondolok, mert akkor a síma mosó is jó lehetne)Szellem bullok, T. rollok hozzászólásait ahogy eddig, ezek után sem olvasom
-
zoger
tag
Sziasztok!
Elmű-ből lettem Mvm-es. Májusban lett beüzemelve a rendszer. Honnan tudhatom meg, hogy mikor van az éves elszámolás?
-
szasza_1
senior tag
Megkérdezem itt, hátha valaki tudja. EON területen ha H tarifát igényelek, az Amper bővítésnek számít, vagy adnak annyit, amennyi a hőszivattyúkhoz kell? (Régen tudom, hogy adtak annyit, amennyi nappalin is volt, de most úgy hallottam, hogy ez megváltozott.)
-
Vasy09
őstag
válasz kardkovacsi #24446 üzenetére
Köszi. Elvileg ma jön aki korábban adta az ajánlatot, átbeszéljük a lehetőségeket, de mondjuk ő is azt mondja, hogy miért nem teszek mellé egy kisebbet, az is megoldható...
Nem tudtam, hogy lehet ilyet is...
Igaziból a 11kWp is lehet elég lenne, de ha ezt bővítem, akkor nyáron elvileg a csúcsban folyamatosan vágná a 8 feletti értékeket, nem? Mondjuk télen jobb lenne, de nyáron meg rosszabb. Vagy rosszul gondolkodom?Gamertag: Vasy09
-
BlackJack21
tag
válasz szasza_1 #24471 üzenetére
Nekünk januárban lett a H tarifa beköttetve. A 2db 3,5kW-os klíma fogyasztásának(max. 8A) megfelelő teljesítmény lett engedélyezve(16A-es kismegszakító).A munkalapon teljesítményigénylés a munkafolyamat megnevezése. A normál tarifa nekünk 16-16-10A, így szerintem figyelembe veszik az igénylés során benyújtott adatok alapján a maximális teljesítmény igényt.
-
rokapet
tag
válasz HoryThePooh #24470 üzenetére
"Daikin, vagy Fujitsu.
Ha teheted, ne add japán alá."
+1
Mitsubishi, Panasonic, Toshiba, Hitachi is japánok, anno pár éve ellenben ezekből nem mindegyiknek volt hivatalos magyar importőre vagy gyári képviselete, ami a support miatt lényeges (alkatrész, szerviz, jótállás- nem mindegy hogy a gyártó, vagy csak a bolt oldja meg úgy, ahogy épp tudja..). Most nem tudom, melyikkel mi a helyzet ezen a téren.
-
szasza_1
senior tag
válasz BlackJack21 #24473 üzenetére
És kellett valamit fizetned az EON-nak? A plusz 16A-t ingyen adták, vagy 16 * 5eFt teljesítménybővítést elkérték?
-
Samott
addikt
Hirszemle: A magyar napelemek már Paksot is lepipálják
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.
-
BlackJack21
tag
válasz szasza_1 #24475 üzenetére
Az EON-nak nem kellett semmit fizetnünk. A regisztrált villanyszerelő munkadíja volt csak, illetve a földelés lett korszerűsítve(új szonda, nagyobb keresztmetszetű kábel), de cserébe minden papírozást Ő csinált, nekünk csak szkennelgetni, meg néha aláírni kellett.
Mi a fogyasztásmérő szekrény szűkössége miatt lemondtunk a vezérelt("éjszakai") mérőről, ami 10A volt, így lett a H tarifás mérőnek hely. A munkamenet az volt, hogy fel kellett mondani a vezéreltet, majd új igényként a H tarifára be kellett adni. De még így sem volt fizetési kötelezettség az EON felé. -
kardkovacsi
senior tag
válasz HoryThePooh #24470 üzenetére
+1
Unokatestvéreméknek van Daikin klímájuk. Mondta, hogy most már lassan le kéne cserélni a 21 éves!!! gépeket, mert megsárgult a borításuk, de sajnálja mert semmi bajuk nincs. Tökéletesen működnek 21 év után is.
-
Tony21
tag
Ha fűtésre is használod majd, akkor ha teheted japánt válassz, mint már írták (a fogyasztás, a hatékonyság és csendes üzem miatt). Ja, tálcafűtés nem fontos, japánokban sincsen, ha maga alá tud vizelni télen a klíma kültérije, akkor kiveszed a csonkot és kész. Ha csővel kell elvezetni, akkor nem árt a fűtés, de akkor az elvezető csövet is fűteni kell majd ...
Hűtésre mindegy, arra bármelyik jó.
Daikin és Mitsubishi, esetleg Fujitsu, Panasonic vagy Toshiba.Egyébként gyere át a klímás topikba
[ Szerkesztve ]
-
blueboi69
senior tag
válasz Samott #24476 üzenetére
Ez jó.
Viszont ez a mondat megragadta a figyelmem:
"Mindezt fejeljük meg azzal, hogy 2050-re Magyarországnak is célkitűzése, hogy az áramtermelését 100 százalékban szén-dioxid-mentessé tegye."2050-ig nem kéne a fűtést is kiváltani? Hogy lesz így széndioxidmentes minden IS?
-
kardkovacsi
senior tag
válasz Vasy09 #24472 üzenetére
Gondolom van termelési görbéd. Nézd meg mik voltak a maximumok és abból ki tudod számolni mennyi lenne a vágás. Nálam pl. a 7.26-is két irányba álló rendszer nagyon ritkán megy tartósan 6.5 fölé, de inkább a 6 alatti értékek a jellemzőek.
Azért arra gondolj, hogy feltenni pár panel meg optit teljesen más ár mint felrakni még egy invertert, engedélyeztetni stb. Ha minden panel egy irányba néz akkor 20%-os túlnapelemezés még teljesen jó, sőt ár-érték arányban a legjobb. -
bekesizl
csendes tag
válasz Vasy09 #24472 üzenetére
Nekem SE7K van jelenleg 6kWp panellel, ami mind délre néz. Maximum 9.5kWo panelt szabad rá feltenni az adatlapja szerint.
Nézegettem a Solaredge tervezőjében és ha a maradék panelt nem délre, hanem keletre és nyugatra teszem (ahol szintén van hely), akkor minimális vágás van, talán 2kWh termelés nyáron, ami gyakorlatilag semmi.
Ellenben reggel korábban kezd, este nyáron tovább termel, tehát mondjuk később is lehet mosást indítani, ami még napelemről megy.Tisztán déliben túlpanelezve nyáron valószínűleg már vágna, bár az elméleti teljesítményét (szinte) sohasem érik el a panelek. Télen valószínűleg még nem.
Tehát a túlpanelezés, ha az elég lenne, szintén egy abszolút járható alternatíva.
Én valószínűleg ezt fogom tenni a saját rendszeremmel, csak a pontos arányokat akarom még kiszámolni, hogy mennyi panel menjen melyik égtáj szerinti tetőre. -
leslieke
Jómunkásember
Nekünk itthon 3 Gree is van, nyáron hűtésre, tavasz-ősz fűtésre használjuk. A nyaralóban is Gree lesz, Amber Royal tesz fel a telepítő, az egész évben menni fog, fűt-hűt majd folyamatosan.
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
Samott
addikt
válasz blueboi69 #24480 üzenetére
A futes az trukkos, mert a megujulok is beleszamitanak az pedig a tuzifa rengeteg helyen. Ott meg mar azzal sokat nyernenk, ha nem rogton tuzelnek el amit kivagnak, hanem szabadban szaritanak egy-ket evig.
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.
-
Zolee897
tag
Tudja valaki, hogy ELMŰ-ből váltva mikor kellett volna megkapnom a tavalyi túltermelésemért a pénzt? Nézegetem a bankszámlámat, de nem találok rajta semmit.
Nekem úgy rémlik, hogy azt mondták, hogy megkapom a túltermelésért a pénzt az elműtől, a mostani szolgáltató (MVM vagy micsoda???) az meg valahogy az áram szállítási díjat jóváírja.
-
-
Zolee897
tag
válasz wik_406 #24488 üzenetére
Felhívtam az elműt, azt mondták, hogy várhatóan februárban fogják kifizetni a 13,17 ft/kWh-s túltermelésemet (az mondták, decemberben kellett volna de még nem sikerült nekik).
Akkor innen már csak a számla másik része a kérdés, ami a 13.17 forinton felül van. Az bukta, vagy tud valaki konkrétumot?
"Nekem úgy rémlik, hogy azt mondták, hogy megkapom a túltermelésért a pénzt az elműtől, a mostani szolgáltató (MVM vagy micsoda???) az meg valahogy az áram szállítási díjat jóváírja." -
Vasy09
őstag
válasz bekesizl #24482 üzenetére
Köszi srácok. Nekem ugye most 7.92 a rendszer. Egyetlen egyszer láttam a nyáron 8-as értéket a pillanatnyi termelésen, átlagosan nekem is inkább 6 körül mozgott. Nálam ugye DNY-i és DK-i a tájolás. A DNY-i tetőn van 18 panel a DK-i tetőn pedig 6db. Az adatok alapján a DK-i oldalon lévők mindig jobban termelnek. Amúgy a bővítés is ezen az oldalon lehetséges csak, itt lesz majd még plusz helyem. Amikor felszerelték, nekem azt mondták, hogy max 6db 330-as panel mehetne még fel hozzá. Viszont sajnos nincs több hely jelenleg, mert a tetőt még nem cseréltem, ahová lenne. Kint volt ma egy ismerős és első körben arra jutottunk, hogy feldobnánk majd mellé egy 4kW-os invertert 14 db 370-es panellal. Kíváncsi leszek mennyi lesz majd az ajánlat. Meg szerintem megkérdezek még mást is...
Arra esetleg tudtok nekem még válaszolni, hogy van-e valami plusz költség bizonyos kW teljesítmény felett? Arra gondolok, hogy nekem az rémlik, hogy valahol olvastam, vagy hallottam, hogy 12kW felett van valami plusz adó, vagy mi!? Van esetleg ilyen? És ha igen, mi és mennyi?Gamertag: Vasy09
-
-
kardkovacsi
senior tag
válasz Vasy09 #24492 üzenetére
Ha két irányod van akkor én inkább fullra tolnám a mostani invertert. Nyugodtan lehet +30%-al túltolni, azzal még közel nulla vágásod lesz (6x1,3 is csak 7.8). Meg ha van is vágás. Mi történik akkor? Elvesztesz nyaranta pár száz wattot azt is csak a csúcsidőben fél vagy egy órán keresztül. Nyilván ha nem elég a +2,5 kWp hanem kell az 5 akkor mehet a másik inverter de az ár szempontjából teljesen más tészta.
-
Zolee897
tag
válasz kardkovacsi #24491 üzenetére
Esélytelen, hogy éves elszámolásban fogyasztó legyek, de még ha lennék is, akkor sem ennyivel, akkor ha jól értem, a pénz ezen részét én buktam.
-
Nem kell hülyeségeket terjeszteni meglehetős önbizalommal.
2016 májustól üzemelt, ehhez képest alig kevesebb a 2017-es teljes évnél, és több mint a 2020-as teljes év.
Tavaly kora tavasszal tartottunk egy sikáló partit a tetőn. Csak nagyon visszafogottan, hogy ne karcoljunk. Ráadásul a jelenlegi elrendezésben a panelmezőnek a közepét nem is nagyon érjük el.
Szerinted elhanyagolható a szennyeződés, és elhanyagolható a mosás utáni javulás?
A tej élet, erő, egészség.
-
lazsi
tag
válasz joghurt #24496 üzenetére
Arra nem gondolsz, hogy ezekben az években eltérő volt a napsütötte órák száma és azért változott a termelés? 2021 például elég jó év volt, lehet azért emelkedett meg a teljesítmény 2020-hoz képest.
Persze az is számít, hogy milyen dőlésszögűek a paneljeid illetve hol laksz. Ha kevesebb mint 10 fok és egy homokbánya mellett laksz, akkor valóban érdemes takarítani. Ha nem túl poros helyen legalább 15fokos dőléssel, akkor meg az eső úgyis lemossa. Utóbbi saját tapasztalat. -
Vasy09
őstag
válasz kardkovacsi #24494 üzenetére
Köszi!
Számolok egy kicsit, meg kíváncsi leszek az ajánlatra, csak mert az a baj, hogy szerintem hosszútávon kelleni fog a bővítés, mert az eredeti rendszer még az elektromos kocsi előtt került kialakításra, és azóta meg már ott tartunk, hogy nemhogy egy, de lehet még egy lesz családban, amit itthon is kellene tölteni!Gamertag: Vasy09
-
leslieho2
csendes tag
válasz Geresics #24455 üzenetére
Köszönet a részeletes adatokért!!
Egy újabb összehasonlítás ebben a számomra legalábbis zavaros "optimalizáló" vs string inverter témában.Kevés hasonló információt találni, legutóbb ezt a videót találtam, az ausztrál "kollégák" is keresik "az igazságot":
https://youtu.be/UQ9Szhl1ceQ
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Hankook téli és nyári gumi szett - 1 szezonosak - 235/45 R 17
- 2 szezonos - Hankook K135 Ventus Prime4 XL 235/45 R 17 97 Y XL nyári gumi
- 1 szezont futott - HANKOOK Winter i cept evo3 W330 235/45 R 17 97 H XL
- Philips AVENT Premium elektromos cumisüveg melegítő (SCF358/00)
- Újszerű Philips kézi gőzölőkészülék GC360/30 valamennyi tartozékkal, dobozában
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest